Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Κωδικός error": Το μήνυμα εκπυρσοκρότησης που στάλθηκε ταυτόχρονα σε πάνω από 1.000 βομβητές μελών της Χεζμπολάχ

"Κωδικός error": Το μήνυμα εκπ...

Πώς έγινε η πυροδότηση των εκατοντάδων βομβητών των μελών της Χεζμπολάχ τα σώματα των οποίων μετατράπηκαν σε "παγίδες θανάτου"

Με ένα κωδικόποιημένο μήνυμα λάθους, error, που στάλθηκε ταυτόχρονα σε όλες της συσκευές τηλεειδοποίησης που είχαν στα χέρια τους ή πάνω τους, περισσότερα από 1.000 μέλη της Χεζμπολάχ, ενεργοποιήθηκε το πιο περίπλοκο χτύπημα κατά της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου.

 Οι πρόσφατα αγορασμένοι βομβητές εμφάνισαν στις οθόνες τους το κωδικοποιημένο μήνυμα, το οποίο τους έθεσε αυτομάτως σε κατάσταση δόνησης επί 10 δευτερόλεπτα. Όταν ο κάθε χρήστης πατούσε το κουμπί του βομβητή για να σταματήσει τον ήχο της ειδοποίησης, ουσιαστικά ενεργοποιούσε τον εκρηκτικό μηχανισμό και οι βομβητές εκρήγνυντο.


Αναλυτές εξηγούν ότι ο σχεδιασμός αυτός διασφάλιζε ότι οι βομβητές θα έσκαγαν στα χέρια των χρηστών τους, ώστε να τους επιφέρει τη μέγιστη ζημιά.

 
Η εξήγηση που δίνεται για την απόσταση των περίπου 30 λεπτών μεταξύ των εκρήξεων σε αρκετούς βομβητές είναι ότι δέχθηκαν το μήνυμα λάθους (error) σε τουλάχιστον τρία κύματα.

Οι απανωτές εκρήξεις, που ξεκίνησαν να εκδηλώνονται περίπου στις 15:30 τοπική ώρα της Τρίτης, 17 Σεπτεμβρίου, συνεχίστηκε επί μία ώρα. Οι εκρήξεις εκδηλώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, στο νότιο Λίβανο αλλά και σε ορισμένα σημεία στη Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ελάια Μανιέ, που έχει έδρα στις Βρυξέλλες, εξηγεί ότι με τον παραπάνω σχεδιασμό "οι βομβητές μετατράπηκαν σε σωματικές παγίδες θανάτου" (body traps).

"Ή τώρα ή ποτέ"
Πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού, εξηγεί τον λόγο που οι βομβητές, αυτές οι συσκευές παλιότερης τεχνολογίας που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ευρέως ειδικά στα ιατρικά επαγγέλματα για τη γρήγορη ειδοποίηση γιατρών και νοσηλευτών, θεωρήθηκαν κατάλληλοι για μια τέτοια επίθεση. Ο αξιωματικός, με ειδίκευση στην εξουδετέρωση βομβών, είπε ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός έχει πέντε βασικά εξαρτήματα: κέλυφος, μπαταρία, συσκευή ενεργοποίησης, πυροκροτητή και εκρηκτική γόμωση.

"Ένας τηλεειδοποιητής έχει ήδη τρία από αυτά" εξήγησε ο πρώην αξιωματικός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή τώρα εργάζεται ως σύμβουλος με πελάτες στη Μέση Ανατολή. Αυτό λοιπόν που χρειάστηκε να προστεθεί σε κάθε συσκευή ήταν από ένας πυροκροτητής και γόμωση, ενώ προσδιόρισε ότι οι παγιδευμένοι βομβητές όταν παραδόθηκαν στη Χεζμπολάχ είχαν μπαταρίες επενδυμένες με εκρηκτική ύλη.

Ως προς την επιλογή του χρόνου εξαπόλυσης της επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ, ανώτερη αμερικανική πηγή πληροφοριών ανέφερε στο αμερικανικό ΜΜΕ Axios, ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει σε μελλοντικό χρόνο αλλά ο σχεδιασμός αυτός ανατράπηκε επειδή υπήρξαν πληροφορίες ότι η Χεζμπολάχ είχε λάβει σχετική πληροφόρηση.

Ήταν μια στιγμή "ή τώρα ή ποτέ", δηλαδή που ή έπρεπε οι σχεδιαστές της επίθεσης να την εκμεταλλευτούν ή θα την έχαναν ("use it or loose it") σχολίασε η ίδια πηγή.

 

πηγή thetoc.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις