Επισκεφθείτε το «Σχολείον», τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως 20/10, θα πάρετε και αλάτι μαζί σας!
Θέλετε να δείτε κάτι διαφορετικό;
Η έκθεση που φιλοξενείται στο «Σχολείον», τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, μέχρι 20 Οκτωβρίου, με θέμα τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος, σίγουρα διαφέρει. 20 γυναίκες δημιουργοί σύγχρονης τέχνης κινητοποιούνται από τον πόλεμο και την κλιματική κρίση, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, τον ρατσισμό και τον σεξισμό.
Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ επέλεξε σαν τοποθεσία, εκείνο το κομμάτι της πρωτεύουσας που αντικατοπτρίζει όλα αυτά στην καθημερινότητα. Και έτσι η έκθεση είναι αφιερωμένη στη συνύπαρξη μέσα στη διαφορετικότητα. Με τίτλο «space of togetherness», θα δείτε αναπάντεχα έργα στο χώρο της οδού Πειραιώς που δημιούργησε η Ειρήνη Παπά.
Ένα εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί εδώ και αρκετά χρόνια τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ένα «εργοτάξιο ονείρων», όπως το χαρακτήρισε, επικαλούμενη τη ρήση του Αντουάν Βιτέζ, η διευθύντριά του Δηώ Καγγελάρη, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες της έκθεσης. Γίνεται αναφορά «στην έννοια του ανήκειν μέσα από το πρίσμα της τάξης, της φυλής και του φύλου» επισήμανε η επιμελήτριά της Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του ΝΕΟΝ.
Για παράδειγμα: Ένα βουνό από αλάτι, οκτώ ολόκληροι τόνοι, κυριαρχεί στη μεγάλη αίθουσα. Πρόκειται για τη διαδραστική εγκατάσταση«Soul of Salt», της ολλανδής, με καταγωγή από το Σουρινάμ, patriciaka ersenhout. Σχολιάζει τους σκλάβους που διέσχισαν το αλμυρό νερό του Ατλαντικού στο καταναγκαστικό ταξίδι προς τις φυτείες, Μάλιστα, οι επισκέπτες καλούνται να πάρουν λίγο ευλογημένο αλάτι μαζί τους.
Ανάλογη θεματική, εμπνευσμένη από τις συνθήκες μεταφοράς των σκλάβων, δεμένων σε σταθερές αλυσίδες στα αμπάρια των πλοίων που διέσχιζαν τον ωκεανό, με συνέπεια τον θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι και η εγκατάσταση «18 Verses» (2022), της Grada Kilomba, που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Αποτελείται από ένα ποίημα της ίδιας, χαραγμένο και ζωγραφισμένο πάνω σε 18 κομμάτια απανθρακωμένου ξύλου, το καθένα τοποθετημένο στην αίθουσα έτσι ώστε, σε συνδυασμό μετο ηχητικό τοπίο, να δημιουργεί μια υποβλητική διαδρομή για τον θεατή του.
Σε ένα άλλο «δουλεμπόριο», αυτό της μεταποικιακής μετανάστευσης στη Γαλλία από τις χώρες του Μαγκρέμπ, αναφέρεται η βιντεοεγκατάσταση της γαλλομαροκινής Bouchra Khalili «The Circle» (2023), με το οποίο ολοκληρώνεται η μακροχρόνια έρευνα της καλλιτέχνιδας για το Κίνημα Αράβων Εργατών (MTA), μια αγωνιστική οργάνωση στη Γαλλία.
Στην έκθεση φιλοξενούνται, ακόμη, δυο έργα της παλαιστίνιας από τον Λίβανο Mona Hatoum. Ενα ανατολίτικο χαλί, το «Baluchi» (κόκκινο) (2007), που μεγάλα τμήματα της ύφανσής του μοιάζουν φθαρμένα, αλλά τα μπαλώματα αυτά σχηματίζουν έναν αναδιπλούμενο παγκόσμιο χάρτη. Ακόμα, το «Doormat II» (2000-1), ένα χαλάκι φτιαμένο από αιχμηρές χαλύβδινες καρφίτσες με εσοχές που συνθέτουν τη λέξη «Welcome».
Υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις βασισμένες στην υφαντουργία και τους ήχους, στο βίντεο, το ντοκιμαντέρ κλπ Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι Taysir Batniji, Enri Canaj, Døcumatism, MonaHatoum, patriciaka ersenhout, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Bouchra Khalili, Grada Kilomba, Tarik Kiswanson, Sophie Kovel, Καλλιόπη Λεμού, Małgorzata Mirga-Tas, Στέλλα Νάστου, Γεωργία Σαγρή, VASKOS, ενώ έργα ειδικά για την έκθεση, έπειτα από ανάθεση του ΝΕΟΝ, παρουσιάζουν οι Igshaan Adams, Μαρία Λοϊζίδου, Κώστας Ρουσσάκης, Αντρέα Τζούροβιτς, Μαριάννα Χριστοφίδου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr