Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παγκόσμια ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου: Απειλές Χεζμπολάχ και Ισραήλ - Διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση

Παγκόσμια ανησυχία για εξάπλωση του πολέ...

O πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ μπαίνει σε άλλη τροχιά

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ μπαίνει σε άλλη τροχιά με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της οργάνωσης να δηλώνει πως η οργάνωση έχει εισέλθει σε μια νέα φάση στη μάχη, την οποία περιέγραψε ως μια «ανοικτή μάχη ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα «τη γενναιότητα» της Χεζμπολάχ, η οποία συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ παρά τα πλήγματα που έχει καταφέρει ο ισραηλινός στρατός στη λιβανική οργάνωση.

«Η Χαμάς χαιρετίζει τους μαχητές της αντίστασης στον Λίβανο για τη μάχη και το θάρρος τους μπροστά στη σιωνιστική πολεμική μηχανή και για την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να πολεμούν για να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό (…) στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», επισημαίνει η Χαμάς σε ένα δελτίο Τύπου.

Η Χεζμπολάχ νιώθει σαν να την καταδιώκουν
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ εκτιμά ότι η λιβανική Χεζμπολάχ τελεί υπό όλο και αυξανόμενη πίεση από τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ. Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Γκάλαντ είπε ότι η Χεζμπολάχ νιώθει τώρα σαν να την καταδιώκουν.

Ο Γκάλαντ είπε επίσης ότι οι επιθέσεις του Ισράηλ θα συνεχιστούν ωσότου η χώρα μπορέσει να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι των πόλεων στο βόρειο Ισραήλ θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τόνισε ότι αυτός είναι ο στόχος και η αποστολή και το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να το επιτύχει αυτό.

Νετανιάχου: Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί
 «Αν η Χεζμπολάχ δεν έχει λάβει το μήνυμα, σας υπόσχομαι, θα το πάρει», είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες χτύπησε τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο που υποστηρίζεται από το Ιράν με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί», δήλωσε επίσης ο Νετανιάχου, σε δηλώσεις που δεν αποκλείεται να δυναμιτίσουν κι άλλο το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Ανησυχία του Γκουτέρες ότι ο Λίβανος θα μετατραπεί σε «μία άλλη Γάζα»

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανησυχεί ότι ο Λίβανος θα μετατραπεί σε «μία άλλη Γάζα» καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση Χεζμπολάχ.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο ο Λίβανος να μετατραπεί σε μία άλλη Γάζα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε σύντομη συνέντευξή του στο CNN καθώς αρχίζει η εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε επίσης στη διαπίστωση ότι έναν χρόνο μετά την έναρξη των πολέμου στην Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, καμία από τις πλευρές της σύρραξης δεν θέλει «πραγματικά» μία εκεχειρία. «Για μένα είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές δεν ενδιαφέρονται για μία εκεχειρία. Και αυτό είναι τραγωδία διότι πρόκειται για έναν πόλεμο που πρέπει να σταματήσει», επέμεινε.

 

Ο Λευκός Οίκος πιέζει για μία διπλωματική λύση
Μια στρατιωτική «κλιμάκωση» δεν είναι προς «το συμφέρον» του Ισραήλ, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Δεν πιστεύουμε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση αυτής της σύρραξης είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Αυτό λέμε απευθείας στους Ισραηλινούς ομολόγους μας», διευκρίνισε ο Κίρμπι, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για μια «διπλωματική» επίλυση της κρίσης.

ΕΕ-Βρετανία: Υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ανήσυχη από την κλιμάκωση στον Λίβανο μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στη Βηρυτό», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση για μια «κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της μπλε γραμμής, όπως και στη Γάζα». Η μπλε γραμμή χωρίζει από το 2000 τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι κάλεσε σήμερα για την «άμεση» εφαρμογή «μιας κατάπαυσης του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μπροστά σε μια «ανησυχητική κλιμάκωση» της κατάστασης.

«Το μήνυμά μας προς όλα τα μέρη είναι σαφές: έχουμε ανάγκη από μια άμεση κατάπαυση του πυρός (…) προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Πληροφορίες για τραυματισμό ή θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να διαψεύσουν τις αναφορές που κυκλοφόρησαν την Κυριακή σχετικά με τον πιθανό θάνατο του αρχηγού της Χαμάς Γιαχιά Σινουάρ.

Οι πηγές που επικαλείται η Jerusalem Post δεν έχουν σαφή εικόνα: μία απέρριψε το ενδεχόμενο να μην είναι στη ζωή ο Σινουάρ, η άλλη επισήμανε ότι δεν έχουν πραγματικές πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο, ενώ άλλοι σημείωσαν διαφωνίες εντός του αμυντικού κατεστημένου.

Καμία πηγή δεν αναφέρθηκε σε κάποιου είδους συγκεκριμένη επιχείρηση δολοφονίας που είχαν πραγματοποιήσει οι IDF για να τον σκοτώσουν.

Από την πλευρά τους οι Times of Israel, αναφέρουν ότι το Ισραήλ ερευνά την -εξαιρετικά μακρινή- πιθανότητα ο Σινουάρ να είναι νεκρός. Οι πληροφορίες που ερευνώνται υποστηρίζουν ότι ο Σινουάρ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των IDF στη Γάζα.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla μετέδωσε ότι η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet απέρριψε την αναφορά και πιστεύει ότι ο Σινουάρ είναι ζωντανός.

Ο Caspit επικαλείται μια πηγή προσκείμενη στο θέμα, η οποία αναφέρει: «Υπήρξαν επίσης φορές στο παρελθόν που εξαφανίστηκε και νομίζαμε ότι ήταν νεκρός, αλλά στη συνέχεια επανεμφανίστηκε».

Η Jerusalem Post σχολιάζει ότι η συζήτηση μπορεί να απηχεί την ιδέα ότι ο Σινουάρ δεν είχε επαφή με τους συνεργάτες του που χειρίζονταν τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους καθώς ήταν εκτός επαφής μαζί του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είναι επίσης πιθανό ότι ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ψυχολογικό πόλεμο εναντίον μεσαίου επιπέδου διοικητών της Χαμάς για να τους πείσουν να κλείσουν κάποιες δικές τους συμφωνίες για ασυλία αν επιστρέψουν τους Ισραηλινούς ομήρους που έχουν υπό την επιτήρησή τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις