Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι έδειξε η αυτοψία της ΕΑΓΜΕ στο φαράγγι της Σαμαριάς

Τι έδειξε η αυτοψία της ΕΑΓΜΕ στο φαράγγ...

Ποια μέτρα εξετάζονται μετά το δυστύχημα – Σύσκεψη την Δευτέρα για το θεμα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μετά το τραγικό συμβάν με τον θάνατο τουρίστριας μετά από αποκόλληση βράχου στο φαράγγι της Σαμαριάς, αυτοψία πραγματοποίησε χθες Παρασκευή και η ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), μετά από αυτήν του καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Γεωλογίας, Ευθύμη Λέκκα. 

Την αυτοψία διενήργησε ο Ιωάννης Μιχαλάκης, Γεωλόγος, Προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης ΕΑΓΜΕ. Η αυτοψία πραγματοποίηθηκε αρχικά με επίγεια επίσκεψη στο σημείο αποκόλλησης του βράχου. Ωστόσο, λόγω του πολύ μεγάλου ύψους τους πρανούς κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί και εναέρια αυτοψία ώστε να παρατηρηθεί με μεγαλύτερη ευκρίνεια η περιοχή.

Το ελικόπτερο διέθεσε στην ΕΑΓΜΕ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» δεν παρατηρήθηκαν γενικευμένα φαινόμενα αστάθειας στο συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά ότι το φαράγγι της Σαμαριάς έχει εν γένει υψηλή επικινδυνότητα.  

Οπως έχουν ήδη δηλώσει ο γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, Διονύσης Γκούτης αλλά και ο κ. Λέκκας, η εν γένει υψηλή επικινδυνότητα του φαραγγιού, δύναται να ανεβαίνει επίπεδο μετά από κάποιο σεισμικό φαινόμενο ή κάποιο έντονο μετεωρολογικό γεγονός, όπως η ισχυρή βροχή που σημειώθηκε την ώρα της αποκόλλησης του βράχου, ο οποίος έπεσε πάνω στο ξύλινο μονοπάτι που βαδίζουν οι επισκέπτες, με αποτέλεσμα τα θραύσματά του να τραματίσουν στη συνέχεια θανάσιμα την επισκέπτρια.

Τα αποτελέσματα της αυτοψίας θα συνεκτιμηθούν, ώστε να παρθούν μέτρα προς την κατεύθυνση του μετριασμού και της διαχείρισης υψηλού κινδύνου, ο οποίος είναι σύμφωνα με τους γεωλόγους αναμενόμενος, λαμβάντοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του φαραγγιού της Σαμαριάς, στα οποία οφείλεται άλλωστε και το ιδιαίτερο μοναδικό και φυσικό του κάλλος.

Ποια μέτρα εξετάζονται
Κάποιες από τις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι η πιο ελεγχομένη ροή των επισκεπτών που βρίσκονται κάθε στιγμή μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, η πιο γρήγορη διέλευση τους από στενά και επικίνδυνα σημεία όπως αυτό που αποκολλήθηκε ο βράχος – χωρίς δηλαδή να γίνονται στάσεις για λήψη φωτογραφιών- αλλά και η χρήση προστατευτικού κράνους από τους επισκέπτες, έτσι ώστε να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας σε ενδεχόμενη πτώση βράχων.

Σύσκεψη τη Δευτέρα
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» την Δευτέρα 23/09 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με όλους τους εμπλεκόμενους για το φαράγγι της Σαμαριάς.

«Το φαράγγι έχει το δικό του μικροκλίμα»
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο Ευθύμης Λέκκας, ο πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης κ.α

Οσον αφορά τη μετεωρολογική διάσταση του ζητήματος, την πρόγνωση δηλαδή του καιρού που δόθηκε μία ημέρα πριν το συμβάν και η οποία δεν «έδινε» αξιοσημείωτη βροχόπτωση στην Κρήτη, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολύδας, προχώρησε χθες βράδυ σε νέα ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια για το εν λόγω θέμα.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Κολυδάς αναφέρει πως «η βασική ευθύνη πρόγνωσης, θεσμικά αλλά και επιχειρησιακά βαρύνει αποκλειστικά την ΕΜΥ, η οποία από την μεριά της θα πρέπει να αντιμετωπίσει πιο συγκροτημένα την μετεωρολογική υποστήριξη».

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις