Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φαράγγι Σαμαριάς: Είναι ασφαλές για τους επισκέπτες μετά τον τραγικό θάνατο της τουρίστριας; Αυτοψία από ειδικά κλιμάκια

Φαράγγι Σαμαριάς: Είναι ασφαλές για τους...

Ειδικοί επιστήμονες καλούνται να απαντήσουν για τον βαθμό ασφάλειας της διέλευσης από το φαράγγι και για την πιθανότητα νέων κατολισθητικών φαινομένων που θα κρίνουν και τη συνέχιση της περιόδου λειτουργίας του

Τη θλίψη έχει σκορπίσει στην Κρήτη η τραγωδία που σημειώθηκε στο φαράγγι της Σαμαριάς, όπου εγκλωβίστηκαν την Τετάρτη δεκάδες τουρίστες και μία γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά από την έντονη βροχόπτωση.

Την ίδια ώρα ειδικοί επιστήμονες καλούνται να απαντήσουν για τον βαθμό ασφάλειας της διέλευσης από το φαράγγι και για την πιθανότητα νέων κατολισθητικών φαινομένων που θα κρίνουν και τη συνέχιση της περιόδου λειτουργίας του.

Αυτοψία από γεωλόγους

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας που μαζί με γεωλόγους του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησαν σήμερα αυτοψία στο φαράγγι, μίλησε για έναν δρυμό υψηλού κινδύνου. Την ίδια στιγμή, έμπειροι περιπατητές και γνώστες του εθνικού δρυμού Σαμαριάς ,αναφέρθηκαν σε κινδύνους που δεν είναι πάντα προβλέψιμοι.

 «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το φαράγγι της Σαμαριάς και τα άλλα φαράγγια, έχουν υψηλό κίνδυνο και θα πρέπει να το αποδεχτούμε. Βεβαίως κάνουμε κάθε τι για να μειώσουμε την έκθεση μας σε αυτό τον κίνδυνο και στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η δική μας επίσκεψη», δήλωσε σήμερα λίγο πριν ξεκινήσει για την Αγία Ρουμέλη, ο κ. Ευθύμης Λέκκας. Η αυτοψία στο Φαράγγι της Σαμαριάς με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Λέκκα ,ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι και η πρώτη διαπίστωση αναφέρεται στην ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων αποκατάστασης. Το τελικό πόρισμα αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

 
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι αντίστοιχη ενέργεια αυτοψίας είχε γίνει και πέρσι του καλοκαίρι μετά τον ακρωτηριασμό 45χρονου Ισπανού τουρίστα από πτώση βράχου. Τότε αφορμή ήταν η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Παλαιόχωρας. «Εκείνο το οποίο θα πρέπει να δούμε», είπε ο κ. Λέκκας, «είναι όπως και πέρυσι, πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά την έντονη βροχόπτωση που είχαμε. Υπάρχουν έντονα φαινόμενα μέσα στο φαράγγι, αυτό είναι γνωστό. Το φαράγγι δημιουργήθηκε από αυτά και από κατολισθήσεις, διαβρώσεις και σεισμική δραστηριότητα. Έτσι δημιουργούνται τα φαράγγια στη νότια Κρήτη».

Ειδικά κλιμάκια στην περιοχή

Σύμφωνα με το neakriti.gr, στην περιοχή αναμένεται αύριο και κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. «Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών θα ξεκινήσει η συντήρηση του μονοπατιού. Νεότερη ενημέρωση για τη λειτουργία του Φαραγγιού της Σαμαριάς θα ακολουθήσει μέσα στις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

 Στόχος των επιστημόνων ήταν να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία στα πρανή του φαραγγιού. Από το πόρισμα των γεωλόγων και του καθηγητή κ. Ευθύμη Λέκκα, θα εξαρτηθεί αν και πότε θα επαναλειτουργήσει το Φαράγγι της Σαμαριάς και υπό ποιες προϋποθέσεις, δεδομένου ότι απαιτούνται έργα αποκατάστασης σε σημεία του μονοπατιού. Σήμερα το πρωί μηχανήματα του δήμου Σφακίων, μεταφέρθηκαν με το πλοίο της γραμμής στην Αγία Ρουμέλη προκειμένου να αποκατασταθεί το τμήμα της εξόδου του δρυμού που υπέστη καταστροφές από την ισχυρή νεροποντή.

 Στο ερώτημα γιατί το φαράγγι δεν έκλεισε ώστε να αποφευχθεί και ο ελάχιστος κίνδυνος για τους 1.000 και πλέον επισκέπτες, ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας επανέλαβε πως από τις προγνώσεις δεν διαφαινόταν η εκδήλωση ισχυρής βροχής στο φαράγγι της Σαμαριάς. «Πραγματικά τα δεδομένα μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ δεν έδιναν εικόνα η οποία να μας ανησυχούσε για την επόμενη μέρα. Την Πέμπτη, τα δεδομένα που μπορούσαν να δουν οι προγνώστες βγήκαν μετά τις έντεκα το πρωί οπότε ήταν αργά. Δυστυχώς, σ αυτές τις περιπτώσεις, λίγο η αδράνεια, λίγο η αβεβαιότητα, φέρνει αυτού του είδους τα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Μανόλης Λέκκας. Ο ίδιος τόνισε την έλλειψη μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης έκτακτων φαινομένων, σε επίπεδο περιφέρειας.

Κανόνας χωρίς εξαίρεση τα φαράγγια
 Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων Σταύρος Μπαδογιάννης ο οποίος δεκάδες φορές έχει ηγηθεί οργανωμένων εκδρομών στο Φαράγγι της Σαμαριάς, μιλώντας στo neakriti.gr. εξήγησε ότι η μορφολογία του δρυμού είναι τέτοια, που δεν υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις. Χαρακτήρισε δε μη ρεαλιστική την πρόταση για δίκτυ ασφαλείας όταν το ύψος στις πλαγιές του δρυμού ξεπερνά τα 500 μέτρα. «Γενικώς τα φαράγγια είναι κανόνας που δεν έχει εξαίρεση .Πέφτουν πάρα πολλές πέτρες. Και στη χαράδρα του Βίκου και σε άλλα φαράγγια της χώρας συμβαίνει. Αλλά σε ενα φαράγγι που κινείται τόσος πολύς κόσμος είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει ατύχημα», υπογράμμισε ο κ. Μπαδογιάννης. Μάλιστα τόνισε ότι «δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί, ότι θα υπάρξει μέρα που δεν θα πέσουν πέτρες, είτε από βροχή, είτε από αέρα».

 Κατά μήκος του μονοπατιού, προειδοποιητικές πινακίδες ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα επικίνδυνα σημεία προτρέποντας τους μάλιστα να επιταχύνουν το βήμα τους. Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι μεγάλος αριθμός ξένων επισκεπτών διασχίζει απερίσκεπτα το δρυμό, αγνοώντας τις προειδοποιητικές πινακίδες.

 Υπενθυμίζεται ότι πέρσι ένας 45χρονος τουρίστας είχε ακρωτηριαστεί, μετά από πτώση βράχων στο φαράγγι της Σαμαριάς εξαιτίας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Από θραύσμα βράχου έχασε τη ζωή της η 33χρονη

Η 33χρονη Ουκρανή τουρίστρια που εξέπνευσε το μεσημέρι της Τετάρτης από ακατάσχετη αιμορραγία 1,5 χιλιόμετρο πριν από την έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς, ήταν μια από τους 1.074 που επισκέφθηκαν εκείνη την ημέρα τον εθνικό δρυμό. Ήταν στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής, όταν θραύσμα ενός βράχου που αποκολλήθηκε ,τη βρήκε στον μηρό πλήττοντας την στην αρτηρία. Εξέπνευσε από ακατάσχετη αιμορραγία. «Δεν έπεσε βράχος πάνω στη γυναίκα. Έπεσε ο βράχος από τα 400 μέτρα ύψος ,έσπασε σε πάρα πολλά μικρά κομμάτια κι ένα μικρό θραύσμα την βρήκε στη μηριαία αρτηρία. Θα μπορούσε να την έχει βρει στο χέρι και να είναι ζωντανή. Είναι να έχεις ένα κουκάκι τύχη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων κ. Σταύρος Μπαδογιάννης.

 Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στις αρχές πολιτικής προστασίας σήμανε συναγερμός. Ελικόπτερο της ΕΜΟΔΕ απογειώθηκε από το Ηράκλειο για να παραλάβει την σορό της άτυχης γυναίκας η οποία υπέκυψε μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ μια γιγαντιαία επιχείρηση στήθηκε από την Πυροσβεστική, την ΕΜΑΚ και με τη συνδρομή δασοφυλάκων του εθνικού δρυμού, για την ασφαλή έξοδο των περίπου τριακοσίων περιπατητών που βρίσκονταν μέσα στο φαράγγι.

 Νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας το πλοίο Σαμαριά της ΑΝΕΝΔΥΚ μετέφερε τους τριακόσιους από τους επισκέπτες του δρυμού στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων ενώ οι υπόλοιποι επιβιβάστηκαν στο Επιβατηγό Οχηματαγωγό «Δασκαλογιάννης». Ήταν εμφανώς εξαντλημένοι και εξήγησαν ότι ξεκίνησαν τη διαδρομή από το Ξυλόσκαλο με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ωστόσο λίγο πριν από τη θέση Πόρτες προς την έξοδο κι ενώ είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται βροχοπτώσεις, εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις.

 Το τραγικό δυστύχημα μέσα στον εθνικό δρυμό Σαμαριάς επαναφέρει την ανάγκη επανασχεδιασμού για την ασφαλή λειτουργία του φαραγγιού. Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός σημείωσε πάντως ότι «τα μεμονομένα αυτά περιστατικά δεν θα πρέπει να αποτρέψουν την επισκεψιμότητα απλά να δούμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε ασφαλέστερη προσβασιμότητα».

 Με απόφαση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες και από τις δύο εισόδους μέχρι να εκδοθούν τα πορίσματα της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και ειδικών γεωλόγων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις