Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας: Χαριστική βολή για την ψυχική υγεία το τελευταίο νομοσχέδιο

Νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας: Χαριστική ...

Ανακοίνωση της ΕΙΝΑ

Τις εξελίξεις που φαίρνει το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία σχολιάζουν με ανακοίνωσή τους οι Νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαϊας.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Αχαΐας αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Τη χαριστική βολή στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας του νομού μας ήρθε να δώσει η ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση που έρχεται να αποδώσει τις πολύτιμες αυτές υπηρεσίες σε ένα συνονθύλευμα ΜΚΟ, "δημόσιων" και υποστελεχωμένων δομών και ιδιωτών, με πολλή ατομική ευθύνη από την πλευρά των ασθενών και των οικογενειών τους, ενισχύοντας την εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας και μετατρέποντας τους υγειονομικούς σε νομάδες και μετακινώντας τους για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών.

Στην περιοχή μας η κατάσταση είναι χειρότερη ακόμα και από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Όσον αφορά στην παιδοψυχιατρική κλινική, που εγκαινιάστηκε όπως όπως με μία οργανική θέση και τέσσερις μετακινούμενους συναδέλφους για την κάλυψη των αναγκών εδώ και μια τριετία, η λειτουργία της απειλείται μετά και την αναγκαία και σωστή άρση της παράνομης μετακίνησης των δύο συναδέλφων. Και σα λύση επιστρατεύθηκε με αντιεπιστημονικά κριτήρια από την 6η ΥΠΕ η μετακίνηση τριών ψυχιάτρων ενηλίκων από άλλες δομές ψυχικής υγείας της  Πάτρας!

Αντίστοιχα, υπό κατάρρευση  βρίσκεται και η μοναδική κινητή μονάδα του νομού που επιτελεί το πολύτιμο έργο της κοινοτικής ψυχιατρικής .Αρχικά, η μονάδα έχει απομείνει με δύο οδηγούς μετά τη συνταξιοδότηση του ενός και την αναρρωτική άδεια ενός δεύτερου απειλώντας άμεσα τη λειτουργία της και τις κατ΄οίκον επισκέψεις .Επιπλέον, το χαριστικό βήμα στην κατάσταση υποστελέχωσης της μονάδας ήρθαν να δώσουν  και οι μετακινήσεις της ψυχολόγου της μονάδας για την κάλυψη αναγκών στο ΚΨΥ ,γεγονός που οδήγησε στην παραίτησή της. Ταυτόχρονα, η μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική στους νομούς Αχαΐας-Αιτωλοακαρνανίας ,αυτή του ΠΓΝΠ, κατακλύζεται σε μόνιμη βάση από 12-15 ράντζα σε αναξιοπρεπείς, επισφαλείς και αντιεπιστημονικές συνθήκες  τη στιγμή που σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ΓΝ Πατρών θα έπρεπε να υπάρχει ψυχιατρική κλινική με 21 κλίνες. Κάτι που σύμφωνα με τον απερχόμενο διοικητή της 6ης ΥΠΕ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί μιας και η κτιριακή επέκταση του ΓΝ Πατρών αποτελεί κόστος για το υπουργείο.

Φαίνεται για άλλη μια φορά πως ό,τι έχει να κάνει με την παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών υγείας αποτελεί κόστος για το υπουργείο υγείας και όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις ενώ οι ζεστές επιδοτήσεις και η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και η αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ αποτελούν προτεραιότητα. Αυτό αναδείχθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού υγείας στην Πάτρα που απαξίωσε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και προτίμησε να συζητήσει σε κλειστές πόρτες μόνο με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Στην παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων  Αχαΐας, όπου εκτέθηκαν μια σειρά από μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας του νομού, ο Υφυπουργός... άκουσε, ευχαρίστησε κυνικά και απαξιωτικά  και αποχώρησε!

Πρόκειται βέβαια για δύσκολο “εγχείρημα”, αφού με την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων ,βαθαίνει ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, όπως πχ με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τη σύνδεση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων με την παραγωγικότητα.


Απαιτούμε εδώ και τώρα

-Μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας του νομού

-Δημιουργία τουλάχιστον τριών ακόμα κινητών μονάδων ώστε να επιτελούν το έργο της κοινοτικής ψυχιατρικής στο νομό

-Να σταματήσει η απαράδεκτη και επικίνδυνη διαδικασία των μετακινήσεων


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις