Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

ΒΒC: Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ κατηγορείται για τους βιασμούς πέντε γυναικών που δούλευαν στα Harrods

ΒΒC: Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ κατηγορείται γ...

Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ το πρώην αφεντικό των Harrods, κατηγορείται για πολλαπλούς βιασμούς από το προσωπικό που εργαζόταν στο διάσημο πολυκατάστημά του στο Λονδίνο.

Για βιασμό κατηγορούν πέντε γυναίκες τον πρώην ιδιοκτήτη των Harrods,  Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ.

Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ το πρώην αφεντικό των Harrods, κατηγορείται για πολλαπλούς βιασμούς από το προσωπικό που εργαζόταν στο διάσημο πολυκατάστημά του στο Λονδίνο.

Το BBC αναφέρει ότι έχει ακούσει μαρτυρίες από περισσότερες από 20 γυναίκες, πρώην υπαλλήλους, που λένε ότι ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, τους επιτέθηκε σεξουαλικά και τις βίασε.

Το ντοκιμαντέρ και podcast «Al-Fayed: Predator at Harrods» συγκέντρωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία όσο καιρό ο Αλ Φαγέντ ήταν ιδιοκτήτης των Harrods υπήρξε συγκάλυψη των καταγγελιών για κακοποίηση.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Harrods δήλωσαν «εντελώς τρομοκρατημένοι» από τους ισχυρισμούς και ζητούν ειλικρινή συγγνώμη από τα θύματα.

Τα περιστατικά της σεξουαλικής κακοποίησης σημειώθηκαν σε Λονδίνο, Παρίσι, Σεντ Τροπέ και Άμπου Ντάμπι.

«Έδειξα ότι δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Δεν έδωσα συγκατάθεση. Ήθελα απλώς να τελειώσει» λέει μια από τις γυναίκες, η οποία λέει ότι ο Αλ Φαγέντ τη βίασε στο διαμέρισμά του στο Park Lane.

Μια άλλη γυναίκα λέει ότι ήταν έφηβη όταν τη βίασε. 

«Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς καμία απολύτως ηθική πυξίδα» λέει, προσθέτοντας ότι όλο το προσωπικό των Harrods ήταν τα «παιχνίδια» του.

«Ήμασταν όλοι πολύ φοβισμένοι. Καλλιέργησε τον φόβο. Αν έλεγε “πήδα” οι υπάλληλοι θα ρωτούσαν “πόσο ψηλά;”».

Ο Αλ Φαγέντ είχε αντιμετωπίσει ανάλογες καταγγελίες σεξουαλικής επίθεσης και όσο ήταν ζωντανός. Το BBC πιστεύει ότι πολλές περισσότερες γυναίκες μπορεί να έχουν δεχτεί επίθεση.

Ποιος ήταν ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ 
Ο Αλ Φαγιέντ ξεκίνησε από τους δρόμους της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, όπου πωλούσε αναψυκτικά στους περαστικούς. Ο γάμος του με την αδερφή ενός εκατομμυριούχου Σαουδάραβα εμπόρου όπλων τον βοήθησε να χτίσει την αυτοκρατορία του.

Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 και ήταν ήδη γνωστό δημόσιο πρόσωπο όταν ανέλαβε τα Harrods το 1985. Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 εμφανιζόταν τακτικά ως καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο Αλ Φαγιέντ, του οποίου ο γιος, Ντόντι, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, το 1997 – έγινε γνωστός στη νέα γενιά μέσω της σειράς του Netflix, «The Crown».

Οι γυναίκες με τις οποίες μίλησε το BBC τον περιγράφουν με πολύ σκοτεινά χρώματα. «Ήταν άθλιος» λέει η Σοφία, η οποία εργάστηκε ως προσωπική βοηθός του από το 1988 έως το 1991.

Η ίδια λέει ότι προσπάθησε να τη βιάσει περισσότερες από μία φορές.

«Αυτό με θυμώνει, ο κόσμος δεν πρέπει να τον θυμάται έτσι. Δεν είναι έτσι όπως φαινόταν».

Ο ιδιοκτήτης των Harrods περνούσε τακτικά από τους ορόφους του πολυκαταστήματος και εντόπιζε νεαρές εργαζόμενες γυναίκες που έβρισκε ελκυστικές, οι οποίες στη συνέχεια θα προωθούνταν για να δουλέψουν στα γραφεία του στον επάνω όροφο, είπαν στο BBC πρώην εργαζόμενοι.

Οι επιθέσεις γίνονταν στα γραφεία του Harrods, στο διαμέρισμα του Αλ Φαγέντ στο Λονδίνο ή σε ταξίδια στο εξωτερικό, συχνά στο Παρίσι στο ξενοδοχείο Ritz, του οποίου ήταν επίσης ιδιοκτήτης, ή στη βίλα Windsor, που του ανήκε.

Στο Harrods, άλλοι πρώην εργαζόμενοι είπαν ότι ήταν ξεκάθαρο τι συνέβαινε:

«Όλοι βλέπαμε κάποιες να περνούν την πόρτα και σκεφτόμασταν “καημένη, σήμερα είναι η σειρά σου”. Νιώθαμε εντελώς ανίσχυροι να το σταματήσουμε» λέει η Άλις, που δεν είναι το πραγματικό της όνομα.

«Με βίασε»
Η Ρέιτσελ (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) εργάστηκε ως προσωπική βοηθός στο Harrods τη δεκαετία του 1990.

Ένα βράδυ μετά τη δουλειά, λέει ότι την κάλεσαν στο πολυτελές διαμέρισμά του Αλ Φαγιέντ, με θέα στο Hyde Park του Λονδίνου. Το κτίριο προστατεύονταν από το προσωπικό ασφαλείας και διέθετε ένα γραφείο που στελεχωνόταν από υπαλλήλους του Harrods.

Η Ρέιτσελ λέει ότι ο Φαγιέντ της ζήτησε να καθίσει στο κρεβάτι του και μετά έβαλε το χέρι του στο πόδι της κάνοντας προφανές τις προθέσεις του. 

«Θυμάμαι ότι ένιωθα το σώμα του πάνω μου, το βάρος του. Μόνο που τον ακούω να κάνει αυτούς τους θορύβους. Και απλά γύρισα αλλού στο κεφάλι μου. Με βίασε».

Το BBC μίλησε με 13 γυναίκες που υποσηρίζουν ότι ο Αλ Φαγιέντ τους επιτέθηκε σεξουαλικά στο ίδιο διαμέρισμα. Τέσσερις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Ρέιτσελ, λένε ότι βιάστηκαν.

Η Σοφία, η οποία λέει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση, περιέγραψε την όλη κατάσταση ως έναν εφιάλτη.

«Δεν μπορούσα να φύγω. Δεν είχα σπίτι για να επιστρέψω, έπρεπε να πληρώσω το ενοίκιο» λέει.

Η Τζέμα, η οποία εργάστηκε ως προσωπικός βοηθός του Φαγέντ από το 2007 ως το 2009, λέει ότι η συμπεριφορά του γινόταν πιο τρομακτική στη διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό.

Λέει ότι κορυφώθηκε με τον βιασμό της στη Villa Windsor στο Δάσος της Βουλώνης.

Η Τζέμα λέει ότι ξύπνησε ξαφνιασμένη στην κρεβατοκάμαρά της. Ο Φαγιέντ ήταν δίπλα στο κρεβάτι της φορώντας απλώς μια μεταξωτή ρόμπα. Στη συνέχεια προσπάθησε να πάει στο κρεβάτι μαζί της.

«Του είπα “όχι, δεν σε θέλω”. Και συνέχισε απλώς να προσπαθεί να μπει στο κρεβάτι, σε αυτό το σημείο ήταν από πάνω μου και πραγματικά δεν μπορούσα να κινηθώ. Ήμουν μπρούμυτα στο κρεβάτι και εκείνος απλώς πίεσε τον εαυτό του πάνω μου».

Λέει ότι αφού τη βίασε εκείνη έκλαψε, ενώ εκείνος σηκώθηκε και της είπε επιθετικά να πλυθεί με τον Dettol.

«Προφανώς ήθελε να σβήσω κάθε ίχνος του από πάνω μου» είπε.

Οκτώ άλλες γυναίκες είπαν επίσης ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον Φαγιέντ στα ακίνητά του στο Παρίσι. Πέντε γυναίκες περιέγραψαν τις επιθέσεις ως απόπειρα βιασμού.

Πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight