Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η Άννα Διαμαντοπούλου στο thebest.gr: Οραματίζομαι και μιλώ για ένα big bang στο ΠΑΣΟΚ

Η Άννα Διαμαντοπούλου στο thebest.gr: Ορ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Λίγο πριν την επίσκεψή της στην Πάτρα

Μια μέρα πριν την επίσκεψή της στην Πάτρα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέου Προέδρου, η Άννα Διαμαντοπούλου, ανοίγει τα χαρτιά της στο thebest.gr δίνοντας το στίγμα της υποψηφιότητάς της.

Ούσα ένα από τα πλέον έμπειρα πολιτικά στελέχη με σημαντική διαδρομή σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Άννα Διαμαντοπούλου οραματίζεται σήμερα ένα big bang στο ΠΑΣΟΚ που θα το καταστήσει μεγάλο και κυβερνών σε ορίζοντα τριετίας.

«Οι εκλογές αυτές  δεν Θα καθορίσουν μόνον τον επόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά μπορούν να καθορίσουν και τον επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας" λέει και υπογραμμίζει: «Η υποψηφιότητα μου έχει ως στόχο να ενώσει και να συνθέσει, αποτελώντας ένα προσκλητήριο προς όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν βρήκαν τη σύγχρονη κεντροαριστερά που έψαχναν ή που κατευθύνθηκαν στη ΝΔ και δεν βρήκαν τη μεταρρύθμιση που επιθυμούσαν».

Σχετικά με όσα της καταλογίζονται για δεξιόστροφη διάθεση και σχέσεις με τη Ν.Δ., η κ. Διαμαντοπουλου επισημαίνει ότι η θέση στον ΟΟΣΑ δεν ήταν σχέση με τη Ν.Δ. αλλά μια "εθνική αποστολή" και ξεκαθαρίζει: «Δεν είμαι σε καμία πτέρυγα πιστεύω στη σοσιαλδημοκρατία και πιστεύω ότι εάν κερδίσω στις εκλογές, θα δημιουργήσουμε μαζί με τους πολίτες  ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ με στόχο να κυβερνήσει». 

- Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου- 

Κυρία Διαμαντοπούλου, το πρώτο ερώτημα είναι το προφανές: Γιατί αποφασίσατε τώρα να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Προσέρχομαι σε αυτή τη μάχη γιατί πιστεύω βαθιά στις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας που σταθερά πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του. Στόχος για μένα είναι το μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ το οποίο θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και τη προοπτική να κυβερνήσει. Για ένα κόμμα ανοικτό και φιλικό σε μέλη και φίλους, για μια ηγεσία κοντά στα στελέχη και για την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Γιατί το Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέα ηγεσία όχι απλά κομματική αλλά ηγεσία με όραμα και σχέδιο για την κοινωνία και την χώρα. Με δυνατότητες να κρατήσει το τιμόνι της διακυβέρνησης. Οραματίζομαι και μιλώ , λοιπόν, για ένα big bang στο ΠΑΣΟΚ που θα το καταστήσει Μεγάλο και Κυβερνών σε ορίζοντα τριετίας.

 Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει και πάλι ένα κραταιό κόμμα; Βλέπετε δηλαδή πράγματι στον ορίζοντα προοπτική κυβερνησιμότητας; Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό; Και τι μπορεί να γίνει που δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να ανακάμψει το κόμμα;

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναδιαταχθεί πλήρως, καθώς έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, και γιατί μπορεί να ανταποκριθεί σε μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα. Στην Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές έγινε σαφές ότι άλλαξε το πολιτικό σκηνικό και έχουμε μια αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος με μια σοβαρή καθίζηση της ΝΔ χωρίς να φαίνονται δυνατότητες επανάκαμψης και την αντιπολίτευση να ταλανίζεται με πολύ σοβαρά προβλήματα ιδεολογικά και διαλυτικά φαινόμενα. Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ της 6ης Οκτωβρίου, δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε τον δεύτερο πόλο που είναι απαραίτητος για την λειτουργία της δημοκρατίας. Αυτό απαιτεί δομικές αλλαγές στην μέχρι σήμερα στη λειτουργία του. Προϋποθέτει μια νέα μορφή συμμετοχικής οργάνωσης όπου τα μέλη και τα στελέχη του συμμετέχουν ενεργά τόσο στα αναπτυξιακά προγράμματα των περιοχών της όσο και στις θεματικές πολιτικές του ενδιαφέροντος τους. Αυτό σημαίνει και ώσμωση με την κοινωνία δηλαδή οργανωμένες συνεργασίες με κοινωνικούς φορείς και δίκτυα κοινωνικών οργανώσεων. Επομένως οι εκλογές αυτές  δεν Θα καθορίσουν μόνον τον επόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά μπορούν να καθορίσουν και τον επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας. 

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει «κύμα» επιστροφής ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ;

Η υποψηφιότητα μου έχει ως στόχο να ενώσει και να συνθέσει, αποτελώντας ένα προσκλητήριο προς όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν βρήκαν τη σύγχρονη κεντροαριστερά που έψαχναν ή που κατευθύνθηκαν στη ΝΔ και δεν βρήκαν τη μεταρρύθμιση που επιθυμούσαν. Είναι επίσης ένα προσκλητήριο προς τους πολίτες που συνειδητά απείχαν τα τελευταία χρόνια, απογοητευμένοι από το πολιτικό μας σύστημα συνολικά. Πιστεύω  σε μια ηγεσία  ισχυρή και συλλογική  για να κάνουμε ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο πρώτα και μετά κυβερνών. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα αλλάξει ριζικά σε σχέση με την κοινωνία, το διαδίκτυο, τη διεθνή του παρουσία, που δεν θα είναι εσωστρεφές και αυτό θα οδηγήσει  στην επιστροφή των ψηφοφόρων που χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

 

Κάποιοι σας καταλογίζουν  την απουσία δεκατριών χρόνων από το ΠΑΣΟΚ, εννοώντας με αυτό ότι υπάρχει απόσταση από το κόμμα την Προεδρία του οποίου διεκδικείτε. Τι τους απαντάτε; 

Όταν ανακήρυξα την υποψηφιότητα μου κάποιοι προσπάθησαν να την απονομιμοποιήσουν ασκώντας κριτική για την λεγόμενη αποχή μου. Πλέον, χαίρομαι που αυτές οι φωνές έχουν ελαχιστοποιηθεί καθώς φαίνεται να αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι την αβασιμότητα των λεγόμενων τους, όμως εξηγώ. Το να μην είναι κάποιος ενεργός στα κομματικά δρώμενα, δεν σημαίνει απουσία από το ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο θα έλεγα, όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχα σε όλες τις κορυφαίες κομματικές διαδικασίες (συνέδριο, εκλογές) και όποτε κλήθηκα -όχι και πολύ συχνά είναι αλήθεια- πάντα συνέβαλα με τις θέσεις και απόψεις μου. Στο ΔΙΚΤΥΟ για την ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, με σημαντικές έρευνες, μελέτες και εκδηλώσεις πάντα καλούσα και συμμετείχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη όμως πιο σημαντική θεωρώ την ενεργό συμμετοχή μου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την μετεξέλιξη της Σοσιαλδημοκρατίας τον 21ο αιώνα, την εκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του FEPS, Οργανισμό των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και την προεδρία μου στην υψηλού κύρους επιτροπή για «το μέλλον του κράτους κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας στην Ε.Ε Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε, δεν «απείχα» ποτέ από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και ουδέποτε απομακρύνθηκα ιδεολογικά από το ΠΑΣΟΚ.

Σας κατατάσσουν στη δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα σενάρια περί επιχειρούμενης προσέγγισης με το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, επανήλθαν στο τραπέζι από εσωκομματικούς σας αντιπάλους στην κούρσα για τις εκλογές παρά το γεγονός ότι έχετε επαλειμμένα διαψεύσει. Πώς το αντιμετωπίζετε; Και τελικά, σε ποια πτέρυγα είστε;

Για το θέμα της επαφής μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πραγματική αλήθεια είναι ότι το 2020 ο Ο.Ο.Σ.Α άνοιξε τη διαδικασία για το νέο γραμματέα και επειδή είχα τις προϋποθέσεις ο πρωθυπουργός ζήτησε να με προτείνει για την διεκδίκηση της θέσης για την Ελλάδα, όχι για να διοριστώ γιατί ήταν μία παγκόσμια εκλογή. Είχα να ανταγωνισθώ ισχυρά πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργούς, έδωσα συνεντεύξεις σε 38 χώρες και σε αυτή την πορεία βγήκα 3η. Θέλω λοιπόν να κλείσω αυτό το θέμα κάνοντας σαφές ότι η σχέση ήταν μια εθνική αποστολή. Δεν είμαι σε καμία πτέρυγα πιστεύω στη σοσιαλδημοκρατία και πιστεύω ότι εάν κερδίσω στις εκλογές, θα δημιουργήσουμε μαζί με τους πολίτες  ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ με στόχο να κυβερνήσει. Ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής και στην διαμόρφωση ενός πειστικού και κοινωνικά αναπτυξιακού προγράμματος για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Υπάρχει εδώ και χρόνια μια «πολεμική», αν μπορούμε να το πούμε έτσι, για το προς τα που θα πάει το ΠΑΣΟΚ, προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Είναι, ή θα πρέπει να είναι αυτό το διακύβευμα της κάλπης της 6ης Οκτωβρίου;

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς και το 2024 παραμένουν οι αρχές και οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει αυτόνομο εκφράζοντας την νέα σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Θα είναι ο άλλος πόλος και όχι το δεκανίκι κανενός. Ακούγεται ίσως υπερβολικό, να σηκώνω τόσο ψηλά τον πήχη, όμως πιστεύω στις δυνατότητες μας να χαράξουμε μια σύγχρονη πολιτική για την πατρίδα μας.

 Άρα το διακύβευμα της κάλπης της 6ης Οκτωβρίου είναι οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν την ηγεσία που μπορεί να χαράξει τις πολιτικές του 2024. Να εμπιστευθούν και πάλι το ΠΑΣΟΚ  για να φέρουμε την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων.

 

 Σας προβληματίζει κάτι σε σχέση με την εκλογική διαδικασία; Τι θα πρέπει να γίνει ώστε στο τέλος της ημέρας να μην υπάρχει κανένα ερωτηματικό;

Πιστεύω ότι η εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, είναι μια βαθιά πολιτική διαδικασία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να στιγματιστεί από άγονες και «επί της διαδικασίας» αντιπαραθέσεις. Πρέπει  να διαφυλάξουμε αυτό που μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει επιλέγοντας διαδικασίες που ενώνουν και δεν διαιρούν.

Στόχος μας πρέπει να είναι η ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με γνώμονα την απρόσκοπτη και αθρόα προσέλευση των συμπολιτών μας στις κάλπες, που προβλέπεται πολύ αυξημένη.   

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις