Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νίκος Ανδρουλάκης στο thebest.gr: Απορρίπτω τα σενάρια συγκόλλησης κομμάτων και τις τυχοδιωκτικές κινήσεις στο παρασκήνιο

Νίκος Ανδρουλάκης στο thebest.gr: Απορρί...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Μια συζήτηση για το διακύβευμα της κάλπης

Λίγες ημέρες πριν στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλάει στο thebest.gr για το διακύβευμα των εκλογών, την ενότητα την επόμενη μέρα, την κεντροαριστερά, όσα θα άλλαζε κατά προτεραιότητα αν εκλεγόταν εκ νέου Πρόεδρος και το μήνυμα της κάλπης της 6ης Οκτωβρίου.

 -Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-

Κύριε Ανδρουλάκη ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Τι αναζητά το ΠΑΣΟΚ και τι ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Η απόφαση για προσφυγή στη βάση ήταν η μόνη επιλογή ευθύνης. Ως Πρόεδρος του κόμματος είχα ως μόνο γνώμονα της απόφασής μου την αποτροπή μιας βαθιάς εσωστρέφειας που θα εξανέμιζε τους κόπους της προσπάθειάς μας. O προβολέας της δημοσιότητας φρόντισαν κάποιοι να μην πέσει στον μεγάλο ηττημένο των ευρωεκλογών, τη Νέα Δημοκρατία που έχασε σε έναν χρόνο 13 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση όπως συνηθίζω να λέω στις ομιλίες μου περιοδεύοντας στη χώρα, στις 6 και 13 Οκτωβρίου αποφασίζουμε για το ύφος, το ήθος και τον προσανατολισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς την κάλπη σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ δονείται από εσωτερικές έριδες και δημοσκοπικά καταγράφεται άνοδος του κόμματός σας. Σας ανησυχεί η επόμενη μέρα σε επίπεδο ενότητας;

Η ενότητα και η προοπτική της παράταξή μας είναι η πυξίδα της πολιτικής μου πορείας. Ήμουν πάντα εδώ στην πρώτη γραμμή του αγώνα ως απλό μέλος, γραμματέας, ευρωβουλευτής και πρόεδρος για να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά. Μέσα σε δυόμισι χρόνια, καταφέραμε να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς, να διαψεύσουμε όσους προδίκαζαν ότι θα συνθλιβούμε στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023 προεξοφλώντας για εμάς τον ρόλο του «συμπληρώματος». Πετύχαμε να είμαστε δεύτερο κόμμα σε όλη την περιφέρεια, να ξαναβάψουμε πράσινους δύο νομούς της Κρήτης στον πολιτικό χάρτη, να κερδίσουμε 108 δήμους και δύο περιφέρειες. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είμαστε 2ο κόμμα και η ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής και του αγώνα μας. Δεν έπεσε από την Ακρόπολη.

Όλοι μας θα αξιολογηθούμε για την παρουσία, την προσφορά και τη συνέπεια από τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Έχω ζητήσει δημόσια όλοι οι υποψήφιοι να αναλάβουμε την ηθική δέσμευση ότι την επόμενη μέρα θα είμαστε υποψήφιοι στα εθνικά ψηφοδέλτια. Δεν μπορεί κάποιος να θέλει να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά να μην θέλει να συνδράμει τον αγώνα μας ως  βουλευτής. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, το 2017 και το 2021, ορισμένοι υποψήφιοι Πρόεδροι αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ και έφτιαξαν δικά τους κόμματα ή στήριξαν κάποια άλλα. Επομένως, λέω το αυτονόητο. Πιστεύω βαθιά ότι με ενότητα, πολιτικό ήθος και θεσμικό σεβασμό η παράταξή μας σύντομα θα παίξει τον ιστορικό της ρόλο απέναντι στη συντήρηση.

Η συζήτηση που έχει ενταθεί εξαιτίας και των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ περί της αναγκαιότητας ανασύστασης της κεντροαριστεράς σας απασχολεί; Κάποιοι μιλούν ανοικτά για συμπόρευση… Πώς το σχολιάζετε;

Η συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία είναι υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας. Η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης, ο οποίος θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος, δεν θα γίνει με τυχοδιωκτικές κινήσεις στο παρασκήνιο. Απορρίπτω τα σενάρια συγκόλλησης κομμάτων. Νομίζω πως όποιοι τα απεργάζονται, θα κάνουν μεγάλο δώρο στη Νέα Δημοκρατία. Στην κατεύθυνση αυτή έχω προτείνει τη διεξαγωγή ενός Ανοιχτού Πολιτικού Συνεδρίου με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, των συνδικάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Και τι λέτε για τα σενάρια περί συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία;

Με εμένα Πρόεδρο δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο. Πιστεύω πως συνεχίζοντας στον δρόμο της πολιτικής αυτονομίας, της συνέπειας, της ανανέωσης, με αξιοπιστία και πολιτικό ήθος, μπορούμε να πάμε μόνο μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει και η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον απέναντί της έναν ισχυρό αντίπαλο με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα.

Τι έγινε λάθος και δεν καρπώθηκε το τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές; Ή, για να το θέσω αλλιώς, σε ποιο σημείο κάνετε την αυτοκριτική σας; Τι θα αλλάζατε άμεσα;

Όταν ανέλαβα το κόμμα, ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν: 41% η ΝΔ, 32% ο ΣΥΡΙΖΑ, 8% το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ είναι στο 13%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15% και η ΝΔ στο 28%. Δεν πρέπει, δε, να παραγνωρίζουμε τον παράγοντα της αποχής που χαρακτηρίζει τις αναμετρήσεις των ευρωεκλογών και επιβεβαιώθηκε στην προκειμένη περίπτωση.

Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι πετύχαμε όλα όσα θέλαμε. Σε ένα χρόνο αντιμετωπίσαμε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις και όλες μας οι αποφάσεις και οι λειτουργίες ήταν συνεχώς υπό ασφυκτική πίεση. Σε αυτή τη νέα περίοδο, χωρίς να έχουμε τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μπορούμε να εστιάσουμε στην ενίσχυση της οργάνωσης του κόμματος και να υιοθετήσουμε μια πιο επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική, ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι για τη μεγάλη αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Πως σχολιάζετε τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη αδυναμία στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα; Είστε κόμμα της περιφέρειας;

Η αντιμετώπιση αυτής της ανισομέρειας είναι στρατηγικός στόχος. Υπάρχει άλλο κόμμα που έχει 30% στην Κρήτη,  20%-25% στις υπόλοιπες περιφέρειες και μόλις 8% στην Αθήνα; Στο Λεκανοπέδιο χρειαζόμαστε πιο ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια, καλύτερη και αποδοτικότερη επικοινωνιακή στρατηγική και οργανωτική βελτίωση.

Τι θα λέγατε στον ψηφοφόρο που θα βρεθεί στην κάλπη στις 6 του Οκτώβρη;

 Αυτά τα δυόμισι χρόνια πετύχαμε πολλά και τα καλύτερα είναι πλέον μπροστά μας. Στον εκλογικό χάρτη φάνηκε ξανά το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας στην Αυτοδιοίκηση, σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς και πρωτίστως βγήκαμε από τις συμπληγάδες του δικομματισμού. Γινόμαστε ξανά ένας αυτόνομος προοδευτικός πόλος στον οποίο μπορούν να στηριχθούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Τιμήσαμε την ιστορία μας επαναφέροντας τα σύμβολά μας. Ας προχωρήσουμε και πάλι μαζί. Με πιο έντονη δράση. Δυναμική παρουσία παντού. Με ένα πρόγραμμα που θα κάνει καλύτερη τη ζωή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Επιστρέψαμε, συνεχίζουμε και θα κερδίσουμε μαζί.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις