Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Οι 3 τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο

Πηγή φωτογραφίας: freepik

Πηγή φωτογραφίας: freepik

Σύμφωνα με νευροψυχολόγο

Το καλοκαίρι τελείωσε και οι μαθητές γύρισαν στο σχολείο.

Μία νευροψυχολόγος μοιράζεται τα τρία πράγματα που πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς προκειμένου να διαχειριστούν το άγχος, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η Jennifer Katzenstein, διευθύντρια ψυχολογίας, νευροψυχολογίας και κοινωνικής εργασίας στο Johns Hopkins All Children’s Hospital στο St. Petersburg της Φλόριντα, συμβουλεύει οι γονείς να προσέχουν την επιστροφή σε μια ρουτίνα, τη δημιουργία ενός συνεπούς προγράμματος ύπνου και την παρακολούθηση της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών.

 «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας να επιστρέψουν στην τάξη και επίσης να διαχειριστούμε οποιοδήποτε επιπλέον άγχος και ανησυχία μπορεί να προκύψει με την επιστροφή στη ρουτίνα», δήλωσε η Katzenstein σε βίντεο ένα TikTok.

3 συμβουλές από ειδικό για μια ομαλή επιστροφή στο σχολείο
Επιστροφή σε μια ρουτίνα
Σχεδιασμός ενός προγράμματος ύπνου
Έλεγχος της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών

Επιστροφή σε μια ρουτίνα
Μια έρευνα πέρσι έδειξε ότι το 87% των γονέων, παιδιών κάτω των 18 ετών, ανέφεραν ότι η επιστροφή στο σχολείο τους προκαλεί άγχος, με περισσότερους από τους μισούς να το χαρακτηρίζουν ως την πιο αγχωτική περίοδο του χρόνου. Η Katzenstein συνιστά να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις κατά την επιστροφή στο σχολείο. Προτείνει να επικοινωνήσετε με τον δάσκαλο του παιδιού σας για να δείτε την τάξη του και να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στο περιβάλλον.

Καθώς διαμορφώνετε αυτή τη ρουτίνα, η Katzenstein συμβουλεύει να ελέγχετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας. «Σκεφτείτε, “Είναι το παιδί μου πιο ευερέθιστο ή εκνευρίζεται πιο εύκολα; Έχει περισσότερη ανησυχία ή νευρικότητα καθώς μπαίνει στο σχολικό έτος;” Μήπως έχετε δει κάποιες αλλαγές στον ύπνο; Για τα μικρότερα παιδιά μας, οποιεσδήποτε αλλαγές στην τουαλέτα;» είπε η Katzenstein.

«Εάν αρχίζετε να βλέπετε αυτά τα συμπτώματα, [είναι μια] καλή ευκαιρία να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο σας ή έναν αξιόπιστο ψυχολόγο ή σύμβουλο για να βεβαιωθείτε ότι το άγχος δεν θα επηρεάσει τα παιδιά καθώς επιστρέφουν στο σχολικό έτος», πρόσθεσε.

 Σχεδιασμός ενός προγράμματος ύπνου
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου συνιστά:

τα παιδιά 3 έως 5 ετών να κοιμούνται 10 έως 13 ώρες τη νύχτα
τα παιδιά 6 έως 12 κοιμούνται 9 έως 12 ώρες και
οι έφηβοι να στοχεύουν στις 8 έως 10 ώρες.

Το NewYork-Presbyterian συμβουλεύει να ξεκινήσετε το νέο πρόγραμμα ύπνου 2 εβδομάδες πριν ξεκινήσει το σχολείο, μετακινώντας σταδιακά την ώρα του ύπνου και το πρωινό ξυπνητήρι νωρίτερα κατά διαστήματα των 15 λεπτών.

Έλεγχος της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών
«Μερικές φορές το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, αφήσαμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με τις ηλεκτρονικές συσκευές τους από ό,τι κάνουμε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους», παραδέχτηκε η Katzenstein. «Πρέπει να το επαναφέρουμε σε όχι περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα».

Για παιδιά 5 έως 17 ετών, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά όχι περισσότερες από δύο ώρες παρακολούθησης οθόνης την ημέρα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργασίες για το σπίτι.

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, μια πρόσφατη μελέτη συνέδεσε τη χρήση tablet με προβλήματα ρύθμισης των συναισθημάτων.

ΠΗΓΗ enikos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being