Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Moody’s: Δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα – Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της

Moody’s: Δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδ...

Η Moody’s πριν από περίπου ένα χρόνο είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά περίπου δύο βαθμίσεις χωρίς ωστόσο να φτάσει στο investment grade.

Σταθερά ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα κράτησε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ενώ την ίδια στιγμή αναβάθμισε σε θετικές (Ba1) τις προοπτικές της. 

Υπενθυμίζεται, πως η Moody’s είναι και ο τελευταίος οίκος αξιολόγησης που δεν έχει ανεβάσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα από τους Big 3, μαζί με την αμερικανική Standard & Poor’s και την βρετανική Fitch, αλλά και η καναδική DBRS και η γερμανική Scope έχουν αναβαθμίσει σε investment grade το ελληνικό αξιόχρεο.

Άλλωστε,  πηγές του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπαν ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δρόμο να διανύσει προκειμένου να δει τους οίκους αξιολόγησης να την ανεβάζουν πιο ψηλά στην κλίμακα της πιστοληπτικής αξιοπιστίας, μεταξύ και αυτών και από την Moody’s.

O οίκος αξιολόγησης καταγράφει την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ενισχύοντας έτσι τα δημόσια έσοδα. Την ίδια στιγμή, καταγράφει τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που θέτουν τις βάσεις για ταχεία μείωση του χρέους.

Αναλυτικότερα, η Moody’s προβλέπει δημοσιονομικά ελλείμματα στο 1% του ΑΕΠ από το 2024 ως το 2026, αλλά και περαιτέρω βελτίωση από το έλλειμμα 1,6% το 2023. Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπει 2,2% του ΑΕΠ απότο 2024 έως το 2026, πάνω και απότους ελληνικούς στόχους, ενώ για το χρέος προβλέπει πως θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ ως το 2025 και σε επίπεδα κάτω από το 140% του ΑΕΠ ως το 2027.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, η Moody’s εκτιμά ότι η «υγεία» του έχει ενισχυθεί και πως οι ελληνικές τράπεζες συγκλίνουν με τους μέσους όρους της ΕΕ αναφορικά με τους δείκτες κεφαλαιοποίησης, κερδοφορίας και «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με την  έκθεση, η βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού κλάδου «μειώνει τους κινδύνους ενδεχόμενης ευθύνης για το ελληνικό δημόσιο. Επιπλέον, με τις πιθανότητες η οικονομική ανάπτυξη και η πορεία των δημοσιονομικών να ξεπεράσουν τις προσδοκίες μας, η δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο».

Η Moody’s πριν από περίπου ένα χρόνο είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά περίπου δύο βαθμίσεις χωρίς ωστόσο να φτάσει στο investment grade. 

Η αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού αξιόχρεου είναι η δεύτερη συνεχόμενη μετά από εκείνη της DBRS την προηγούμενη εβδομάδα.

 

πηγή newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις