Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κοινοβουλευτική αναφορά της Σίας Αναγνωστοπούλου στον Υπουργό Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη

Κοινοβουλευτική αναφορά της Σίας Αναγνωσ...

Ζητά την ανάκληση της απόφασης περί συγχώνευσης της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Δυτικής Αχαΐας

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκη με θέμα: «Ανάκληση απόφασης περί συγχώνευσης της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Δυτικής Αχαΐας» κατέθεσε η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου.

Η κοινοβουλευτική της αναφορά αφορά την επιστολή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, μέσω της οποίας ζητά να ανακαλέσει το Υπουργείο Παιδείας την υπ’ αριθμ. Πρωτ. Κ5/107763/20.09.2024 απόφασή του με θέμα «Συγχώνευση Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αρμοδιότητας Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.» και να επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας της Σ.Α.Ε.Κ. Δυτικής Αχαΐας.

Σύμφωνα με την επιστολή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, για την απόφαση αυτή το Υπουργείο δεν προέβη  σε καμία διαβούλευση ή συζήτηση με τη διοίκηση της ΣΑΕΚ και δεν ελήφθησαν υπόψη βασικά κριτήρια λειτουργίας της Σχολής και των δυσχερειών που ενδεχομένως αυτή να αντιμετωπίζει με ευθύνη του Υπουργείου.

Το Σ.Α.Ε.Κ. Δυτικής Αχαΐας πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί  για τους κάτωθι λόγους:

α) Η σχολή αποτελεί το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, το οποίο παρέχει ευκαιρίες στους νέους της περιοχής, να σπουδάσουν στην πόλη τους, σύγχρονα αντικείμενα και ειδικότητες με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

β) Από το 2015 λειτουργεί ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα στο ΕΠΑΛ της Κάτω Αχαΐας, κατά τις απογευματινές ώρες και έχει αποδώσει αρκετά θετικά πρόσημα στην κατάρτιση των ενδιαφερόμενων. Παράλληλα, έχει συμβάλλει στην υποστήριξη και στελέχωση των τοπικών επιχειρήσεων με καταρτισμένα άτομα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν λειτουργήσει 16 ειδικότητες με αρκετή ζήτηση, όχι μόνο από τους νέους της περιοχής αλλά και ευρύτερα, όπως την Πάτρα, την Χαλανδρίτσα κ.α.

γ) Η συγχώνευση της Σ.Α.Ε.Κ. Δυτικής Αχαΐας, με τους 70 σπουδαστές, συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του Δήμου και επακόλουθα στη μη σύνδεση καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και η συγκέντρωση των πόρων στα μεγάλα αστικά κέντρα εντείνουν τις ανισότητες και στερούν από τους νέους των περιφερειών τις ευκαιρίες που τους αξίζουν. Η διατήρηση της ΣΑΕΚ είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικής συμμετοχής.

Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και να εξασφαλίσει ισότιμες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις