Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στα Καλάβρυτα ο Πρέσβης του Μεξικού

Στα Καλάβρυτα ο Πρέσβης του Μεξικού

Κατέθεσε στεφάνι στον Τόπο Εκτέλεσης και στο Ηρώο και εγκαινίασε την Έκθεση για τη Φρίντα Κάλο

Τα Καλάβρυτα επισκέφθηκε την Πέμπτη ο Πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα Αλεχάντρο Γκαρσία Μορένο Ελιζόντο, σε μια επίσκεψη που εντασσόταν στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση φέτος 85 χρόνων των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Μεξικού

Ο Μεξικανός Πρέσβης συνοδευόμενος απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάση Παπαδόπουλο, κατέθεσε στεφάνι στον Τόπο Εκτέλεσης και στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821 στην Αγία Λαύρα ενώ το απόγευμα, μαζί με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων εγκαινίασαν την Έκθεση Ζωγραφικής «Η Φρίντα υπό το βλέμμα των παιδιών της Ελλάδας» που φιλοξενείται -και είναι ανοικτή για το κοινό- στο Πέτρινο Κτίριο, στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων.

Κατά την κατάθεση στεφάνων στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, απευθυνόμενος στον Μεξικανό Πρέσβη, αναφέρθηκε συνοπτικά στις ιστορικές ομοιότητες και στις παράλληλες πορείες που συνδέουν την Ελλάδα και το Μεξικό. Και όπως ανέφερε, «όπως στην Ελλάδα το 1821 με την ύψωση του Λαβάρου απ’ τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Αγία Λαύρα ξεκίνησε η Επανάσταση έτσι και στο Μεξικό τον Σεπτέμβριο του 1810, και εκεί ένας φωτισμένος άνθρωπος της Εκκλησίας, ο καθολικός ιερέας Μιγκέλ Ιντάλγκο, γινόταν ο ηγέτης του μεξικανικού λαού δίνοντας το σύνθημα του Αγώνα που τελικά οδήγησε το 1821 στην ανεξαρτησία της χώρας».

Μάλιστα, τα Δημοτικά Συμβούλια των Καλαβρύτων και του Δήμου Ντολόρες Ιντάλγκο -πόλη αφιερωμένη στον Μιγκέλ Ιντάλγκο- έχουν ήδη πάρει ομόφωνες αποφάσεις αδελφοποίησης των δυο πόλεων. Να σημειωθεί ότι Δήμος Ντολόρες Ιντάλγκο βρίσκεται στα βόρεια και κεντρικά της χώρας του Μεξικού και έχει πληθυσμό -στην απογραφή του 2010- κοντά 150.000 κατοίκους. Η δε έδρα του Δήμου έχει πληθυσμό 59.000 κατοίκων.  

Ο κ. Αλεχάντρο Γκαρσία Μορένο Ελιζόντο αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή και την φιλοξενία έκανε επίσης αναφορά στις ιστορικές και πολιτιστικές ομοιότητες των δυο λαών εστιάζοντας ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο Μεξικό και Ελλάδα κατάφεραν ν’ ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους, περίπου την ίδια ιστορική περίοδο. 

Επίσης, ο Πρέσβης του Μεξικού αναφέρθηκε στους διαχρονικά στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους δυο λαούς.

Το απόγευμα εγκαινιάστηκε στο Πέτρινο Κτίριο η έκθεση ζωγραφικής η οποία περιλαμβάνει δημιουργίες 27 παιδιών -ηλικίας 7 έως 12 ετών- από σχολεία της Κρήτης και της Μύκονου, με θέμα την διάσημη Μεξικανή ζωγράφο Φρίντα Κάλο. Και οι 27 ζωγραφιές των παιδιών απεικονίζουν διαφορετικά πορτραίτα της διάσημης ζωγράφου και σχεδιάστηκαν το 2018 στο πλαίσιο διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής που είχε διοργανώσει τότε το Ινστιτούτο Μεξικανών στο εξωτερικό.

Ο Πρέσβης του Μεξικού, μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στο έργο της Φρίντα Κάλο, σημείωσε ότι η έκθεση είναι μέρος πολιτιστικού προγράμματος για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 85 χρόνων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Μεξικό και επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς παιδιά απ’ την Ελλάδα εμπνέονται απ’ το έργο της Φρίντα Κάλο.  

Στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «Ελλάδα και το Μεξικό είναι δυο πατρίδες, δυο χώρες - κοιτίδες πανάρχαιων πολιτισμών σε δυο διαφορετικές πλευρές της υφηλίου αλλά με την ίδια αποφασιστική συμβολή στη διαμόρφωση και στην επιρροή κάθε σύγχρονης κουλτούρας παντού στον κόσμο. Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι οι δυο λαοί μας είναι πολύ κοντά, παρά τα χιλιάδες χιλιόμετρα που μας χωρίζουν. Κοντά με όρους Ιστορίας, με όρους Πολιτισμού αλλά και όρους υπεράσπισης και αφοσίωσης σε αξίες και ιδανικά όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη κι η Αλληλεγγύη».   

Και αφού ευχαρίστησε τον κ. Αλεχάντρο Γκαρσία Μορένο Ελιζόντο για την επίσκεψη στα Καλάβρυτα πρόσθεσε ότι «το Μεξικό είναι δίπλα στην Ελλάδα, είναι κοντά σε κάθε διεκδίκηση και κάθε επιδίωξη της χώρας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και των διπλωματικών σχέσεων». 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις