Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός στην Παντάνασσα - Πλήθος πιστών πέρασε για να προσκυνήσει

Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός στην Παντάνασ...
Μαρτάτος Tάκης

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών χοροστάτησε σε τρεις ιερές ακολουθίες στην Παντάνασσα & ανέφερε πως "η Παναγία μας είναι η του γένους μας ευγένεια"

Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο μεγαλώνυμος, περίβλεπτος & ιστορικὸς Ναός Παντανάσσης Πατρών, κατά την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, και πραγματικά ήταν πολύς ο κόσμος που πέρασε από την Παντάνασσα το σαββατοκύριακο 7 και 8-9 αλλά και το πρωί της Δευτέρας 9-9 για να προσκυνήσει τη χάρη της εικόνας της Χρυσοπαντάνασσας.

Ο εμβληματικὸς Ναὸς που εγκαινιάστηκε το 1859, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Πατρινούς και όχι μόνο με τη φήμη του να έχει απλωθεί στο πανελλήνιο. Αυτό πιστοποίησε με τα λεγόμενα του και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος αναφέροντας πως ο Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος τού είχε επαινέσει την Παντάνασσα λέγοντας πως σε όλη τη χώρα υπάρχουν ωραίοι ναοί αλλά σαν την Παντάνασσα της Πάτρας λίγοι.

Η θαυματουργή εικόνα της Χρυσοπαντάσσας είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του ναού για προσκύνημα από τους πιστούς από τις 10.30 το πρωί του Σαββάτου. Την παραμονή της εορτής, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 στις 19.00 τελέστηκε με τη συμμετοχή πολλών ιερέων και χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου ο μέγας πανηγυρικὸς εσπερινὸς μετ’ αρτοκλασίας που ολοκληρώθηκε γύρω στις 9 το βράδυ.

Πλήθος προσκυνητών προσήλθε στην ιερὰ ακολουθία ενώ στο κήρυγμά του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε "στὸν θεοδώρητο καρπὸ τοῦ Ἰωακεὶμ καὶ τῆς Ἄννης, στὴν Παντάνασσα Μαριάμ, ἡ ὁποία ἔφερε στὸν κόσμο τὴν χαρά, δηλαδὴ τὸν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστόν, ὁ ὁποῖος εἶναι ἡ Ζωή, ἡ Ἀλήθεια καὶ τὸ Φῶς".

Ο κ.κ. Χρυσόστομος στάθηκε σε συγκλονιστικοὺς χαρακτηρισμοὺς γιὰ τὸ Πρόσωπο τῆς Θεοτόκου, τοὺς ὁποίους χρησιμοποιοῦν οἱ θεοφόροι Πατέρες καὶ κυρίως ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνὸς καὶ Ἰωσὴφ ὁ Βρυέννιος. Ἀνέλυσε δὲ τὸν ὅρον ἡ τοῦ γένους εὐγένεια καὶ ἀνεφέρθη στὰ χαρακτηριστικὰ ποὺ συνθέτουν τὴν εὐγένεια γιὰ ἕναν ἄνθρωπο καὶ βεβαίως γιὰ ἕνα παιδί, ποὺ δὲν ἀφοροῦν μόνο στὴν καταγωγὴ καὶ στὶς ὅποιες ἐξωτερικὲς ἱκανότητες, ἀλλὰ κυρίως στὴν ἔσω εὐγένεια, στὸν ἐσωτερικὸ κόσμο ποὺ ὅταν χαριτωθῇ ἀπὸ τὸν Θεὸ καθιστᾶ τὸν ἄνθρωπο φωτεινὸ στὴν κοινωνία καὶ ἐξαίσιο πρότυπο.

Η εὐγένεια αὐτὴ καλλιεργεῖται ἀπὸ τοὺς γονεῖς, ἀπὸ τὸ οἰκογενειακὸ περιβάλλον καὶ ἐπισφραγίζεται ἀπὸ τὴν θεία Χάρη, ὅταν ὑπάρχη σχέση καὶ ἡ κοινωνία μὲ τὸν Κύριό μας. Τέτοια ἀγωγή, τέτοια παιδεία χρειαζόμαστε σήμερα γιὰ τὰ παιδιά μας, τέτοια πρότυπα εὐγενείας εἶναι ἀπαραίτητα, υπογράμμισε ο κ.κ. Χρυσόστομος.

Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης Πατρών προεχείρισε Αναγνώστη τον μαθητή τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Λυκείου Πατρῶν, Σπυρίδωνα Λαθούρο, που είναι υιός του Εφημερίου του Ιερού Ναού Παντανάσσης, π. Αλεξάνδρου Λαθούρου καί του εὐχήθηκε τά δέοντα.

Μάλιστα την επομένη, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 στο τέλος της πανηγυρικής, αρχιερατικής Θείας λειτουργίας στην Παντάνασσα που ήταν κατάμεστη από πιστούς με πολύ κόσμο να κάθεται και έξω, ο κ.κ. Χρυσόστομος επιφύλαξε και μία έκπληξη στον π. Αλέξανδρο Λαθούρο καθώς τον τίμησε με τον βαθμό του Πρωτοπρεσβύτερου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον εσπερινό του Σαββάτου έδωσε το παρών και ο Πατρινής καταγωγής Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος (Βγενόπουλος) του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως που είχε ταξιδέψει στη γενέτειρα του την Πάτρα για να παραστεί στην κηδεία προσφιλούς του προσώπου και συγκεκριμένα στην εξόδιο ακολουθία της Βούλας Βαγιανού στον Ι.Ν. Παναγίας Αλεξιώτισσας.

Στην ιερά αγρυπνία το Σάββατο το βράδυ στην Παντάνασσα που ήταν και πολύ όμορφα στολισμένη με λευκά και κίτρινα άνθη, λειτούργησε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος που κήρυξε και το Θείο λόγο ενώ στον εσπερινό την Κυριακή 8-9 το απόγευμα προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε στο παρεκκλήσιο της Παντάνασσας το πρωί της Δευτέρας 9-9 που είναι αφιερωμένο στην σύναξη των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας, των γονέων της Παναγίας. Στην Θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Η εικόνα της Παντάνασσας θα παραμείνει στην είσοδο του ναού έως και την ημέρα του Σταυρού και θα μεταφερθεί στη συνέχεια λιτανευτικά και πάλι στο θρόνο της.

Τη Δευτέρα 9-9 μετά τις 6 τελείται και ο μεθέορτος εσπερινός στον μεγαλοπρεπή ναό της Παντάνασσας.

Ήταν πραγματικά ένα γεμάτο τριήμερο για την πολυπληθή ενορία της Παντάνασσας με την μεγάλη ιστορία ενώ ο Μητροπολίτης Πατρών δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον προϊστάμενο του ναού, πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και τους συνεργάτες του για την άψογη οργάνωση του φετινού λαμπρού εορτασμού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις