To αποτέλεσμα μπορεί να είναι νικηφόρο για το SPD, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει εφησυχασμό στον Καγκελάριο Ολαφ Σολτς
Ουδείς μπορούσε να δει τον Ολαφ Σολτς την ώρα που παρακολουθούσε τα αποτελέσματα από τις εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, μπορούμε όμως βάσιμα να υποθέσουμε ότι ένα χαμόγελο ανακούφισης προφανώς και θα ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό του.
Μετά την πανωλεθρία στη Θουριγγία και τη Σαξονία, ο Γερμανός καγκελάριος δεν επιθυμούσε επ’ ουδενί να χάσει το SPD το παραδοσιακά “κόκκινο” Βρανδεμβούργου, απώλεια που τελικά αποφεύχθηκε κόντρα στις προβλέψεις όλων των δημοσκοπήσεων.
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έκοψε πρώτο το νήμα μ’ ένα ποσοστό κοντά στο 31%, αυξημένο μάλιστα κατά πολύ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019 και απέτρεψε τη νίκη της AfD που πάντως άγγιξε το 30% και απέδειξε ότι η δημοφιλία της απλώνεται σε όλη τη Γερμανία.
Όμως τα ευχάριστα για τον Σολτς σταματούν κάπου εδώ.
To ΑfD δεν αστειεύεται και φαίνεται ότι ωθεί το σύνολο της πολιτικής ατζέντας στη Γερμανία προς τα δεξιά.
Οι εταίροι του Καγκελάριου στην κυβέρνηση, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, απέτυχαν. Οι πρώτοι πλησίασαν αλλά δεν έπιασαν το όριο του 5% για είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο. Οι δεύτεροι δεν ξεπέρασαν καν το 2%.
Η ιδιότυπη και ολίγον… ξενοφοβική Αριστερά της Σάρα Βάγκενχεντ έκανε θραύση και με το 13,1% ξεπέρασε το CDU που περιορίστηκε στο 12,1% και στην τέταρτη θέση της κατάταξης χάνοντας 3,5% μονάδες σε σχέση με το 2019.
Αν σ’ όλα προσθέσει κανείς το κάκιστο αποτέλεσμα της Αριστεράς (Die Linke) που έμεινε για πρώτη φορά στην ιστορία της εκτός του συγκεκριμένου κοινοβουλίου, αυτό που μένει για τις προοδευτικές δυνάμεις είναι περισσότερο προβληματισμός παρά ικανοποίηση, έστω και αν τα χειρότερα αποφεύχθησαν.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ψήφισε επιστολικά καθώς βρίσκεται στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δεν είχε πολλά να κερδίσει από ενδεχόμενη νίκη του κόμματός του στο Βρανδεμβούργο, όπου το SPD έχει κερδίσει όλες τις εκλογές από το 1990. Είχε ωστόσο να χάσει πολλά σε περίπτωση ήττας, καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματός του τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντίτμαρ Βόιντκε επέλεξε να δώσει την προεκλογική μάχη ποντάροντας στο προσωπικό του κεφάλαιο και χωρίς τον καγκελάριο, ο οποίος είναι μάλιστα κάτοικος Βρανδεμβούργου, επειδή δεν ήθελε να μοιραστεί την φθορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Εκτός από τη δύσκολη νίκη του SPD μπορεί να μείνει και κάτι ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή (σχεδόν 74%) απέτρεψε τη νίκη της ακροδεξιάς και έσωσε τα δημοκρατικά προσχήματα. Η πόλωση της περασμένης περιόδου για θέματα όπως το μεταναστευτικό ή ο πόλεμος στην Ουκρανία έπαιξαν το ρόλο τους.
Καταληκτικά, όπως σημειώνει η DW, πρέπει να τονιστεί ότι τα πολύ αρνητικά αποτελέσματα των εταίρων του Ολαφ Σολτς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ενισχύσουν τον πειρασμό για διαφοροποιήσεις και των δύο, απειλώντας την συνοχή μιας τρίχρωμης κυβέρνησης, που συχνά μοιάζει έτσι κι αλλιώς να παραπαίει χωρίς συγκεκριμένη ρότα.
Με τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο ολοκληρώνεται μια εξαιρετικά δύσκολη εκλογική χρονιά για την κυβέρνηση και όχι μόνο, με την ήττα των κομμάτων του ομοσπονδιακού συνασπισμού και την εμπέδωση της ανόδου των άκρων στις ευρωεκλογές, στην Σαξονία και στην Θουριγγία.
Οι επόμενες κρατιδιακές εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο στο παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικό Αμβούργο και ο Όλαφ Σολτς αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος και με το ερώτημα του εάν τελικά θα διατηρήσει το προνόμιο να τεθεί και πάλι επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του SPD ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του φθινοπώρου του 2025 ή θα αναγκαστεί να αποχωρήσει υπέρ ενός υποψηφίου με μεγαλύτερη δημοτικότητα, όπως ο υπουργός ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr