Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για την παράσταση «Αγαμέμνων: ο κύκλος του αίματος»

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για την παράσταση...

Η πρεμιέρα θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου στο ιστορικό θέατρο La MaMa

Η Ελληνίδα δημιουργός, ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ραφίκα Σαούις, μετά την επιτυχία της διεθνούς περιοδείας του έργου της Europeana το 2019 σε συμπαραγωγή με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία στέφθηκε με τη διεθνή διάκριση καλύτερης δραματουργίας και σκηνοθετικής πρότασης της Υποτροφίας Ίψεν στα επίσημα Βραβεία Ίψεν της Νορβηγίας το 2019, παρουσιάζει φέτος τον Νοέμβριο έπειτα από πρόσκληση του Οργανισμού La MaMa Experimental Theatre Club για πρώτη φορά στις ΗΠΑ με το νέο της έργο «Αγαμέμνων: ο κύκλος του αίματος», βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου.

Το La Mama παρουσιάζει σε διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία της Ραφίκας Σαουίς μια νέα σύγχρονη απόδοση της αρχαίας τραγωδίας, κατά την οποία ο «Αγαμέμνων» παρουσιάζεται ως ένα πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στο σήμερα. Τη δημιουργική ομάδα συμπληρώνουν ο εικαστικός Μιχάλης Αργυρού, ο μουσικός Μανώλης Μανουσάκης, ο media και documentary artist Αστέρης Κούτουλας, η Γερμανίδα δραματουργός Isabella Sedlak και οι ηθοποιοί Μάνος Βακούσης, Κρις Ραντάνοφ, Σαμουήλ Ακινόλα. Ένας διάλογος με στοιχεία ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

Η διασκευή μεταφέρει το έργο στη σύγχρονη πολιτική σκηνή ενός δυτικού κράτους, όπου, στο τέλος του πολέμου, όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Το έργο ξαναβλέπει την ιστορία από τα μάτια της Κλυταιμνήστρας. Και εδώ η Κλυταιμνήστρα δεν είναι ο εκδικητής, αλλά ο εγκλωβισμένος άνθρωπος που προσπαθεί να σπάσει τον τοίχο της πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του. Κι όταν θα προσπαθήσει να αντισταθεί, θα μεταμορφωθεί σε στιγματισμένη, θα γίνει θύμα και θήραμα και θα θυσιαστεί, ως άλλη Ιφιγένεια, στο όνομα της «δικαιοσύνης» που ισοπεδώνει τα πάντα.

Η σκηνοθεσία υιοθετεί την προσέγγιση του cinematic theatre, όπου οι σκηνικές δράσεις αποτελούν την τρίτη διάσταση της ταινίας που παρακολουθούμε μέσω προτζέκσιον. Πρόκειται για μυθοπλασία με στοιχεία ντοκιμαντέρ (Docu fiction).  Η Ραφίκα Σαουίς και οι συνεργάτες της έφτιαξαν μια αυτόνομη κινηματογραφική ταινία που λειτουργεί ως παράλληλη και συγχρονισμένη στη ζωντανή περφόρμανς αφήγηση. Η ταινία που ακολουθεί επί σκηνής τη σόλο περφόρμανς της Ραφίκα Σαούις, ενσωματώνει στοιχεία από την πραγματικότητα του σύγχρονου πολέμου και παρουσιάζεται με εξαιρετικούς ηθοποιούς στην οθόνη, δημιουργώντας ένα μεγάλο χωρικό. Ο Μάνος Βακούσης στον ρόλο τον Αγαμέμνονα, Αίγισθος ο Κρις Ραντάνωφ ο Σαμουήλ Ακινόλα ως Κύρηκας. Και η Ραφίκα Σαουίς ως Κλυταιμήστρα.

Η παράσταση παρουσιάζεται για δυο εβδομάδες στο ιστορικό La MaMa της Νέας Υόρκης, ένα θέατρο με μεγάλη ιστορία και παράδοση στην έρευνα της αρχαίας τραγωδίας και στη σύγχρονη σκηνική αντιμετώπισή της, από την ιδρύτρια του, κορυφαία δημιουργό του αμερικανικού θεάτρου και τακτική επισκέπτρια του φόρουμ των Δελφών Ellen Stewart (1919- 2011).

Μετά την πρεμιέρα στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει η παγκόσμια περιοδεία της παράστασης. Στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Θέατρο Ακροπόλ.

Σύλληψη, σκηνοθεσία και ερμηνεία: Ραφίκα Σαουίς
Ηθοποιοί: Μάνος Βακούσης (Αγαμέμνων), Ραφίκα Σαουίς (Κλυταιμνύστρα), Κρις Ραντάνοφ (Αίγισθος), Σαμουήλ Ακινόλα (Κήρυκας), Rada (Κασσάνδρα), Ιωάννα Αγγελίδη (κορυφαία χορού)
Χορός: Addimando Paul, Aμπατζόγλου Γεωργία, Μπριάνας Θανάσης, Άκης Καραγιάννης , Αγγελίτσα Κουλούλια, Δήμος Λόλας, Κωνσταντίνος Μιχαλάς, Αγγελική Παπαδημητρίου, Άννυ Θεοδουλή, Μιχάλης Θεοδωράκης, Ιωάννα Ζερβά

lifo.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture