Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Η καινοτόμος τεχνική μαλλιών για όσους υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία - Ο Βαρδής Κορδεράς μιλάει στο thebest.

Η καινοτόμος τεχνική μαλλιών για όσους υ...

Η τεχνική HOS εξασφαλίζει για τη διατήρηση της αναλλοίωτης εικόνας των μαλλιών σε όλη τη διάρκεια των χημειοθεραπειών.

Στο άκουσμα και μόνο της λέξης “καρκίνος”, αναπόφευκτα, ασθενείς και μη, βιώνουν αρνητικά συναισθήματα με κυρίαρχα την ανησυχία, τον φόβο, τη θλίψη, το συναισθηματικό μούδιασμα... Ανάμεσα σε αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και ντροπή για την ξαφνική αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης που κυρίως οφείλεται στην ολική απώλεια των μαλλιών από τις χημειοθεραπείες. Είναι ένα γεγονός ότι η δραματική αλλαγή που προκαλεί η έστω και παροδική τριχόπτωση από τις χημειοθεραπείες ή τις ακτινοθεραπείες, βιώνεται συχνά πιο έντονα ακόμη και από την ίδια τη διαδικασία της θεραπείας, κυρίως από τις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο, μιας και είναι κάτι που τα βλέπουν συνεχώς μπροστά τους.

Δεδομένης της σοβαρότητας της ασθένειας, κάποιος θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί: “γιατί ο ασθενής να ασχοληθεί με ένα τόσο ίσως ασήμαντο για τη δεδομένη στιγμή ζήτημα, όπως είναι η απώλεια των μαλλιών του, ενώ νοσεί από καρκίνο;”.

Η απάντηση είναι αντίστοιχα εύλογη. Μπορεί ο ασθενής να μην έχει στα χέρια του τον έλεγχο των συνεπειών της νόσου, όμως η θετική στάση ζωής και τα οφέλη της είναι ξεκάθαρα προσωπική επιλογή. Η εξωτερική εικόνα συνδέεται με την αυτοπεποίθησή μας και αποδεδειγμένα, έχει εντυπωσιακή επίδραση στην σωματική και ψυχική ευεξία, ενώ προφανώς συμβάλει ενεργά και στην ανάκαμψη του ασθενούς.

Σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία τα τελευταία χρόνια είναι η καινοτόμος τεχνική HOS, η οποία διασφαλίζει ότι δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα στην εμφάνιση του ασθενούς όσο διαρκεί η θεραπεία του. Σκοπός είναι να κυλίσει εύκολα και ανώδυνα όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την επανέκφυση των μαλλιών, προσφέροντας τα αναγκαία ψυχικά αποθέματα, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του και συμβάλλοντας έτσι θετικά στη ψυχολογία του βοηθώντας εν τέλει τη θεραπεία του ιατρού.

Ο Γενικός Διευθυντής της Bergmann Kord, Βαρδής Κορδεράς μιλά στο thebest για τη τεχνολογία HOS, εξηγεί τη διαδικασία και μοιράζεται συγκινητικές ιστορίες γυναικών που βγήκαν νικήτριες από ένα δύσκολο δρόμο, αλλά έχοντας τη βοήθεια των ειδικών για να περάσουν αυτή τη περίοδο όσο το δυνατό ανώδυνα

  • Μια από τις πρώτες αλλαγές που βιώνει ένας καρκινοπαθής με την έναρξη των χημειοθεραπειών είναι η τριχόπτωση. Πώς επηρεάζει αυτό την ψυχολογία τους;

Πράγματι! Όπως αναφέρετε, σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται κατά τη διαδικαστική αυτή φάση,  με την τριχόπτωση να συγκαταλέγεται σε μία από τις πιο σημαντικές συμπτωματικές εξελίξεις, από απόψεως ψυχολογίας, που γίνεται σχετικά άμεσα ορατή.  Ανησυχία, φόβος, αδυναμία, αλλαγής διάθεσης και άγχος σε σχέση με το μέλλον είναι μερικές από τις συνήθεις  – και φυσιολογικές θα μου επιτρέψετε να αναφέρω –  αλλαγές που συντελούνται στα αρχικά στάδια, δηλαδή της διάγνωσης και στη συνέχεια της εφαρμογής της χημειοθεραπείας.

  • Πόσο σημαντικό για την ψυχολογία του ασθενούς είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προτού διαπιστώσει ο ίδιος και ο περίγυρός του ότι έχει χάσει τα μαλλιά του; Μπορεί να αντιμετωπίσει εκ των προτέρων την κατάσταση, πριν γίνει ορατή κάποια απώλεια μαλλιών;

Η αμεσότητα στην προετοιμασία και την εφαρμογή του συστήματος μαλλιών με το οποίο δεν θα γίνει αντιληπτή η αλλαγή της εικόνας, αποτελεί ένα σημαντικό  παράγοντα για την ψυχολογική υποστήριξη τόσο των ασθενών όσο και των οικείων τους. Ευθύς αμέσως μετά την ιατρική γνωμάτευση και πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας, καταγράφουμε την υπάρχουσα εικόνα του ασθενούς και προχωράμε στην εφαρμογή της τεχνικής HOS έτσι ώστε αυτό που αναφέρετε να είναι χειροπιαστό γεγονός: Η εικόνα να παραμένει «αναλλοίωτη πριν και μετά».

  • Τι είναι η τεχνική  HOS και πώς βοηθά τον ασθενή να αισθανθεί καλύτερα και να δώσει με επιπλέον δύναμη την μάχη για την ασθένειά του;

Η Bergmann Kord είναι μια ιατρική εταιρεία εξειδικευμένη σε θέματα απώλειας μαλλιών και ειδικότερα στο τομέα της ιατρικής αποκατάστασης μέσω των μεταμοσχεύσεων μαλλιών. Μεταξύ αυτών των τεχνικών και σε συνεργασία με την Γερμανική εταιρεία διαθέτει αποκλειστικά την πρωτοποριακή τεχνική HOS. Πρόκειται για την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία στις περούκες παθήσεων. Εξασφαλίζει απολύτως φυσικό αποτέλεσμα και διαθέτει όλες τις απαραίτητες Πιστοποιήσεις (διάθεση για Ιατρικούς λόγους σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 93/42/EEC). Μέσω της τεχνικής αυτής επιτυγχάνεται αποτέλεσμα που σε ορισμένες περιπτώσεις δε γίνεται αντιληπτό ακόμη και από τους άμεσα οικείους του ασθενούς. Αυτό έχει ως συνέπεια την άμεση ψυχολογική υποστήριξη και την καθοριστική συμβολή της στην εξέλιξη της θεραπευτικής αγωγής.

  • Τι διαφοροποιεί την μέθοδο HOS, ως τεχνική αποκατάστασης μαλλιών για ογκολογικούς ασθενείς, από τις συμβατικές περούκες;

Ο όρος «περούκα» για τα συστήματα μαλλιών HOS λειτουργεί περισσότερο σαν κατηγοριοποίηση παρά ως περιγραφή του είδους. Τα χαρακτηριστικά της είναι ότι:

  1. Βασίζεται στην κατασκευή ενός συστήματος με εξατομικευμένα χαρακτηριστικά όπως χρώμα ή μήκος και έτσι εξασφαλίζει τη διατήρηση της αρχικής εικόνας του ασθενούς. Μπορεί δηλαδή να έχει τα ίδια ακριβώς μαλλιά που είχε και πριν.
  2. Αποτελείται από μια ειδικής κατασκευής μεμβράνη πάνω στην οποία εμφυτεύονται φυσικά μαλλιά, τα οποία ομοιάζουν με την ποιότητα και το χρώμα μαλλιών  του ασθενούς.
  3. Το σύστημα HOSεφαρμόζεται εύκολα και διατηρεί απόλυτη σταθερότητα όλο το 24ωρο, χωρίς να χρειάζεται να το αφαιρεί ο ασθενής και να βλέπει στον καθρέφτη τον εαυτό του χωρίς μαλλιά ποτέ. Το σύστημα HOSπαραμένει σταθερό και απόλυτα ασφαλές καθ’ όλη τη διάρκεια των θεραπειών και μέχρι να μεγαλώσουν ξανά τα φυσικά μαλλιά του ασθενούς.
  4. Η τεχνολογία HOS είναι δηλωμένη ως η μοναδική αντίστοιχη στο FDA (Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ).
  5. Αποτελείται από υποαλλεργικό υλικό.
  6. Είναι απολύτως ασφαλής, επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει ελεύθερα και λόγω της εξαιρετικής της λεπτότητας δε μειώνει την αίσθηση των εξωτερικών ερεθισμάτων (δεν αισθάνεται ο ασθενής ότι πρόκειται για ξένο σώμα).

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις συμβατικές περούκες και πάντα στόχος μας είναι ή μεγαλύτερη λειτουργική εμπειρία του κάθε ασθενούς.

  • Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται με τους ασθενείς στη μέθοδο HOS;

Οι συμβουλές των ειδικών της Bergmann Kord και η ανάλυση των επιλογών του κάθε ασθενούς βοηθάνε ώστε ο τελευταίος να προετοιμαστεί ψυχολογικά για την επικείμενη απώλεια των μαλλιών του. Τα βήματα εφαρμογής της κατασκευής HOS είναι τα εξής:

  1. Σε πρώτη φάση γίνονται οι μετρήσεις από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό ώστε να πετύχουμε την απόλυτη εφαρμογή που θα εξασφαλίζει φυσικότητα και άνεση..
  2. Στη συνέχεια λαμβάνεται δείγμα από το χρώμα των μαλλιών του ασθενούς -εφόσον θέλει να διατηρήσει το ίδιο ακριβώς στιλ- ή μάς δείχνει τι θα ήθελε -αν επιθυμεί να αλλάξει χρώμα, μήκος, κ.λπ.- από τα υπάρχοντα δείγματα.
  3. Τέλος, λαμβάνονται φωτογραφίες από διαφορετικές γωνίες του κεφαλιού, μετριέται το μήκος των μαλλιών και οι ειδικοί προσφέρουν τις συμβουλές τους για τις μικρές και σημαντικές λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκαιρα ώστε να μην γίνει καθόλου ορατή η αλλαγή.

Κάθε περίπτωση ασθενούς για την Bergmann Kord είναι ξεχωριστή και η κάθε κατασκευή HOS είναι ιδιαίτερη, εξατομικευμένη και ως τέτοια αντιμετωπίζεται.

  • Τι συμβαίνει όταν ο ασθενής ολοκληρώσει αυτό το δύσκολο πεδίο των χημειοθεραπειών και αρχίσει να βγάζει ξανά δικά του μαλλιά; Αλλάζει κάτι στο μοτίβο της διαδικασίας που ακολουθείται σχετικά με την μέθοδο HOS; Αφαιρείται αμέσως, ή προσαρμόζεται για συγκεκριμένο διάστημα στα νέα δεδομένα;

Με το ερώτημά σας αυτό περνάμε στην πλέον ευχάριστη και ευκταία περίοδο της σχέσης μας με τον πρώην ασθενή και νυν φίλο και ευχαριστημένο πελάτη μας. Το σύστημα μαλλιών HOS λειτουργεί «έξυπνα» αφού προσαρμόζεται στην επανέκφυση των μαλλιών! Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Οι ειδικοί μας προτείνουν τρόπους, μεθόδους και θεραπείες έτσι ώστε τα νέα μαλλάκια να κάνουν πλέον «ηχηρή», υγιή και ευπαρουσίαστη την είσοδό τους στην καθημερινότητα.

  • Περιγράψτε μας την εικόνα του ασθενούς που βλέπει ξανά στον καθρέφτη την εικόνα του με πλούσια μαλλιά στο κεφάλι του εν μέσω χημειοθεραπειών. Ποιες είναι οι αντιδράσεις τους;

Μου ζητάτε να περιγράψω το απερίγραπτο. Έχω, προσωπικά, βιώσει καταστάσεις που δεν καταγράφονται με λόγια. Τόσο σε αριθμό όσο και σε περιεχόμενο. Τα συναισθήματα είναι χειμαρρώδη, με δάκρυα χαράς και ανακούφισης. Ό,τι καλύτερο και πλέον υποστηρικτικό για την είσοδο στον Αγώνα Ζωής που, πλέον, συνήθως, καταλήγει Νικηφόρος.

  • Υπάρχει κάποια περίπτωση ασθενούς που κέρδισε αυτή την σπουδαία μάχη με τη βοήθειά σας και θυμάστε χαρακτηριστικά;

Στην τελευταία σας ερώτηση θα μου επιτρέψετε να απαντήσω... με εικόνες. Οι αναγνώστες σας μπορούν να δουν την απάντησή μου στα 2 παρακάτω video, αλλά και να δουν το πριν και το μετά της δουλειάς μας στις παρακάτω εικόνες.

Μπορεί επίσης, κάποιος να δει όλες τις σχετικές πληροφορίες στις σελίδες για το συγκεκριμένο προϊόν στο www.wigipedia.gr

Επίσης, μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να επισκεφθεί μία από τις 6 κλινικές μας στην Ελλάδα για δωρεάν ενημέρωση.

Η κλινική της Πάτρας βρίσκεται στην οδό Αγίου Ανδρέου 111, Τ.: 2610 424545.

 

 

Όλη η διαδικασία σε ένα video

Κωνσταντίνα Ζώρζου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being