Στο 35ο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ - Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Α. Ανδριόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2016
Ιδιαίτερη θλίψη προξένησε και στην Πάτρα η είδηση ότι πέθανε στα 84 του χρόνια (ήταν γεννημένος στις 11 Οκτωβρίου του 1940) ο εκλεκτός ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος, ο οποίος έχει μείνει στη μνήμη του κοινού από την εξαιρετική ερμηνεία του στην φροντισμένη τηλεοπτική σειρά της κρατικής τηλεόρασης «Χατζημανουήλ» που είχε κάνει μεγάλη τηλεθέαση το 1984, πριν από 40 χρόνια όταν πρωτοπροβλήθηκε.
Γυρίσματα της σειράς που είχε βασιστεί στο μυθιστόρημα του Θράσου Καστανάκη και είχε σκηνοθετήσει ο Γιάννης Σμαραγδής, είχαν μάλιστα γίνει κρυφά και στην Κωνσταντινούπολη. Η υπόθεση διαδραματιζόταν στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, περίοδο έντονων κοινωνικών ανακατατάξεων που οδήγησαν στον παραμερισμό της φαναριώτικης αριστοκρατίας από την ανερχόμενη αστική τάξη.
Με το ρόλο και τη σειρά αυτή όπου επίσης είχαν παίξει ο Δάνης Κατρανίδης, ο Θόδωρος Έξαρχος, η Κάτια Δανδουλάκη και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Γιάννης Μόρτζος έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ελευθερία", ο Γιάννης Μόρτζος που είχε ξεκινήσει την πορεία του στην ηθοποιία με δάσκαλο τον μεγάλο Κάρολο Κουν του Θεάτρου Τέχνης και έμεινε δίπλα του για περισσότερα από 20 χρόνια, είχε πει: «Το θέατρο δεν είναι μόνο η παράσταση».
Στη μακριά καλλιτεχνική του πορεία ο Γιάννης Μόρτζος έπαιξε όλα τα είδη θεάτρου, γύρισε όλη την Ελλάδα και περιόδευσε και στην Ευρώπη.
Όπως διαβάσαμε, ο εκλιπών ηθοποιός πέρασε και άφησε την σφραγίδα του και στον συνδικαλισμό, την πολιτική και την αυτοδιοίκηση ενώ ένα διάστημα υπήρξε & ηγετικό στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ.
Συνεργάστηκε με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, έπαιξε τουλάχιστον 4 φορές στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (μία από τις παραστάσεις ήταν η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη το καλοκαίρι ’97, με το Εθνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ Επιδαύρου), είχε σκηνοθετήσει παραστάσεις ενώ είχε διδάξει για 12 χρόνια στο «Θέατρο Τέχνης» και στην Δραματική Σχολή Μαίρης Βογιατζή – Τράγκα για 25 χρόνια.
Τηλεοπτικά την μεγάλη επιτυχία του «Χατζημανουήλ» ακολούθησαν κι άλλες σημαντικές δουλειές, όπως η σειρά «Χαίρε Τάσο Καρατάσο» το 1985 σε σενάριο του Γιώργου Αρμένη και σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος ήταν και ο παραγωγός της, η κωμική σειρά «Το Σόι μας» το 1993 στο κανάλι Μega σε σκηνοθεσία του Γιώργου Αρμένη (έπαιζαν η Ελένη Ανουσάκη, ο Μιχάλης Μητρούσης, η Ντίνα Κώνστα, κ.α.), η σειρά «Καπνισμένος Ουρανός» στην ΕΡΤ το ’85 που ήταν βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κωστή Κοτζιά & εκτυλισσόταν σε μια προσφυγική γειτονιά στα χρόνια της Μεταξικής δικτατορίας, της Κατοχής και της αντίστασης, σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη (έπαιζαν και η Μάρθα Βούρτση, ο Γιώργος Μοσχίδης, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, κ.α.) και άλλες.
Είχε παίξει και στη σειρά "Τι Ψυχή θα Παραδώσεις Μωρή;" των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου στο κανάλι MEGA το 2000 υποδυόμενος τον Γεράσιμο Μαντά καθώς και πιο πρόσφατα στην ΕΡΤ1 στην επιτυχημένη σειρά σε σκηνοθεσία Αντρέα Μορφονιού, "Χαιρέτα μου τον Πλάτανο".
Από το 2000 ο εκλιπών Γιάννης Μόρτζος συνδέθηκε με το «Θέατρο Τέσσερις Εποχές - Γιάννης Μόρτζος», ενώ προσηλώθηκε κατά κύριο λόγο στο νεοελληνικό θέατρο.
Και με ένα τέτοιο κείμενο για μία εμβληματική πολιτική προσωπικότητα της πατρίδας μας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο Γιάννης Μόρτζος είχε έρθει στην Πάτρα πριν περίπου 8 χρόνια τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Η παράσταση «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την υπογραφή του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου και σκηνοθέτη-πρωταγωνιστή το Γιάννη Μόρτζο, παρουσίασε για πρώτη φορά επί σκηνής την εμβληματική προσωπικότητα που χάραξε την ιστορία της Ελλάδας. Μάλιστα το έργο παίχθηκε τότε σε μεγάλα, επιλεγμένα Φεστιβάλ της χώρας λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης στο Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2016. Είχε ανέβει με αφορμή τη συμπλήρωση τότε 80 χρόνων από το θάνατο του Βενιζέλου το 1936. Εκτός του Γιάννη Μόρτζου, έπαιζαν στην παράσταση οι Γιούλη Ζήκου, Βαγγέλης Πετρόπουλος, Φώτης Τρυφωνόπουλος, Βασίλης Σαμαριτάκης, Μανώλης Γεραπετρίτης, Τιτίκα Μαρίνου και Ελεάννα Πουλίδα.
Ο Γιάννης Μόρτζος υπήρξε ένας πολύ καλός ηθοποιός με βροντερή φωνή, με ρόλους με απήχηση στο κοινό, που υπηρέτησε με συνέπεια το καλό θέατρο αλλά και την τηλεόραση.
Ως "Χατζημανουήλ" στη σειρά της ΕΡΤ το 1984, πριν από 40 χρόνια.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr