Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λουτρό αίματος στον Λίβανο: Εκατόμβη νεκρών από το χτύπημα του Ισραήλ

Λουτρό αίματος στον Λίβανο: Εκατόμβη νεκ...

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 300 επιδρομές στο νότιο Λίβανο τη Δευτέρα σε νέα κλιμάκωση στην περιοχή.

Πανικός επικρατεί στον Λίβανο μετά τις εκατοντάδες επιθέσεις του Ισραήλ το πρωί της Δευτέρας (23/09) που στοχεύουν πλέον πιο βαθιά στη χώρα, και έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 182 νεκρούς, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, ενώ η Χεζμπολάχ στη συνέχεια της ημέρας απάντησε στις επιθέσεις με διαδοχικές ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Σκηνές χάους διαδραματίζονται στις περιοχές που δέχθηκαν πλήγματα, μετά τις επιθέσεις με drones και μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera που βρίσκεται στο Μαργιαγιούν, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, αυτό δεν είναι απλά μια κλιμάκωση, αλλά μοιάζει περισσότερο με πόλεμο, καθώς πλέον χρησιμοποιείται βαρύς οπλισμός.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, με τον απολογισμό των θυμάτων να ανεβαίνει διαρκώς, και είναι οι περισσότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ σε μια ημέρα εν μέσω της σύγκρουσης.Επιπλέον, περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές επιθέσεις σε ολόκληρο τον Λίβανο από το πρωί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται παιδιά, γυναίκες και διασώστες, όπως προσθέτει η ανακοίνωση.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι οι ισραηλινές επιδρομές στη δυτική Μπεκάα είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός σπιτιού στη Λαμπάγια, ενός σπιτιού και ενός πρατηρίου καυσίμων στο Γιαχμόρ, καθώς και σπιτιών στο Σαχμόρ.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στόχευσαν δεκάδες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Μπιντ Τζμπέιλ, Αϊταρούν, Μάτζνταλ Σέλεμ, Χούλα, Τούρα, Κλαϊλέχ, Χάρις, Ναμπί Τσιτ, Ταράγια, Σμεστάρ, Χαρμπάτα, Λιμπάγια και Σαχμόρ.

Ο Συντονιστής του ΟΗΕ στον Λίβανο δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί χώρος στις διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουν, καθώς η ασφάλεια των πολιτών και η σταθερότητα της περιοχής και στις δύο πλευρές βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ σε ισραηλινούς στόχους
Λίγο μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου ανέφερε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες σε πολλαπλές ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις, μετά από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε στόχους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και στην περιοχή του Μπεκάα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι βομβάρδισε τρεις στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ.

«Σε απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού εναντίον περιοχών στον νότο και την Μπεκάα», οι μαχητές της Χεζμπολάχ «βομβάρδισαν δύο ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις όπως και το συγκρότημα της στρατιωτικής βιομηχανίας Rafael» βόρεια της Χάιφα, επεσήμανε η λιβανέζικη οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Κλειστά τα σχολεία στις περιοχές του Λιβάνου που βομβαρδίστηκαν
Ο υπουργός Παιδείας του Λιβάνου Αμπάς Χαλάμπι δήλωσε σήμερα ότι τα σχολεία στις περιοχές της χώρας που είναι στόχος ισραηλινών πληγμάτων θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, ενώ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τρεις θέσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ζήτησε «την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων» σήμερα και αύριο Τρίτη λόγω «της στρατιωτικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας».

Η εντολή αφορά τα σχολεία που βρίσκονται στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, που είναι στόχος σφοδρών πληγμάτων από το Ισραήλ, όπως και αυτά στα νότια προάστια της Βηρυτού όπου την Παρασκευή σημειώθηκε φονική επιδρομή.

Επιδρομές του Ισραήλ βαθύτερα στον Λίβανο, παρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε περίπου 300 στόχους στον Λίβανο σήμερα.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια σειρά από μεγάλες εκρήξεις και χαοτικές σκηνές. Αραβικές πηγές ειδήσεων αναφέρουν πως το Ισραήλ «βομβαρδίζει αδιάκοπα» περιοχές του Λιβάνου σε μια «αμείλικτη» σειρά επιθέσεων.

Η σειρά των επιθέσεων ακολούθησε προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζιάντ αλ-Μακάρι, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων της Βηρυτού και άλλων περιοχών έλαβαν «τυχαία» τηλεφωνικά μηνύματα μέσω των σταθερών γραμμών, με εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το γραφείο του στη Βηρυτό έλαβε μία από τις κλήσεις, τις οποίες περιέγραψε ως μέρος της «ψυχολογικής πολεμικής» πολιτικής του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι «η εργασία στο Υπουργείο Πληροφοριών συνεχίζεται κανονικά».

Ο υπουργός Πολιτισμού έλαβε επίσης μια κλήση με παράξενη προφορά στα αραβικά, προειδοποιώντας τον να εγκαταλείψει αμέσως το γραφείο του επειδή ήταν στόχος, σύμφωνα με τα λιβανέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι IDF θα προβούν σε εκτεταμένες και ακριβείς επιθέσεις κατά τρομοκρατικών στόχων που έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον Λίβανο», δήλωσε ο Hagari.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές βαθύτερα στον Λίβανο, στο νότιο Λίβανο και στην περιοχή του Μπεκάα.

Για την επίθεση υπήρξε προειδοποίηση από το προηγούμενο βράδυ, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι σχεδίαζε να εντείνει τις επιχειρήσεις του. Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του IDF στην αραβική γλώσσα, προειδοποιήθηκε ο λιβανέζικος λαός να εγκαταλείψει τα σπίτια του ενόψει του κύματος επιθέσεων, ενώ περίπου 60.000 αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιήθηκαν στους κατοίκους του Λιβάνου, προτρέποντάς τους να εκκενώσουν τις περιοχές.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταγγέλλει το ισραηλινό “σχέδιο καταστροφής” της χώρας
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ότι το Ισραήλ έχει καταρτίσει ένα «σχέδιο καταστροφής» της χώρας, μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για πλήγματα της Χεζμπολάχ.

«Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου είναι ένας πόλεμος εξόντωσης από κάθε άποψη, ένα σχέδιο καταστροφής με στόχο την εξάλειψη του Λιβάνου και των πόλεών του», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μικάτι.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησε εξάλλου από «τον ΟΗΕ και τη Γενική Συνέλευση καθώς και από τις χώρες με επιρροή (…) να αποτρέψουν την επίθεση».

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ζήτησε από τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας να αναστείλουν όλες τις μη επείγουσες επεμβάσεις προκειμένου να μπορούν να δέχονται τους τραυματίες από τα σφοδρά ισραηλινά πλήγματα.

Το υπουργείο «ζητά από όλα τα νοσοκομεία» στον νότιο και ανατολικό Λίβανο «να αναστείλουν κάθε μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση» προκειμένου «να παρέχουν φροντίδα στους τραυματίες από την ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των IDF, Avichay Adraee, δήλωσε ότι οι επιδρομές σε κατοικίες στον Λίβανο όπου η Χεζμπολάχ κρύβει όπλα είναι “επικείμενες”.

“Η Χεζμπολάχ σας λέει ψέματα και σας θυσιάζει. Οι πύραυλοι και τα drones της είναι πιο πολύτιμα και σημαντικά γι’ αυτήν από εσάς”, ανέφερε στο μήνυμά του προς τους αμάχους.

Περίπου 80.000 κλήσεις από το Ισραήλ σε κατοίκους του Λιβάνου
Περίπου 80.000 κλήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον Λίβανο, μεταφέροντας ένα προηχογραφημένο μήνυμα που έδινε οδηγίες στους ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους, δήλωσε ο Imad Kreidieh, πρόεδρος της Ogero, της εταιρείας που διαχειρίζεται τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Λιβάνου.

«Αυτό που κάνουν οι Ισραηλινοί είναι να στέλνουν ένα πλήθος αυτοματοποιημένων ηχογραφημένων μηνυμάτων μέσω διεθνών παρόχων. Το σύστημα δεν τα αναγνωρίζει ως ισραηλινές κλήσεις, οι περισσότερες φαίνονται σαν να προέρχονται από φιλική χώρα», δήλωσε ο Kreidieh στον Guardian. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια «παλιά τεχνική» που είχε χρησιμοποιηθεί και κατά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ τον Ιούλιο του 2006.

Ο Kreidieh ανέφερε επίσης ότι η Ogero «εντόπισε την πηγή των κλήσεων και θα τη σταματήσει».

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζιάντ Μακάρι, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η εργασία στο υπουργείο συνεχίζεται κανονικά, αφού και ο ίδιος έλαβε μία από τις κλήσεις. «Η μέθοδος δεν είναι άγνωστη στον ισραηλινό εχθρό, ο οποίος χρησιμοποιεί όλα τα μέσα στον ψυχολογικό πόλεμο. Καλούμε να μην δώσουμε περισσότερη προσοχή στο θέμα από ό,τι του αξίζει», ανέφερε ο Μακάρι.

Ο υπουργός Πολιτισμού του Λιβάνου ανέφερε επίσης ότι έλαβε κλήση από κάποιον που μιλούσε «κλασικά αραβικά με περίεργη προφορά», προειδοποιώντας τον να εγκαταλείψει αμέσως το γραφείο του, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις