Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λίβανος: Χιλιάδες πολίτες μετακινούνται βόρεια για να γλιτώσουν το φονικό σφυροκόπημα του Ισραήλ

Λίβανος: Χιλιάδες πολίτες μετακινούνται ...

Πάνω από 500 οι νεκροί από τους άγριους βομβαρδισμούς τη Δευτέρα

Όσο ο πανικός και ο φόβος έχουν καταλάβει τον Λίβανο, όπου χιλιάδες πολίτες μετακινούνται, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την πιο αιματηρή νύχτα που έχουν δει οι γενιές τους, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 500 (εκ των οποίων 35 παιδιά και 58 γυναίκες) και οι τραυματίες είναι χιλιάδες μετά τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ που εντείνονται, υπό το φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης. Και έτσι, οι προειδοποιήσεις Κατάρ και Αιγύπτου για τον κίνδυνο να κυλήσει η Μέση Ανατολή σε έναν γενικευμένο πόλεμο δεν μοιάζουν καθόλου υπερβολικές, ενώ η Κίνα καταδικάζει και η Γαλλία καλεί σε έκτακτη συνέλευση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ενώ ο κόσμος ετοιμάζεται για τη σημερινή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. «Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική λύση που να κάνει οποιαδήποτε πλευρά πιο ασφαλή», είπε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Γκουτέρες είναι προβληματισμένος από την επιδείνωση της κατάστασης και «τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπινων απωλειών» που δίνουν οι αρχές του Λιβάνου.

Στους βομβαρδισμούς της Δευτέρας, στους οποίους το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτύπησε 1.600 στόχους στο νότιο Λίβανο και τη Μπεκάα, περισσότεροι από 500 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά- έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Χιλιάδες Λιβανέζοι μετακινούνται όπως- όπως στον Βόρειο Λίβανο για να γλιτώσουν από τους άγριους βομβαρδισμούς, με την εκπρόσωπο της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπαχία Ελ Χαρίρι, να λέει ότι ότι η κυβέρνηση του Νατζίμπ Μικάτι εργάζεται για «να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα στην οποία είμαστε θύματα σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικά, ανθρωπιστικά, στην υγεία, την ασφάλεια και σε όρους που έχουν να κάνουν με την επιβίωση των ανθρώπων». Κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι στοχεύονται κατοικημένες περιοχές, στις οποίες είναι σε εξέλιξη μια «έξοδος», όπως τη χαρακτήρισε, ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στην περιοχή: «Η Γαλλία, για μια ακόμα φορά, καλεί όλες τις πλευρές και αυτές που τις υποστηρίζουν να αποκλιμακώσουν και να αποφύγουν μια τοπική σύρραξη που θα ήταν καταστροφική για όλους, πρώτα και κύρια τον άμαχο πληθυσμό. Γι’ αυτό ζήτησα έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) σχετικά με τον Λίβανο», είπε.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος, που μαζί με τις ΗΠΑ ηγούνται συζητήσεων με το Ισραήλ για την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, τώρα καταδικάζουν το κύμα των αιματηρών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο Λίβανο, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις αυξάνουν τον κίνδυνο ενός «περιφερειακού πολέμου».
«Το κράτος του Κατάρ καταδικάζει, με τον πιο έντονο τρόπο, την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ και προειδοποίησε «κατά της επέκτασης του κύκλου της βίας στην περιοχή». «Αυτή η πραγματικότητα επιδεινώνει τις κρίσεις, φέρνει την περιοχή στο χείλος της αβύσσου και την εκθέτει σε περισσότερες εντάσεις που θα έχουν βαθύτατο αντίκτυπο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Η Αίγυπτος, από την άλλη, εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον Λίβανο και επιβεβαίωσε την «κατηγορηματική απόρριψη» οποιασδήποτε παραβίασης της κυριαρχίας του Λιβάνου και των εδαφών του. «Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για τη σοβαρότητα της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας και τον κίνδυνο επέκτασής της, η οποία θέτει την περιοχή σε κίνδυνο να διολισθήσει σε έναν πλήρη περιφερειακό πόλεμο», ανέφερε η ανακοίνωσή της. Και οι δύο χώρες ζήτησαν επείγουσα διεθνή διπλωματική πίεση για την αποκλιμάκωση της διευρυνόμενης σύγκρουσης και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

Η Χεζμπολάχ επιχειρεί να απαντήσει στους βομβαρδισμούς που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ και εκτόξευσε κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλαπλά πυρά ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ. Η οργάνωση δήλωσε ότι είχε στόχο την αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ, το αεροδρόμιο Μεγκίντο και τη βάση Άμος, που βρίσκονται κοντά στην πόλη Αφάλα στο βόρειο Ισραήλ. Οι IDF ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκαν περίπου 20 βλήματα που πέρασαν από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο μεταξύ 2:39 και 3:11 τοπική ώρα, τα ξημερώματα. Ορισμένα από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν ενώ άλλα έπεσαν σε ανοικτές περιοχές, ανέφεραν οι IDF, χωρίς να διευκρινίσουν πού έπεσαν. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία απάντησε πλήττοντας τις πηγές των πυραύλων. Αυτό συνέβη αφού ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες στην περιοχή ΧαΑμακίμ, νοτιοανατολικά της πόλης Χάιφα του βόρειου Ισραήλ.

Δείτε πλάνα πάνω από την πόλη Ναχαρίγια πάνω από τη Χάιφα:

Ρόλο στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή επιχειρεί να αναλάβει και η Κίνα, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, να καταγγέλλει τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο Λίβανο, λέγοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του «καταδικάζουν έντονα τις πράξεις που παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες της διεθνούς τάξης» και ότι «η Κίνα υποστηρίζει αποφασιστικά τον Λίβανο στη διατήρηση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εθνικής του αξιοπρέπειας. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στις πρόσφατες επιθέσεις με εκρήξεις επικοινωνιακών συσκευών, και αντιτιθέμεθα αποφασιστικά στις αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Στο χείλος της καταστροφής ο Λίβανος

Για τον Λίβανο, οι εχθροπραξίες δεν είναι κάτι καινούριο. Άλλωστε η Χεζμπολάχ εδώ και καιρό αντιπαρατίθεται, αλλά ομολογουμένως σε χαμηλή ένταση, με τις ισραηλινές δυνάμεις, κυρίως στη λιβανοϊσραηλινή μεθόριο. Όμως τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι νεκροί των χθεσινών αεροπορικών βομβαρδισμών που εξαπέλυσε το Ισραήλ είναι οι μισοί του αριθμού των συνολικών απωλειών του 34ήμερου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το 2006.

Όμως όσο ισχυρή και αν είναι η Χεζμπολάχ -κράτος εν κράτει στον Λίβανο- η χώρα δεν είναι πια η ίδια. Εκτός από τις πληγές του 15ετούς εμφυλίου πολέμου, ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος του χάους, μέσα σε μια βαθιά κρίση που τον οδήγησε το διαποτισμένο από τη διαφθορά πολιτικό σύστημά του. Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, πολλά χρόνια από τις ημέρες που οι οργισμένοι πολίτες έκαιγαν τις τράπεζες, οι οποίες έκλεισαν εν μία νυκτί, έχοντας «στερέψει» από ρευστό. Και καθώς η «έξοδος» των απελπισμένων οικογενειών που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς συνεχίζεται, ένας πόλεμος, μετά τη Γάζα και στον Λίβανο μοιάζει να είναι η χαριστική βολή σε μια χώρα που υποφέρει και το σπίρτο στην επικίνδυνη πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.

 

πηγη protothema

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις