Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παππάς στη ΔΕΘ - Οι «πρώτοι πρόθυμοι» της επόμενης ημέρας- Την Τρίτη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παππάς στη ΔΕΘ - Οι «πρώτοι πρ...

Νέες εκλογές για αρχηγό

ΝΕΟΤΕΡΟ:  Σε έκτακτο συνέδριο προσανατολίζεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την έγκριση της πρότασης μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη.

Χωρίς την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, συζητήθηκαν όσα προβλέπονται από το καταστατικό, δηλαδή διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Το σχέδιο προβλέπει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (άμεσα) και νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (σε δύο εβδομάδες) για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση της ΠΓ ορίστηκε για την Τρίτη (10/09).

Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες προτάσεις. Να είναι το συνέδριο, συνέδριο υποψηφιοτήτων για την προεδρία. Να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες με την εκλογή νέου προέδρου, όπως πρότεινε ο Παύλος Πολάκης. Και αρκετές άλλες.Τελικά, η Κεντρική Επιτροπή, θα εισηγηθεί έκτακτο συνέδριο στο οποίο θα ανακηρυχθούν και οι υποψήφιοι για την προεδρία. Στο εν λόγω έκτακτο συνέδριο θα διεξαχθεί και πολιτική συζήτηση επί προγραμμάτων. 

Το συνέδριο δεν θα έχει τη δυνατότητα, όπως αποφασίστηκε, να ακυρώσει την απόφαση περί μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη.

Θυμίζουμε ότι το καταστατικό, στα άρθρα 20 και 21, προβλέπει τα εξής: Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.

Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού.

Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ή απευθείας το 15% των μελών του.

Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα.

Όσο για το ποιος θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, πάρθηκε η απόφαση να είναι ο επικεφαλής της ΚΟ Νίκος Παππάς.

Μάλιστα ο κ. Παππάς, όπως και άλλα μέλη της ΚΕ, τόνισαν ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το περσινό λάθος με την παραβίαση, ουσιαστικά, του καταστατικού και να διεξαχθεί πολιτική συζήτηση και συνέδριο πριν από την εκλογή του προέδρου.

Ο κ. Παππάς τόνισε ακόμα ότι το καταστατικό είναι το Σύνταγμα του κόμματος και πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστό.

Απόστολος Γκλέτσος: Δηλώνει «παρών» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

* Μετά την πρόταση μομφής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, η οποία πέρασε με 163 «Ναι» σε σύνολο 286 μελών της ΚΕ που ψήφισαν την Κυριακή (8/9/24), το φλέγον ζήτημα είναι το ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση του.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσημα έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους ο Παύλος Πολάκης (μόλις χθες (8/9/24) το είπε στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή) αλλά και ο Νικόλας Φαραντούρης.

Ο ίδιος είχε πει πριν από δύο ημέρες, ότι «με ρωτάτε σε περίπτωση που γίνουν εκλογές αν θα είμαι υποψήφιος σας απαντάω μάλιστα το σκέφτομαι πολύ σοβαρά».

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες ωστόσο, με βάση τα τελευταία δεδομένα, υποψηφιότητα να θέσει και ο Σωκράτης Φάμελλος για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 Όπως είπε ο ίδιος, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (8/9/24) σε δηλώσεις του, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής:

«Τα μέλη της ΚΕ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, γιατί πράγματι υπάρχει μια συρρίκνωση. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλους ενωμένους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα, με την πολιτική πρόταση. Δε μένει στίγμα στο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα τα μέλη της κεντρικής επιτροπής επέλεξαν να γυρίσουμε σελίδα. Έχω αναλάβει ευθύνες και στο παρελθόν. Θα συνεισφέρουμε όλοι».

Ο Παύλος Πολάκης, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επανέλαβε ότι θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του κόμματος με στόχο «το ρίξιμο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Μετά από μια επίπονη διαδικασία και ένα καθαρό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί τις διαδικασίες για νέο αρχηγό. Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα. Στόχος είναι, σε σύντομο διάστημα, το ρίξιμο της νεοφιλελευθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να προχωρήσουμε ενωτικά στις διαδικασίες της νέας εκλογής. Μπορούμε να πάμε μαζί, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα συνεχίσω να είμαι ΣΥΡΙΖΑ καλώ και όλους τους υποψηφίους να κάνουν το ίδιο».

«Στέλνουμε μήνυμα ηρεμίας και δημοκρατικού διαλόγου σε όλο τον προοδευτικό κόσμο, που πληγώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις» είπε ο Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα τα τελευταία 24ωρα.

Σε 15 μέρες αποφασίζονται εκλογές
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την έγκριση της πρότασης μομφής, κατ’ αρχήν αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει το κόμμα στην ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς.

Μέσα στο επόμενο διήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε δεκαπέντε μέρες.

Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποφάσισε τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Κατ’ αρχήν αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει το κόμμα στην ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς.

Μέσα στο επόμενο διήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε δεκαπέντε μέρες. Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία, έχει εκδηλώσει δημοσίως ο Παύλος Πολάκης. Επίσης ο Νικόλας Φαραντούρης σε δηλώσεις του έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.

Στ. Κασσελάκης: Είμαι λυτρωμένος – Φόρεσαν κουκούλες στα μέλη της ΚΕ
«Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη δευτερολογία του μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του. 

«Eίμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες την μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος.

Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται από την πρώτη κιόλας μέρα την ψήφο των μελών του κόμματος.

Έτσι πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο, τώρα τα ξέρετε όλα.

Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος, διάφορες φράξιες να επιστρατεύσουν πρακτικές που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, καταφεύγοντας ακόμα να εξευτελίσουν τα αξιότιμα μέλη αυτής της Κεντρικής Επιτροπής φορώντας τους κουκούλα.

Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης.

Υπενθυμίζεται ότι με 163 ψήφους υποστηρίχθηκε η πρόταση μοφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που κατέθεσαν χθες οι «87» και στήριξε ο Παύλος Πολάκης. Απαιτούνταν 148 ψήφοι επί του συνόλου των 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή το 50%.

Π. Πολάκης: Έχω δηλώσει διαθεσιμότητα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ
Δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη ημέρα, εξέφρασα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα με στόχο το ρίξιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα της νέοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ο Παύλος Πολάκης, ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα και προφανώς ενωτικά γι αυτό που είναι ο κύριος στόχος: Το ρίξιμο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε.

Αν θέλει ο κ. Κασσελάκης μπορεί να είναι συνυποψήφιος, απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Η Αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει, είπε ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτός ο στόχος της ενότητας στον οποίον αναφέρθηκε.

Σπίρτζης: «Τέλος με την ανυποληψία στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Τέλος με την ανυποληψία και τον εκφυλισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, αναμετρήθηκε το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που στήριζε ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το κομμάτι που εκφράζει την κοινωνία. Κερδίσαμε σήμερα, θα κερδίσουμε τον τελικό στόχο», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης, στην πρώτη του δήλωση μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

* Στον «αέρα» η παρουσία Κασσελάκη στη ΔΕΘ, πιθανότατα τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Παππάς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ωστόσο ο τελικός λόγος ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή που μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, εφόσον τεθεί το θέμα. Από τη στιγμή που πέρασε η πρόταση μομφής, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι πλέον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη τα μέλη της ΚΕ συνεδριάζουν για να καταλήξουν στη διαδικασία με την οποία το κόμμα θα οδηγηθεί σε εσωκομματικές κάλπες.

Π. Πολάκης: Έχω δηλώσει διαθεσιμότητα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νίκος Παππάς στη ΔΕΘ, στη θέση του Στέφανου Κασσελάκη

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - "Εξευτέλισαν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φορώντας τους κουκούλα" ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το τέλος της ψηφοφοφίρας.

"Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες την μομφή που ζω από την πρώτη ημέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος

Είναι πρωτοφανές η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος. Έτσι πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο.".

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη δήλωσή του αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η διαδικασία, ωστόσο, συνεχίζεται με όλα τα μέλη της ΚΕ να είναι μέσα στην αίθουσ

ΑΡΧΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Πέρασε τελικά η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ και 123 κατά.

Στη διαδικασία για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, που κατέθεσαν οι «87» και στήριξε ο Παύλος Πολάκης, ψήφισαν επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ 286 μέλη. Στην αίθουσα ψήφισαν 210 μέλη, τηλεφωνικά ψήφισαν 76, ενώ εννέα μέλη δεν βγήκαν στο τηλέφωνο και ως εκ τούτου δεν συμμετείχαν στη διαδικασία. Αρχικά είχαν ψηφίσει τηλεφωνικά 64 άτομα και στη συνέχεια ψήφισαν ακόμα 12.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από δω και πέρα και αν θα έχουμε άμεση εκλογή νέου προέδρου από τη βάση ή σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου.

Παράλληλα, αναμένεται και η πρώτη αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις