Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΑΙΔΙ

/

Δεν ξέρετε ποιες δραστηριότητες να επιλέξετε για το παιδί σας; Οι experts της Πάτρας μιλάνε στο thebest (Α' μέρος)

Δεν ξέρετε ποιες δραστηριότητες να επιλέ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Οι κορυφαίες εξωσχολικές προτάσεις για τα παιδιά, από το στόμα των ειδικών

Η πνευματική πρόοδος, η φυσική κατάσταση και η εξέλιξη της προσωπικότητας των παιδιών μας δεν πλάθεται μόνο στα στενά πλαίσια της σχολικής αίθουσας. Στην Πάτρα διαθέτουμε χώρους επιμόρφωσης, άσκησης και καλλιτεχνικής ανάτασης που δε βασίζονται στα τετριμμένα. Μιλήσαμε με τους experts, που διεκδικούν δικαίως μια θέση στο new age καθημερινό πλάνο των μαθητών.   

Μιλούν στο THE BEST οι: Βασιλική Ανδρικοπούλου, Στάθης Καγκελάρης, Κοραλία Μαντά, Ευτυχία Χριστοδουλοπούλου.

Η σχολή χορού της Βασιλικής Ανδρικοπούλου στην περιοχή Υψηλών Αλωνίων, είναι αναγνωρισμένη από το κράτος και βασίζεται καταρχήν στην εμπειρία και την αφοσίωση της ίδιας της επικεφαλής και δημιουργού της. Από 3,5 ετών παιδάκι αφοσιώθηκε στον κλασικό χορό και ειδικότερα στο περίφημο σύστημα Vaganova. Τελειοποίησε τις σπουδές της σε modern dance theatre ISTD system, jazz dance contemporary dance, ενώ παράλληλα καταπιάστηκε με latin, hip hop, zumba  aerial dance ώστε να προσφέρει σφαιρικά στους μαθητές της το υψηλότερο επίπεδο άσκησης και έκφρασης. 

Ο χορός εξωτερικεύει συναισθήματα μέσα από την κίνηση του σώματος. Ειδικά το μπαλέτο αποτελεί ιδανική άσκηση για τα παιδιά, χαρίζει ευλυγισία και αρμονία στην κίνηση, ενώ τα μαθαίνει να στέκονται και να περπατούν σωστά.

H Βασιλική Ανδρικοπούλου είναι απόφοιτος της ανώτερης επαγγελματική σχολής χορού Νίκης Κονταξάκη και Νικολέτας Μπακάλη. Διπλωματούχος της μεθόδου Vaganova, ωθεί τους μαθητές της να αγγίξουν το ζενίθ των δυνατοτήτων τους απολαμβάνοντας ένα σώμα με χάρη, ενδυνάμωση και αντοχή. Σε περίπτωση επαγγελματικής προοπτική στο μπαλέτο, είναι άλλωστε το μόνο σύστημα που μπορεί να κτίσει την τεχνική του χορευτή, κατά την άποψή της. 

Συνομίλησε με το thebest και αναφέρει:

«Αγαπάω πολύ τα παιδιά και τη διαφορετικότητά τους, καθώς το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα, τη δική του προσωπικότητα και αυτό εμπνέει και εμένα σαν άνθρωπο. Είναι ευτυχία να βλέπεις το μέλλον του κόσμου μέσω των παιδιών. Μου αρέσει η αγάπη που παίρνω καθημερινά από αυτά, τα αστεία τους, το αθώο τους χαμόγελο, οι αγκαλιές που κάνουμε, η προθυμία τους να με βοηθήσουν όταν χρειάζομαι κάτι. Με κάνουν να βλέπω τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική, ανακαλύπτοντας ξανά τη χαρά στα μικρά και καθημερινά πράγματα. Μέσα από την πολύχρονη σχέση μου μαζί τους, έχω διδαχθεί  την αξία της υπομονής, της ενσυναίσθησης και της προσαρμοστικότητας. Αισθάνομαι ανοιχτή σε νέες προσεγγίσεις και να βάζω τον εαυτό μου στη θέση των άλλων. Με έχουν διδάξει να αντιμετωπίζω τον κόσμο με περισσότερη αγάπη και κατανόηση. 

Φιλοσοφία της σχολής μας είναι η μετάδοση της αγάπης μας για την τέχνη του χορού και την τέχνη γενικότερα. Τα παιδιά προσεγγίζοντας την τέχνη του χορού, αποζητούν κυρίως την έκφραση και την ελευθερία. Μέσα από τον χορό μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους με τρόπους που ίσως δεν μπορούν να το κάνουν με λέξεις. Συνδέονται με τους φίλους τους, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την αίσθηση της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Επιπλέον μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους στον χώρο. Το μπαλέτο ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των παιδιών, απελευθερώνει την φαντασία τους και τους δίνει αυτοεκτίμηση. Πέρα από τα μαθήματα, παρακολουθούν σεμινάρια με καταξιωμένους αναγνωρισμένους καθηγητές, συμμετέχουν σε gala και παραστάσεις κλασσικού ρεπερτορίου και συγχρόνου χορού».

 

Info:

Σχολή Μπαλέτου & Σύγχρονου Χορού Βασιλικής Ανδρικοπούλου

Μεσολογγίου 11, Πάτρα

Τ.: 2610312573

www.patrasballet.gr

 

Τι λέτε για γερμανικά, αγγλικά και ρομποτική; Το Κέντρο Γερμανικής Γλώσσας Πάτρας Sprachzentrum Für Deutsch in Patras (SD) δημιουργήθηκε το 2000 από την Κατερίνα Παναγιωτάτου και τον Στάθη Καγγελάρη καθηγητών –εξεταστών του Goethe Institut Patras μετά την οριστική παύση λειτουργίας του. Στόχος πρωτίστως, η διατήρηση εκείνης της υποδειγματικής παράδοσης και των αρχών της.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καγγελάρης «Στα παιδιά αγαπάω ότι μόνιμα έχουν κάτι να με διδάξουν. Εγώ τους δίνω γνώση αντικειμένου και αυτά μου δίνουν γνώση ζωής. Δεν έχουν εμβαθύνει στα στερεότυπα και αντιδρούν με πιο φυσικό και πηγαίο τρόπο. Όταν είσαι πολλά χρόνια μαζί τους και είσαι ανοιχτός, θέλεις να μάθεις, κερδίζεις πολλά. Μαθαίνεις να παίρνεις την ζωή πιο παιχνιδιάρικα, πιο ανάλαφρα. Τα παιδιά με έμαθαν να ενεργοποιώ συνειδητά την ενσυναίσθηση γιατί αλλιώς πως θα προσεγγίσεις τόσους πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες και πως θα καταφέρεις να τους κερδίσεις; Τα παιδιά με δίδαξαν να αγαπάω τη ζωή».

Κατά την άποψή του οι μικροί μαθητές αυτό που ουσιαστικά αποζητούν είναι αποδοχή. «Όταν αισθανθούν ότι είναι αποδεκτοί στον χώρο, υπακούν πιο εύκολα σε κανόνες, γιατί η συνύπαρξη απαιτεί κανόνες συμπεριφοράς, υπακοή και προσαρμογή. Όλα αυτά που φαίνονται δύσκολα, επιτυγχάνονται πολύ εύκολα όταν το παιδί αισθανθεί αποδοχή. Στον δικό μου τον χώρο είμαστε ευγνώμονες που μας επέλεξε μία οικογένεια και αυτό το αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα και γρήγορα το παιδί. Η δουλειά η δική μας μετά την σταθεροποίηση της σχέσης μας είναι να το οδηγήσουμε στον κόσμο των Γερμανικών, των Αγγλικών ή της Ρομποτικής, και να διατηρούμε το ενδιαφέρον του με την πάροδο του χρόνου σε υψηλά επίπεδα. Όταν τα παιδιά βγαίνουν από ένα χώρο εκπαίδευσης και γελάνε, είναι ζωηρά, φωνάζουν και όταν αυτός ο χώρος υπάρχει ήδη 25 χρόνια, τότε σίγουρα κάτι καλό γίνεται εκεί» εξηγεί.

Και συνεχίζει: «Στην εκπαίδευση πολλοί φορείς, πολλοί καθηγητές, πολλά σχολεία προσφέρουν μία πολύ συγκεκριμένη ύλη. Ενώ όμως αυτό το πεδίο είναι για όλους κοινό, οι διαφορές είναι πραγματικά μεγάλες στην διαχείριση αυτής της ύλης, δηλαδή πως την χωρίζεις μέσα στην χρονιά, τι θεωρείς σημαντικό και επιμένεις και τι λιγότερο σημαντικό για τώρα και θα το εμφανίσεις αργότερα. Όλο αυτό απαιτεί πρώτα βαθιά γνώση του αντικειμένου, ικανότητα, αλλά και εμπειρία. Το κυριότερο στοιχείο όμως στον χώρο της εκπαίδευσης είναι ο τρόπος που το μεταδίδεις».

 

 

Info:

Καγγελάρης: Γερμανικά - Αγγλικά - Ρομποτική

Παντανάσσης 33, Πάτρα

Τ.: 2610240699

sdpatras.gr

el-gr.facebook.com/sdpatras.gr

 

Καινοτόμα αναμφίβολα η σύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα της Πάτρας, Reinvent Education. Σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 4-17 ετών, αξιολογώντας τις δεξιότητες και τις γνωστικές λειτουργίες τους. Αποτελεί μοναδική περίπτωση στη Δυτική Ελλάδα, καθώς εφαρμόζει προγράμματα για χαρισματικούς και ταλαντούχους μαθητές, μέσω διεθνώς  αναγνωρισμένων αξιόπιστων ψυχομετρικών εργαλείων.

Ξέρει δηλαδή να ανακαλύπτει τα ιδιαίτερα ταλέντα κάθε μαθητή. Έτσι, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους και το ακαδημαϊκό, κοινωνικό και συναισθηματικό DNA τους.

Η founder της Reinvent Education, Κοραλία Μαντά, πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Επιστήμες της Αγωγής, μας καλεί λοιπόν να ακολουθήσουμε μια εναλλακτική εκπαιδευτική οδό.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr «Τα παιδιά είναι οι πολίτες του αύριο! Είναι μικροί άνθρωποι, οι οποίοι κρύβουν ένα «μοναδικό» δυναμικό, το οποίο είναι υποχρέωση μας να το ανακαλύψουμε, να το ενδυναμώσουμε και να το αναδείξουμε ώστε να «δημιουργήσουμε» χαρούμενους ανθρώπους. Μετά από έντεκα χρόνια εμπειρίας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι η καλλιέργεια των κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ευημερία τους. Οι δράσεις τής Reinvent Education, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των τελευταίων εκπαιδευτικών τεχνολογιών και των αναδυόμενων τάσεων».

Σχετικά με τους γονείς, πιστεύει πως «αναζητούν ένα χώρο, όπου θα αγκαλιάσει το παιδί τους και θα του δώσει την ευκαιρία και την ελευθερία, χωρίς στερεότυπα, να ανακαλύψει τον εαυτό του, τις κλίσεις, τα ταλέντα και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του».

Τα προγράμματα της Reinvent Education βασίζονται στο Project Based Learning, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο και δράση, μαθαίνοντας και εξερευνώντας ουσιαστικά τα ενδιαφέροντά τους. Η ενεργή συμμετοχή των παιδιών συμβάλλει στη διανοητική και συναισθηματική κινητοποίησή τους, αναπτύσσοντας ικανότητες όπως η περιέργεια, η αμφίδρομη μάθηση, ο πειραματισμός, η πρωτοβουλία, ο κριτικός αναστοχασμός, η συνεργασία, η κοινωνική ευαισθησία κ.λπ. Πρόκειται βέβαια για μια εξατομικευμένη, διαδραστική και συναρπαστική εμπειρία μάθησης, προσαρμοσμένη στις μοναδικές ανάγκες του κάθε μαθητή.

 

Info:

Reinvent Education

Παντανασης 34, Πάτρα

Τ.: 6942919090

 

Στρέψτε τα παιδιά σας στη γιόγκα, την πλέον φιλοσοφημένη πρόταση άσκησης αλλά και ολόκληρη κουλτούρα! Η γιόγκα βελτιώνει την υγεία, το μυαλό και το σώμα  με ειδικές ασκήσεις που «ξυπνούν» διαφορετικές μυϊκές ομάδες.

Χαρίζει ευλυγισία, ευεξία, αλλά και καλύτερη αναπνοή με μοναδικά εφόδια ένα λεπτό στρωματάκι ή αιωρούμενα πανιά. Οι περισσότερες θέσεις στην γιόγκα ενεργοποιούν τους μύες της κοιλιάς, του θώρακα και της μέσης, άρα προσφέρει σημαντική ενδυνάμωση του κορμού. Η γιόγκα συνδέεται με τον διαλογισμό και την πνευματική ανάταση, έχοντας εξελιχθεί σε παγκόσμιο trend στην εκγύμναση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του thebest με αφορμή την εκκίνηση της νέας σχολικής περιόδου, η δημιουργός του Tasasana by Eutyxia τονίζει: «Αυτό που αγαπώ περισσότερο στα παιδιά είναι η αυθεντικότητα και η αυθορμησία τους. Τα παιδιά σε προσεγγίζουν με ανοιχτή καρδιά, χωρίς προσδοκίες ή προκαταλήψεις. Είναι πρόθυμα να εξερευνήσουν το σώμα τους, την αναπνοή τους και τον νου τους με παιχνιδιάρικη διάθεση και περιέργεια. Αυτή η αθωότητα και η ελευθερία που φέρνουν στην πρακτική τους με εμπνέει βαθιά. Η πολύχρονη σχέση μου με τα παιδιά μέσα από τη γιόγκα με έχει διδάξει να βλέπω τη ζωή με πιο απλό και αισιόδοξο τρόπο. Έχω μάθει να αφήνω στην άκρη το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας και να εστιάζω στο παρόν, όπως κάνουν και τα παιδιά. Επίσης, μου έχουν διδάξει την αξία της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας, καθώς κάθε παιδί είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετική προσέγγιση».

 

 

Info:

Tadasana by Eftyxia

Πανεπιστημίου 192, Πάτρα

Τ.: 6947935732

www.facebook.com/EftyxiaYogaPatras

www.instagram.com/tadasanabyeftyxia?igsh=azF0cGQzNDQzOTdv

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being