Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μέση Ανατολή: Διπλωματικός πυρετός για την αποκλιμάκωση στην περιοχή

Μέση Ανατολή: Διπλωματικός πυρετός για τ...

Eπανέλαβε τον όρκο του να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που απομακρύνθηκαν από τις βόρειες συνοριακές περιοχές

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε τον όρκο του να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που εκκενώθηκαν από τις βόρειες συνοριακές περιοχές και δήλωσε ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ πλήττεται σκληρότερα από ό,τι μπορεί να φανταστεί.

«Πλήττουμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που ούτε μπορεί να φανταστεί – το κάνουμε με ισχύ αλλά και με τρόπο έξυπνο», είπε.

«Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για όλα όσα κάνουμε, αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στο βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», είπε σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δεν σχολίασε τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Πιθανή η χερσαία εισβολή
Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ δήλωσε στα στρατεύματα ότι οι αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο θα συνεχιστούν προκειμένου να καταστραφούν οι υποδομές της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

 «Ακούτε τα αεροσκάφη πάνω από το κεφάλι σας, χτυπάμε όλη την ημέρα», δήλωσε ο στρατηγός Χέρζι Χαλεβί στα στρατεύματα στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

«Αυτό γίνεται τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας όσο και για να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε τη Χεζμπολάχ», υπογράμμισε.

«Η Χεζμπολάχ επέκτεινε σήμερα τον κύκλο του πυρός της, αργότερα σήμερα θα λάβει μια πολύ ισχυρή απάντηση», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ετοιμάζουμε τη στρατηγική των ελιγμών μας και το νόημα αυτών είναι ότι οι στρατιωτικές σας αρβύλες θα μπουν σε εχθρικό έδαφος, στο χωριό που η Χεζμπολάχ έχει προετοιμάσει ως μεγάλο στρατιωτικό φυλάκιο. Η ισχυρή σας είσοδος εκεί, η επαφή σας με στελέχη της Χεζμπολάχ, θα τους δείξει πώς είναι να συναντάς μια επαγγελματική μαχητική δύναμη, πολύ εξειδικευμένη με εμπειρία στη μάχη. Είστε πολύ πιο ισχυροί από αυτούς. Ετσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επιστροφή των κατοίκων του βορρά με ασφάλεια».

Διπλωματικός πυρετός
Σε εξέλιξη είναι τις τελευταίες ώρες μια διπλωματική προσπάθεια που έχει εκκινήσει από τις ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχουν και άλλες χώρες, ώστε να αποτραπεί χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, για να πλήξει επί του εδάφους τη Χεζμπολάχ. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι επίσης η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης πυρός, και να σταματήσουν οι συγκρούσεις τόσο στον Λίβανο όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στο δίκτυο ABC, είπε ότι «είναι πολύ πιθανός ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, αλλά την ίδια στιγμής υπάρχει μια πιθανότητα να επιλυθούν οι συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκεται το Ισραήλ. Εχουμε έναν ρόλο να παίξουμε και θα το κάνουμε». Και τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Προς το παρόν, οι πληροφορίες για την εν εξελίξει διπλωματική προσπάθεια προέρχονται από Λιβανέζους αξιωματούχους, Δυτικούς διπλωμάτες, μια πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ και μια πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών. Πρόκειται για πρόσωπα που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Επίσης, ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι ΗΠΑ και Γαλλία συμμετέχουν στη διαδικασία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Ενας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους ανέφερε ότι η πρόταση προβλέπει κατάπαυση πυρός στον Βορρά του Ισραήλ ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη διπλωματική λύσης.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει δώσει την έγκρισή του για τις συνομιλίες, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο YNET News. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Νετανιάχου και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, συζητούν με την Ουάσιγκτον, η οποία συνομιλεί με την κυβέρνηση του Λιβάνου, ενώ άλλος αξιωματούχος λειτουργεί ως ενδιάμεσος διαπραγματευτής για τη Χεζμπολάχ. 

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι το Ιράν εμπλέκεται επίσης στις συνομιλίες, διότι προτιμά να αποφευχθεί ολοκληρωτική σύγκρουση.

Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι για τις αποφάσεις που θα πάρουμε».

Τουλάχιστον 51 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα
Τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 223 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα κατά του Λιβάνου την Τετάρτη, δήλωσε ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τουλάχιστον 90.530 νέοι εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν αναφερθεί στον Λίβανο, εκ των οποίων σχεδόν 40.000 σε 283 καταφύγια, ανέφερε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

«Οξύς ο κίνδυνος κλιμάκωσης»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή είναι «οξύς» και ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και οι σύμμαχοί της εργάζονται ακούραστα για να αποφύγουν έναν ολοκληρωμένο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Συναντιόμαστε σε μια περίοδο υψηλής έντασης», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την έναρξη συνάντησης με ανώτερους αξιωματούχους και υπουργούς του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) στη Νέα Υόρκη.

«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή είναι οξύς… Η καλύτερη απάντηση είναι η διπλωματία και οι συντονισμένες προσπάθειές μας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις