Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον ηθοποιό Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, τη φωνή του Ντάρθ Βέιντερ και του Μουφάσα

Αντίο στον ηθοποιό Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, τ...
Μαρτάτος Tάκης

Έσβησε στα 93 του χρόνια - Το 2011 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του είχε απονείμει τιμητικό βραβείο Όσκαρ

Ο Αφροαμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Ερλ Τζόουνς - James Earl Jones που είχε γεννηθεί στις 17 Ιανουαρίου 1931, στο Μισισίπι των ΗΠΑ, γιος του επίσης ηθοποιού Ρόμπερτ Ερλ Τζόουνς, έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια στις 9 Σεπτεμβρίου 2024 προξενώντας λύπη στον κόσμο του κινηματογράφου και στο κοινό που τον αγάπησε.

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς με τη βαθιά, υποβλητική φωνή υπήρξε ένα αξιόλογος ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου ο οποίος, έγινε ευρύτερα γνωστός ως η φωνή του κακού του «Πόλεμου των Άστρων –Star Wars» Νταρθ Βέιντερ – Darth Vader αλλά και δανείζοντας τη φωνή του στον Μουφάσα στο ιδιαίτερα επιτυχημένο ανιμέισον φιλμ της Ντίσνει, «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» το 1994.

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς πέθανε τη Δευτέρα 9-9 το πρωί στο σπίτι του στην κομητεία Ντάτσες της Νέας Υόρκης, σε ηλικία 93 ετών.

Πέρα από τον Νταρθ Βέιντερ, ο Ερλ Τζόουνς όπως αναφέρει το flix.gr στην ανάρτηση του, πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες όπως στο φιλμ «Κόναν ο Βάρβαρος» (1982) σε σκηνοθεσία Τζον Μίλιους, στο Ανεξάρτητο δραματικό φιλμ «Matewan» (1987) του Τζον Σέιλς, «Ο Πρίγκιπας της Ζαμούντα» (1988) του Τζον Λάντις με τον Έντι Μέρφι, «Ο Ξυπόλητος Τζο» (1989) του Φιλ Άλντεν Ρόμπινσον πλάι στον Κέβιν Κόστνερ, «Άμεσος Κίνδυνος» του Φίλιπ Νόις το 1994 με τον Χάρισον Φορντ, «Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» (1990) του Τζον ΜακΤίρναν με τον Σον Κόνερι, "Gardens of Stone - Πέτρινοι κήποι" του Φράνσις Φορντ Κόπολα το 1987 όπου ενσάρκωσε έναν βετεράνο του πολέμου, στην αθλητική κωμωδία «The Sandlot» (1993), στην hi tech περιπέτεια «Οι Αθόρυβοι – Sneakers» του Φιλ Άλντεν Ρόμπινσον το 1992 πλάι στους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Σίντνει Πουατιέ και σε πολλές άλλες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πατέρας του James Earl Jones, Ρόμπερτ Ερλ Τζόουνς (1910-2006) είχε έναν χαρακτηριστικό ρόλο και σκηνή με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο βραβευμένο με 7 Όσκαρ  φιλμ «Το Κεντρί - The Sting» το 1973.

Από τις σημαντικές κινηματογραφικές στιγμές του εκλιπόντα Τζέιμς Ερλ Τζόουνς ήταν και στο φιλμ του Στάνλεϊ Κούμπρικ «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» το 1964 όπου πρωταγωνιστούσε ο Πίτερ Σέλερς.

To 1971, κατάφερε να προταθεί για το βραβείο Όσκαρ καλύτερου α’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «The Great White Hope» σε σκηνοθεσία Μάρτιν Ριτ που είχε βασιστεί στο θεατρικό έργο του Χάουαρντ Σάκλερ του 1967 και έτσι έγινε ο μόλις δεύτερος Αφροαμερικανός ηθοποιός που προτεινόταν για Όσκαρ α’ ανδρικού, μέχρι τότε μετά τον θρύλο Sidney Poitier.

Στο θέατρο κέρδισε δύο βραβεία Tony για τις ερμηνείες του στα «The Great White Hope» (1969) και «Fences» (1987), και δύο Primetime Emmy την ίδια χρονιά, για το «Heat Wave» (1991) και το «Gabriel's Fire» (1991). Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς κατάφερε αυτό που μόνο λίγοι καλλιτέχνες έχουν πετύχει: το πολυπόθητο EGOT, (είχε κερδίσει και βραβείο Grammy) και τιμητικό Όσκαρ για την συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο και τις τέχνες το 2011.

Ήδη ηθοποιός του θεάτρου για αρκετά χρόνια μετά το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ στην παραγωγή του 1958 «Sunrise At Campobello», η 1η εμφάνιση του Τζόουνς σε ταινία μεγάλου μήκους ήταν στο «Ο Έμπορος της Βενετίας», όπου υποδύθηκε τον Πρίγκιπα του Μαρόκου και αμέσως μετά πρωταγωνίστησε στην σάτιρα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα».

Όπως αναφέρει και το BBC, ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς ήταν περισσότερο γνωστός ως ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του Σαίξπηρ της γενιάς του. Είχε υποδυθεί σημαντικούς Σαιξπηρικούς ρόλους στο θέατρο όπως στον «Βασιλιά Ληρ» (είχε παίξει μαζί με τους Πολ Σορβίνο, Ρενέ Ομπερζανουά και Ραούλ Τζούλια), για το Shakespeare in the Park της Νέας Υόρκης, και στον «Οθέλλο».

Τηλεοπτικά είχε υποδυθεί τον Alex Hailey σε μεγαλύτερη ηλικία στη σειρά «Roots: The Next Generation» ενώ είχε ξεχωρίσει και στην αμερικανική δραματική τηλεοπτική σειρά των Donald R. Boyle, Coleman Luck και Jacqueline Zambrano που προβλήθηκε στο ABC, στις αρχές του ’90, «Gabriel's Fire», για την οποία και κέρδισε το ένα από τα δύο του Emmy.

Πάντως ήταν η φωνή του που χάρισε στον Νταρθ Βέιντερ στον «Πόλεμο των άστρων» του Τζορτζ Λούκας, που πραγματικά τον χαρακτήρισε.

Μέχρι την «Επιστροφή των Τζεντάι» του 1983, ο Τζόουνς είχε γίνει πλήρως συνώνυμος με έναν από τους πιο αξέχαστους και τρομακτικούς κακούς στην ιστορία του κινηματογράφου και έλαβε τα εύσημα για το έργο του. Επέστρεψε ξανά στη φωνή του Νταρθ Βέιντερ για το «Επεισόδιο ΙΙΙ — Η Εκδίκηση των Σιθ» του 2005 και το «Rogue One: A Star Wars Story» του 2016, ενώ για τις ανάγκες της σειράς του 2022 του Disney+ «Obi-Wan Kenobi», ο Τζόουνς εξουσιοδότησε την Lucas film να χρησιμοποιήσει αρχειακές ηχογραφήσεις και τεχνολογία AI για την αναδημιουργία της φωνής του Βέιντερ.

Να προσθέσουμε τέλος πως ο ανήσυχος καλλιτεχνικά Τζέιμς Ερλ Τζόουνς επέστρεψε στο θέατρο και δη στο Μπρόντγουεϊ το 2005 για μια παραγωγή του «On Golden Pond», αποσπώντας άλλη μια υποψηφιότητα για βραβείο Tony. Ακόμα το 2008, έπαιξε τον Big Daddy σε μια παραγωγή του «Cat on a Hot Tin Roof» του Τένεσι Ουίλιαμς που περιλάμβανε ένα καστ από μαύρους ηθοποιούς.

Δύο χρόνια αργότερα, όπως έγραψε το flix.gr, ο Ερλ Τζόουνς επέστρεψε & πάλι στο Broadway σε μια αναβίωση του έργου «Ο Σοφέρ της Κυρίας Ντέιζι» δίπλα στη Βανέσα Ρεντγκρέιβ (στο σινεμά τους ρόλους είχαν κάνει η Τζέσικα Τάντι με τον Μόργκαν Φρίμαν). Η μεταφορά της παραγωγής στο Λονδίνο το 2011 σήμαινε ότι έπρεπε να χάσει την βράβευσή του στα Όσκαρ στο Λος Άντζελες εκείνη τη χρονιά, αλλά ο Σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ (είχαν παίξει μαζί στους "Αθόρυβους") εξέπληξε τον Τζόουνς με το χρυσό αγαλματίδιο του αυτοπροσώπως, αφού είχε ολοκληρώσει μια μεσημεριανή παράσταση.

Ο Τζόουνς κέρδισε επίσης το βραβείο Kennedy Center Honor το 2002, το βραβείο Screen Actors Guild Life Achievement το 2009 και ένα τιμητικό βραβείο Tony για την καριέρα του το 2017.

Τέλος ο Τζόουνς επανενώθηκε με τον Έντι Μέρφι για το σίκουελ της κωμωδίας με τίτλο «Ο Πρίγκιπας της Ζαμούντα 2». Η ερμηνεία του ως βασιλιάς Τζάφε Τζόφερ στο σίκουελ του 2021 σηματοδοτεί & την τελευταία εμφάνιση του στην μεγάλη οθόνη.

"Οι Αθόρυβοι".

"Οι Αθόρυβοι".

"Field of Dreams - Ο Ξυπόλητος Τζο".

"Field of Dreams - Ο Ξυπόλητος Τζο".

"Conan the Barbarian".

"Conan the Barbarian".

Επιβλητικός στον "Οθέλλο" του Σαίξπηρ.

Επιβλητικός στον "Οθέλλο" του Σαίξπηρ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture