Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Συγκίνηση για τον θάνατο του ιεροψάλτη Φώτη Μπαρούτα - Είχε μιλήσει στο thebest.gr το 2019

Πάτρα: Συγκίνηση για τον θάνατο του ιερο...
Μαρτάτος Tάκης

Ο εκλιπών ήταν από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και πρωτοήρθε στην Πάτρα ως φοιτητής του φυσικομαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου ενώ εδώ έκανε & την στρατιωτική του θητεία

Ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση προξένησε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός και ιεροψάλτης Φώτης Μπαρούτας σε ηλικία 74 ετών.

Ο εκλιπών ήταν αγαπητός στους Πατρινούς μέσα από το ψαλτήρι του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στην άνω πόλη αλλά και από τις εκπομπές που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος» όπου συχνά πυκνά δεν έχανε και την ευκαιρία να ψάλλει με την ζεστή, ωραία φωνή του.

Το thebest.gr προ 5 ετών, την περίοδο της Μ. Εβδομάδας σ’ ένα αφιέρωμα σε 6 σημαντικούς ιεροψάλτες της πόλης που τιμούν το αναλόγιο με τον καλύτερο και πλέον υποδειγματικό τρόπο, είχε μιλήσει τότε και με τον Φώτιο Μπαρούτα.

Ο εκλιπών που ήταν και ένας ιδιαίτερα ευγενής και προσηνής άνθρωπος, διετέλεσε ιεροψάλτης στον ναό του Αγίου Δημητρίου για κοντά 35 έτη.

Ο Φώτιος Μπαρούτας του Μιχαήλ υπήρξε ένας εξαιρετικός «πνευματικός εργάτης» του Ιερού Αναλογίου, ένας πραγματικά καλλίφωνος πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Πατρών καθώς και μουσικοδιδάσκαλος, ο οποίος καταγόταν από τα Τρίκαλα όπου και είχε ξεκινήσει νεότατος να ασχολείται με την ψαλτική.

Στην Πάτρα είχε έρθει ως φοιτητής στο φυσικομαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου και ως φοιτητής πήγαινε και έψελνε στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Γηροκομήτισσας. Όπως είχαμε γράψει στο αφιέρωμα, η «τύχη» το έφερε ο Φώτης Μπαρούτας να επιστρέψει στην Πάτρα και στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας συνεχίζοντας να ψέλνει στην Παναγία Γηροκομήτισσα και έμελλε να παραμείνει για όλη την υπόλοιπη ζωή του στην Πάτρα, να φτιάξει εδώ την οικογένεια του, να δουλέψει ως καθηγητής μαθηματικός στη Μέση εκπαίδευση στο 4ο Λύκειο Πατρών και φυσικά να ασχοληθεί και να διακριθεί με την μεγάλη του αγάπη και κλίση, την ψαλτική του ιδιότητα.

Με φωνή κελαριστή ο Φώτης Μπαρούτας πέρα από το έργο του ως ιεροψάλτης, δημιούργησε στην μεγάλη ενορία του Αγίου Δημητρίου Πατρών και μία μικτή εκκλησιαστική χορωδία πραγματοποιώντας ωραίες μουσικές παραστάσεις με ενδιαφέροντα μουσικά έργα.

Όπως προείπαμε, πολύς κόσμος τον γνώρισε & μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή «Άδοντες και Ψάλλοντες» που παρουσίαζε στον εκκλησιαστικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Λύχνος TV» της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

«Είμαι πτυχιούχος μουσικοδιδάσκαλος και εκ των μαθητών μου, αληθινά διαμάντια ήταν και ο Ευγένιος Βούλγαρης, καθηγητής τώρα στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Μαθήτευσα στα Τρίκαλα, στο παράρτημα του Μουσικού Ωδείου Πειραιώς με δάσκαλο μου τον Ηλία Τύμπα, 98 ετών, ο οποίος όταν τον παίρνω τηλέφωνο μου λέει και συγκινούμαι, “σ’ ευχαριστώ που με αποκαλείς δάσκαλε”. Η αγάπη και παράλληλα η ιερατική κλίση παίζουν σημαντικό ρόλο και στα νέα παιδιά που έρχονται σήμερα στην εκκλησία. Βλέπεις νέα παιδιά που έρχονται νωρίς νωρίς στο ναό το πρωί για να πουν το τρισάγιο, τον εξάψαλμο και το προοιμιακό», είχε αναφέρει μιλώντας τον Απρίλιο του 2019 ο Φώτης Μπαρούτας ενώ ως τον πιο αγαπημένο του ύμνο από το υμνολόγιο της Μεγάλης Εβδομάδας, αυτόν τον απερίγραπτο θησαυρό της Βυζαντινής μουσικής, ξεχώριζε όπως μας είχε πει, «Τον Νυμφώνα Σου Βλέπω».

Ο Φώτης Μπαρούτας μας είχε εκμυστηρευθεί & μία δική του ανάμνηση από τις άγιες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας όταν ήταν νέος. Ήταν στο δεξί ψαλτήρι ενός μεγάλου χωριού 1000 κατοίκων, 6 χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα και πηγαίνοντας στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο με το ποδήλατο του για την ιερά ακολουθία και διασχίζοντας ένα καταπράσινο λιβάδι που έβοσκε ένα κοπάδι πρόβατα είδε μπροστά του τρία τσοπανόσκυλα, τα οποία έπρεπε να προσπεράσει. Μόλις πλησίασε με το ποδήλατο του, τον πήραν στο κυνήγι και πάλευαν να του πιάσουν το πόδι, ωστόσο εκείνος δεν έχασε το θάρρος του και για 300 μέτρα έτρεξε με το ποδήλατο όσο πιο γρήγορα μπορούσε, και λαχάνιασε καθώς έπρεπε να φτάσει στον προορισμό του στο ναό για την ακολουθία.

Ο Φώτιος Μπαρούτας πραγματικά κοσμούσε το ψαλτήρι του ναού του Αγίου Δημητρίου και την μεγάλη παράδοση των Ιεροψαλτών της Αποστολικής Μητροπόλεως Πατρών και αφήνει πίσω του ένα πλούσιο έργο.

Η οικογένεια του όπως ανακοινώθηκε, επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να προσφερθούν για την αποκατάσταση των έργων συντήρησης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πατρών.

Ο Φώτιος Μπαρούτας ήταν παντρεμένος με την Ολυμπία Μπαρούτα ενώ ευτύχησε να δει στη ζωή του παιδιά και μία εγγονή, τη Νικολία.

Η κηδεία του θα τελεστεί στο ναό Αγ. Δημητρίου Πατρών την Τρίτη 17-9-2024 στις 12 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει η ταφή του στο Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο Λεύκας Πατρών.

Το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών και περιχώρων “Ιωάννης ο Δαμασκηνός” σε ανακοίνωση του για την απώλεια του αειμνήστου Φώτη Μπαρούτα, έκανε λόγο για "έναν Πρωτοψάλτη που έχαιρε της αγάπης, της εκτίμησης και αναγνώρισης από όλη την ιεροψαλτική κοινότητα, για το ήθος, την καλοσύνη του, και το σοβαρό και εκκλησιαστικό ύφος της ψαλμωδίας του".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις