Το έργο του παραλιακού μετώπου θα γίνει σε τρία κομμάτια
Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των τριών μελετητών για το θαλάσσιο μέτωπο, αλλά προς το παρόν τίποτε δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό για τη νέα ενιαία μελέτη που θα κατάρτιζαν οι τρεις προκρινόμενοι.
Ο Αντιδήμαρχος Έργων Παναγιώτης Μελάς, μιλώντας στο thebest.gr εξηγεί, «εμείς ως Δήμος, αυτή τη στιγμή έχουμε μια χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων, μετά την πρόταση που κάναμε στην Περιφέρεια να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ. Είχε προηγηθεί, γιατί είναι βασική προϋπόθεση για να έχεις τέτοιας κλίμακας έργα, αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ο οποίος και είχε γίνει καιρό πριν. Το σημερινό δεδομένο είναι, ότι θα κάνουμε αναμόρφωση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα εντάξουμε τα 12 εκατομμύρια στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου διότι εμείς πρέπει να προχωρήσουμε σε σύμβαση με τους μελετητές για να μας παραδώσουν, προμελέτη, μελέτη και τεύχη δημοπράτησης. Όταν ενταχθεί το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και έχουμε κάνει την διαβούλευση και με την περιφέρεια και με τους μελετητές, θα τους κάνουμε την ανάθεση της μελέτης. Έχουμε κάνει συνάντηση μαζί τους, έχουμε κάνει τις παρατηρήσεις μας, σε ό,τι θεωρούμε ότι ήθελε διόρθωση και θα μας παραδώσουν συνολικά τη μελέτη. Ευελπιστούμε, ότι του χρόνου, δεν ξέρω σε ποιο διάστημα, θα το δούμε με τους μελετητές, θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο. Ουσιαστικά, προχωράμε σε μια διαδικασία υλοποίησης, που για να φτάσει να ξεκινήσει το έργο, έχει κάποια βήματα, που πρέπει να γίνουν. Είναι μια γραφειοκρατία που πρέπει να γίνει, που δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της, όμως η αρχή έχει γίνει και προχωράμε βήμα βήμα. Επίσης, θα εξετάσουμε και ποιους πόρους μπορούμε ακόμα να ζητήσουμε».
Το έργο του παραλιακού μετώπου θα γίνει σε τρία κομμάτια, το πρώτο είναι το κεντρικό από την Αγίου Νικολάου μέχρι της ιχθυόσκαλα, το δεύτερο το κομμάτι προς το Νότιο Πάρκο και το τρίτο είναι μετά τη Μαρίνα προς την Πλαζ.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μεγάλης έκτασης παρέμβαση στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, που ορίζεται μεταξύ των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Όθωνος Αμαλίας – Ακτή Δυμαίων, από το ύψος της οδού Π. Κανελλόπουλου στην βόρεια πλευρά της πόλης, έως την οδό Ελ. Βενιζέλου στη νότια πλευρά της πόλης.
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην πράξη ένταξης στο ΕΣΠΑ, η δράση αποβλέπει στα εξής:
-Στη δημιουργία ενός άρτια λειτουργικού χώρου που θα έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς κατοίκων και επισκεπτών.
-Στην κάλυψη των αναγκών των μονίμων κατοίκων για ελεύθερους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, με πάρκα, πράσινο, παιδότοπους, ψυχαγωγία, ναυταθλητισμό, αθλητισμό, πολιτισμό, μορφωτικές δραστηριότητες κλπ., όπως και τον ειδικό σχεδιασμό για άτομα με αναπηρία.
-Στην ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου, εντάσσοντας στο σχεδιασμό διατηρητέα κτίρια και μνημεία και αναδεικνύοντας ιστορικές περιόδους και γεγονότα που συνδέθηκαν με την εξέλιξη του λιμανιού και γενικότερα της πόλης.
-Στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, ώστε να προβληθεί η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Πάτρας και να καταστεί η πόλη πιο ελκυστική για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες, με ότι θετικό συνεπάγεται στην οικονομική ζωή της πόλης.
-Στη χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και ανθεκτικών υλικών που θα εναρμονίζονται με το περιβάλλον.
-Στην εφαρμογή των αρχών της αειφορίας που θα έχει σαν στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας και τη βιοκλιματική λειτουργία των αστικών υπαίθριων χώρων, όπως για παράδειγμα, ενεργειακή αυτονομία, επιλογή κατάλληλων φυτεύσεων, χρήση ψυχρών υλικών κ.α.
-Στην εφαρμογή λύσεων που θα ευνοούν την αυτόνομη διακίνηση και διαβίωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες – και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων- μέσα στον υπαίθριο χώρο της περιοχής μελέτης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ένα περιβάλλον φιλικό, προσεγγίσιμο, προσπελάσιμο και ασφαλές για όλες τις κατηγορίες των χρηστών.
-Στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, φιλικών στους πολίτες – χρήστες, όπως για παράδειγμα περιοχές με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, διαδραστικούς χάρτες και πίνακες ενημέρωσης για τα δρώμενα και τις περιηγητικές δυνατότητες στην πόλη κ.α.
Σύμφωνα πάντα με την πράξη ένταξης, η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει:
-Την ανάδειξη των κεντρικών μόλων της πόλης, τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου με την ευρύτερη περιοχή του ιερού ναού του πολιούχου Αγίου Ανδρέα και τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων, ο οποίος συνδέει το θαλάσσιο μέτωπο με την πλατεία Ψηλών Αλωνίων.
-Τη δημιουργία ελεύθερων χώρων πράσινου, υπαίθριων καθιστικών, παιδικών χαρών, διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου, κατασκευές με κιόσκια σκίαστρα, χώρους για υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις, χώρους υγιεινής και υπαίθριες αθλοπαιδιές.
-Τη φύτευση, την ανακατασκευή πεζοδρομίων και την διευκόλυνση της προσβασιμότητας ατόμων ΑΜΕΑ.
-Την τοποθέτηση σήμανσης, αστικού εξοπλισμού, τη διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, την τοποθέτηση νέου ενιαίου αστικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου, αυτοματοποίησης και τηλεδιαχείρισης δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, την υπογειοποίηση δικτύων κοινής ωφέλειας κ.α.
Επίσης, τα έργα της ανάπλασης θα συνδεθούν τόσο με το παραλιακό νότιο πάρκο της Πάτρας, όσο και με το οικολογικό πάρκο του υγροβιότοπου του έλους της Αγυιάς, στα βόρεια της πόλης.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνολικής ανάδειξης του θαλασσίου μετώπου αναμένεται να συμβάλλουν και τα έργα ανάπλασης που προγραμματίζονται στις εγκαταστάσεις του παλαιού κολυμβητηρίου, που βρίσκεται δίπλα από το οικολογικό πάρκο της Αγυιάς.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στην προμελέτη, οριστική μελέτη και στη μελέτη εφαρμογής δεν θα συμπεριληφθεί το τμήμα των λιμενικών εγκαταστάσεων, το τμήμα δηλαδή του θαλασσίου μετώπου στο οποίο υπάρχει ακόμα λιμενική δραστηριότητα, ενώ εξαιρείται της μελέτης το τμήμα του θαλασσίου μετώπου που έχει χωροθετηθεί η «Μαρίνα».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr