Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Σε απόγνωση για μια ακόμα φορά οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας λόγω των σοβαρών καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ»

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Σε απόγνωση γι...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ λόγω των καιρικών καταστροφών του 2023 στην Δυτική Αχαΐα» κατέθεσε ο Βουλευτής  Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Σε σχετική του, ανακοίνωση, αναφέρει: "Η ερώτηση επισημαίνει ότι ενώ ο ΕΛΓΑ ανήγγειλε την αποζημίωση των αγροτών για την ανεμοθύελλα του Νοεμβρίου του 2023, η οποία έπληξε σοβαρά την ελαιοπαραγωγή της Δυτικής Αχαΐας, η καταβολή των αποζημιώσεων έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν πληρωθεί ακόμα για τις ζημιές. Οι αποζημιώσεις είναι απαραίτητες ώστε να  καλυφθούν τόσο οι δαπάνες επιβίωσης των αγροτών όσο και οι δαπάνες υποστήριξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Ειδικότερα, η ερώτηση τονίζει ότι ενώ στη Δημοτική Ενότητα Μόβρης,  έχει γίνει καταγραφή των ζημιών από τον αρμόδιο γεωπόνο, τα πορίσματα δεν έχουν ακόμα παραδοθεί στον ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης. 

Στην ερώτηση ο βουλευτής Α. Παναγιωτόπουλος  σημειώνει ότι ο ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα καθυστερεί συστηματικά την καταβολή αποζημιώσεων λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης και των περιορισμένων ταμειακών αποθεμάτων του για τα οποία την πλήρη  ευθύνη έχει η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία προκλητικά όλα αυτά τα χρόνια απαξιώνει τα εισοδήματα των αγροτών.

Οι καθυστερήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την αύξηση των φυσικών καταστροφών, έχουν σαν συνέπεια την δημιουργία ενός ασφυκτικού κλοιού  για την επιβίωση των αγροτών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται  μπροστά στην οικονομική καταστροφή τους.

Στο αίτημα προς το Υπουργείο για οριστική εξόφληση των παραγωγών από την ανεμοθύελλα του Νοεμβρίου του 2023 στην Δυτική Αχαΐα και για την άμεση κατάθεση των πορισμάτων των ζημιών της Δημοτικής Ενότητας Μόβρης, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ζητά επίσης η κυβέρνηση  να λάβει τα απαραίτητα μέτρα  για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, με υποδομές και με ταμειακά αποθέματα ώστε να επιταχυνθούν οι χρόνοι καταβολής των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων.

Η ερώτηση

Κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2023 στην Δυτική Αχαΐα, μια σειρά από έντονα καιρικά φαινόμενα με αποκορύφωμα την ανεμοθύελλα τον Νοέμβριο του 2023, έπληξαν σοβαρά την ελαιοπαραγωγή της περιοχής. 

Συνέπεια των ζημιών ήταν η χαμηλή παραγωγή, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα  με την ακαρπία της ελιάς και η οποία οδηγεί σε σοβαρή μείωση των εισοδημάτων των παραγωγών.

Ενώ ο ΕΛΓΑ ανήγγειλε την αποζημίωση των αγροτών, η καταβολή των αποζημιώσεων έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν πληρωθεί ακόμα για τις ζημιές. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στην Δημοτική Ενότητα Μόβρης, ενώ έχει γίνει καταγραφή των ζημιών από τον αρμόδιο γεωπόνο, τα πορίσματα δεν έχουν ακόμα παραδοθεί στον ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης.  

Επειδή η μεγάλη καθυστέρηση αποζημιώσεων  από τον ΕΛΓΑ σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό  για την επιβίωση των αγροτών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται  μπροστά στην οικονομική καταστροφή τους.

Επειδή ο ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα καθυστερεί συστηματικά την καταβολή αποζημιώσεων με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αγρότες να μην έχουν αποζημιωθεί για ζημιές από το 2022.

Επειδή ο ΕΛΓΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δραματική κατάσταση με ευθύνη της κυβέρνησης, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης και των περιορισμένων ταμειακών αποθεμάτων  του.

Επειδή τα συχνά και έντονα καιρικά φαινόμενα απαιτούν πλέον άμεσους και ευέλικτους χειρισμούς από την κυβέρνηση καθιστώντας επιτακτική την αναβάθμιση λειτουργίας του ΕΛΓΑ και την στελέχωσή του.   

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1.  Πότε προβλέπεται από τον ΕΛΓΑ η οριστική εξόφληση των παραγωγών από την ανεμοθύελλα του Νοεμβρίου του 2023 στην Δυτική Αχαΐα;

2.    Πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ότι  μετά από έξι μήνες καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών της Δημοτικής Ενότητας Μόβρης, δεν έχουν κατατεθεί ακόμα τα πορίσματα στην διοίκηση του ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση των παραγωγών; 

3.   Και τι μέτρα λοιπόν θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, με υποδομές και με ταμειακά αποθέματα ώστε να επιταχυνθούν  οι χρόνοι καταβολής των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων;

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις