Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εντυπωσιακός νέος έγχρωμος χάρτης του Άρη αποκαλύπτει την επιφάνεια με πρωτοφανή λεπτομέρεια

Εντυπωσιακός νέος έγχρωμος χάρτης του Άρ...

Υπέροχος πλανήτης

Το διαστημικό σκάφος Tianwen-1 της Κίνας έφτασε σε τροχιά γύρω από τον Πλανήτη Άρη τον Ιούλιο του 2020, μεταφέροντας έξι ρομποτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ενός τροχιακού σκάφους, ενός ρόβερ και διαφόρων καμερών.

Ο στόχος της αποστολής, που είναι η πρώτη της Κινεζικής Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος (CNSA) για διαπλανητικές εξερευνήσεις, είναι η μελέτη της γεωλογίας, της ατμόσφαιρας και των ενδείξεων ύπαρξης νερού στον Άρη, ενώ αναζητά επίσης πιθανά σημάδια ζωής.

Μετά από σχεδόν 1298 ημέρες εξερεύνησης, το τροχιακό σκάφος της αποστολής έχει συλλέξει χιλιάδες εικόνες υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια του Άρη. Χάρη σε μια ομάδα επιστημόνων από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS), αυτές οι εικόνες συνδυάστηκαν για να δημιουργηθεί ο πρώτος παγκόσμιος χάρτης του Άρη σε πραγματικό χρώμα.

Ο χάρτης αυτός είναι ο πιο ακριβής και λεπτομερής που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα και θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.

Ο χάρτης, ο οποίος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας επιστημόνων από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα της Κίνας, χρησιμοποιεί δεδομένα που αποκτήθηκαν με τεχνολογία αιχμής.

Με χωρική ανάλυση 76 μέτρων και υψηλή οριζόντια ακρίβεια, αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τους προηγούμενους χάρτες του Άρη και προσφέρει ακριβέστερη και αυθεντικότερη αναπαράσταση των χρωμάτων του πλανήτη.

Αυτός ο χάρτης θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο για τη χαρτογράφηση της επιφάνειας του Άρη με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια και θα είναι χρήσιμος για την επιλογή περιοχών εξερεύνησης από μελλοντικούς ρομποτικούς ή επανδρωμένους αποστολείς – ειδικά εν όψει των σχεδιαζόμενων αποστολών στον Άρη τη δεκαετία του 2030 ή του 2040.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις