Από την Αυστρία μέχρι την Πολωνία και τη Ρουμανία, πλημμυρισμένοι δρόμοι, αγνοούμενοι, καταστροφές
Η κακοκαιρία Boris έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους εφτά μέχρι στιγμής.
Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρουμανία, στην περιοχή Γκαλάτι, όπου οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει χιλιάδες σπίτια. Ένας ακόμη άνθρωπος πνίγηκε στην Πολωνία, στην περιοχή Κλοντζκό, όπου οι αρχές έχουν εκκενώσει 1.600 κατοίκους λόγω των πλημμυρών.
Στην Αυστρία, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε να διαχειριστεί τις πλημμύρες στην Κάτω Αυστρία, περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αρχές έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις για να διασώσουν πολίτες που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους, ενώ σοβαρές διακοπές καταγράφηκαν στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες και το μετρό στη Βιέννη.
Στην Πολωνία ποτάμια πλημμύρισαν με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να καλυφθούν από νερό. Ένα άτομο πνίγηκε στο Κλότζκο, στα νοτιοδυτικά της χώρας και 1.600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. «Η κατάσταση είναι δραματική, ειδικά στο Κλόντζκο» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ σε δημοσιογράφους, μετά τη σύσκεψη με την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων.
Περίπου 17.000 νοικοκυριά στην επαρχία αυτή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ σε κάποιες περιοχές δεν λειτουργούσαν οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τον Τουσκ, η οδική πρόσβαση στις πόλεις Λάντεκ Ζντρόι και Στρόνιε Ζλάσκιε έχει πρακτικά διακοπεί.
Τμήματα του Κλόντζκο, μιας πόλης 25.000 κατοίκων, βρίσκονταν κάτω από το νερό καθώς η στάθμη στον ποταμό της περιοχής ανέβηκε στα 6,65 μέτρα, πολύ πάνω από το όριο συναγερμού των 2,40 μέτρων και ξεπερνώντας το ρεκόρ που καταγράφηκε στις σοβαρές πλημμύρες του 1997, όταν καταστράφηκε μέρος της πόλης και 56 άνθρωποι έχασαν τη ζώη τους στην Πολωνία.
«Καλώ τους κατοίκους να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες διάσωσης στις περιοχές όπου εκδίδονται ειδοποιήσεις για εκκένωση», δήλωσε ο Τουσκ.
Στην ιστορική πόλη Γκλουχολάζι, στην επαρχία Όπολε, ο δήμαρχος έδωσε εντολή για υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων καθώς άρχιζε να υπερχειλίζει ο ποταμός της περιοχής.
Στη Ρουμανία, οι αρχές επιβεβαίωσαν πέντε θανάτους και χιλιάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ιδιαίτερα στην περιοχή της Γαλάτσι. Οι διασώσεις συνεχίζονται, ενώ χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.
Επτακόσια σπίτια πλημμύρισαν μόνο στο χωριό Σλομπόζια Κονάτσι, δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής Εμίλ Ντράγκομιρ, κάνοντας λόγο για «καταστροφή επικών διαστάσεων». «Είχαμε πλημμύρες και πριν από 11 χρόνια, αλλά δεν ήταν τόσο σοβαρό», πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας ότι ο κεντρικός δρόμος μοιάζει με χείμαρρο.
Ο Ντράγκου Στεφάν, 52 ετών, που εργάζεται στην περιοχή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προσπάθησε «να σώσει κάτι» αλλά ήταν «μάταιος κόπος γιατί το νερό έφθασε πολύ γρήγορα».
Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, σε ανακοίνωσή του, απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Για άλλη μια φορά είμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που γίνονται ολοένα και πιο αισθητές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναμένουμε ακραία καιρικά φαινόμενα».
Οι Αρχές της χώρας ανέφεραν εχθές, Σάββατο, ότι οι βροχοπτώσεις του τελευταίου 24ώρου ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων 100 ετών.
Στην Τσεχία έχουν κινητοποιηθεί 100.000 πυροσβέστες λόγω των πλημμύρων και σχεδόν 50.000 νοικοκυριά έμειναν χθες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία ηλεκτροδότησης CEZ.
Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται: τρεις που επέβαιναν σε όχημα που παρασύρθηκε από τα νερά ποταμού στην πόλη Λίποβα-Λάζνιε (βορειοανατολικά), και ένας ακόμα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου εκκενώθηκε μεγάλο μέρος της πόλης Οπάβα λόγω υπερχείλισης του ομώνυμου ποταμού.
Νοσοκομείο στην πόλη Μπρνο (νοτιοανατολικά) εκκενώθηκε χθες το πρωί. Η περιφέρεια της Μοραβίας (βορειοανατολικά) κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στην πόλη Ολομόουτς (ανατολικά), ο Ρόμπερτ Χούμπινακ πήγε να προμηθευτεί σάκους για να προστατεύσει το σπίτι του. «Έφερα σχεδόν τρεις τόνους άμμους από χθες», δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και στην Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας.
Η κακοκαιρία έχει επιδεινωθεί από την ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας, με την περιοχή του Τιρόλου στην Αυστρία να καταγράφει ακόμα και χιονοπτώσεις, ένα σπάνιο φαινόμενο για τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr