Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα βήμα πριν την ανάφλεξη, μετά τη διπλή επίθεση σε βομβητές και ασυρμάτους στο Λίβανο- Σιωπηρή ανάληψη ευθύνης από Ισραήλ

Ένα βήμα πριν την ανάφλεξη, μετά τη διπλ...

Μετακινεί επίλεκτες μονάδες στα σύνορα με το Λίβανο το Ισραήλ – Σκληρά μηνύματα από το Τελ Αβίβ

Καθώς δεκάδες γουόκι-τόκι ανατινάχτηκαν σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τετάρτη - μια ημέρα μετά τις εκρήξεις με στόχο τους βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ που τραυμάτισαν χιλιάδες ανθρώπους - το Ισραήλ δήλωσε ότι αρχίζει μια «νέα εποχή» πολέμου, αναγνωρίζοντας σιωπηρά τον ρόλο του σε μια υβριδική επιχείρηση που κλιμακώνει ακόμη περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

 Σχεδόν ακριβώς 24 ώρες μετά τις εκρήξεις βομβητών που σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 2.800, ο Λίβανος συγκλονίστηκε από ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 450 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις της Τετάρτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, καθώς οι ασύρματοι πυροδοτήθηκαν στη Βηρυτό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σιωπηρή παραδοχή Ισραήλ

Αφού αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις της Τρίτης, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ εμφανίστηκε να αναφέρεται στις επιθέσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τετάρτη στην αεροπορική βάση Ramat-David στο βόρειο Ισραήλ.

 «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής σε αυτόν τον πόλεμο και πρέπει να προσαρμοστούμε», δήλωσε ο Γκάλαντ. Εξήρε τα «εξαιρετικά επιτεύγματα» των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), μαζί με την υπηρεσία ασφαλείας της χώρας, τη Shin Bet, και την υπηρεσία πληροφοριών της, τη Μοσάντ.

 Το CNN έχει ήδη μεταδώσει ότι η επιχείρηση της Τρίτης ήταν μια κοινή προσπάθεια μεταξύ των IDF και της Μοσάντ, αλλά το σχόλιο του Γκαλάντ είναι η πρώτη φορά που ένας Ισραηλινός αξιωματούχος αναγνωρίζει προφανώς τον ρόλο του Ισραήλ στις δίδυμες επιθέσεις.

 Οι εκρήξεις των βομβητών σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ψήφισε τη Δευτέρα να προσθέσει έναν ακόμη πολεμικό στόχο στη σύγκρουσή του με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ: τη διασφάλιση της ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων από τις κοινότητες κατά μήκος των συνόρων του με το Λίβανο στα σπίτια τους.

 Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο αψιμαχιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο νότιο Λίβανο και το βόρειο Ισραήλ. Ενώ η επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ έχει γίνει εδώ και καιρό κατανοητό ότι αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα για την κυβέρνηση του Ισραήλ, είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίσημος πολεμικός στόχος.

 Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη δέσμευσή του να «επαναφέρει τους κατοίκους του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

 Μια πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο CNN ότι οι IDF μετακινούν την επίλεκτη 98η Μεραρχία από τη Γάζα στο βόρειο Ισραήλ. «Το κέντρο βάρους μετακινείται προς τα βόρεια», δήλωσε ο Γκαλάντ.

Νέο κύμα χτυπημάτων

Δεκάδες πληρώματα ασθενοφόρων από τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου εργάζονταν για τη διάσωση και την απομάκρυνση των τραυματιών μετά την έκρηξη των γουόκι-τόκι σε όλη τη χώρα την Τετάρτη.

 Ένας μάρτυρας που βρισκόταν σε κηδεία της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού την Τετάρτη περιέγραψε στο CNN το χάος που επικρατούσε καθώς τα γουόκι-τόκι φάνηκε να εκρήγνυνται γύρω στις 5 μ.μ. τοπική ώρα (10 π.μ. ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη.

 Ο μάρτυρας, ο οποίος δεν μπορεί να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στο CNN ότι ακούστηκε ένας δυνατός κρότος και ακολούθησαν κραυγές. Είπε ότι ο άνδρας του οποίου η ασύρματη συσκευή εξερράγη ήταν καλυμμένος με αίμα και τα χέρια του είχαν ανατιναχτεί.

 Φωτογραφίες εν τω μεταξύ έδειχναν συσκευές ασύρματης επικοινωνίας που είχαν διαλυθεί κατά τη διάρκεια των εκρήξεων.

 Η Πολιτική Άμυνα του Λιβάνου δήλωσε ότι εργαζόταν επίσης για την κατάσβεση πυρκαγιών σε 60 σπίτια και καταστήματα που εκδηλώθηκαν μετά την έκρηξη των ασύρματων συσκευών, συμπεριλαμβανομένης μιας σε ένα κατάστημα με μπαταρίες λιθίου.

 Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε την Τρίτη να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση που σκότωσε πολλούς ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τρίτη. Ένα παιδί ήταν μεταξύ των τουλάχιστον εννέα νεκρών από τις εκρήξεις αυτές, οι οποίες τραυμάτισαν περίπου 2.800 ανθρώπους, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ.

 Οι εικασίες αυξήθηκαν σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί ασύρματες συσκευές επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας. Οι New York Times ανέφεραν την Τρίτη ότι το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά μέσα σε μια παρτίδα βομβητών που παραγγέλθηκαν από τον ταϊβανέζικο κατασκευαστή Gold Apollo και προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ. Ένας διακόπτης ήταν ενσωματωμένος για να τους πυροδοτήσει εξ αποστάσεως, πρόσθεσε.

 Η άνευ προηγουμένου επίθεση - καθώς και οι νέες εκρήξεις την Τετάρτη - κινδυνεύουν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή που είναι ήδη αυξημένες λόγω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις