Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μπόρις Τζόνσον: Η βασίλισσα Ελισάβετ έπασχε από καρκίνο των οστών

Μπόρις Τζόνσον: Η βασίλισσα Ελισάβετ έπα...

Όλα τα άγνωστα ως τώρα που αποκάλυψε

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για την αιτία θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, ισχυριζόμενος πως έπασχε από μια μορφή καρκίνου των οστών.

Στο πλαίσιο των επερχόμενων απομνημονευμάτων του, «Unleashed», ο Mπόρις Τζόνσον θυμήθηκε την τελευταία του συνάντηση με τη μονάρχη, δηλώνοντας ότι γνώριζε την κατάστασή της για πάνω από ένα χρόνο.

«Οι γιατροί της βασίλισσας Ελισάβετ ανησυχούσαν πως θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει»
«Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εισέλθει σε απότομη πτώση» έγραψε.

«Φαινόταν χλωμή και πιο σκυφτή και είχε σκούρους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς, πιθανώς από ενέσεις», κάτι που παρατήρησαν πολλοί κατά την τελευταία της συνάντηση με την τότε πρωθυπουργό Λιζ Τρας, μία ημέρα πριν από τον θάνατό της.

Ωστόσο, παρά την κατάστασή της, ο Μπόρις Τζόνσον θυμήθηκε πόσο οξυδερκές παρέμενε το μυαλό της σε εκείνη την τελευταία συνάντηση.

Τι γράφει το πιστοποιητικό θανάτου της Ελισάβετ
Υπενθυμίζεται πως η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 96 ετών, στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στις 3.10 το μεσημέρι.

Ο βασιλικός οίκος δεν επιβεβαίωσε ποτέ κάποια διάγνωση για την ασθένεια της εκλιπούσης, ενώ, σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου της, ως αιτία καταγράφηκε το «γήρας».

Ωστόσο, ο θάνατος σε προχωρημένη ηλικία οφείλεται συνήθως σε κάποια άλλη πάθηση που επιδεινώνεται με την ηλικία, ίσως επειδή η θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Τι είναι ο καρκίνος των οστών
Ο καρκίνος των οστών θεωρείται μια σπάνια μορφή της νόσου και αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνόλου των καρκίνων που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, με μόνο περίπου 600 περιπτώσεις.

Η νόσος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα μέσα ή κοντά σε ένα οστό αναπτύσσουν αλλαγή στο DNA που τα κάνει να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με το NHS, ο καρκίνος των οστών μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε οστό του σώματος, αλλά συχνότερα εντοπίζεται στα μακρά οστά των χεριών και των ποδιών.

Τα συμπτώματα του καρκίνου των οστών περιλαμβάνουν επίμονο πόνο στα οστά που χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου και συνεχίζεται και τη νύχτα, πρήξιμο και ερυθρότητα πάνω από ένα οστό, αδύναμα οστά που σπάνε πιο εύκολα και προβλήματα στην κίνηση.

Η θεραπεία, όπως και οι περισσότεροι καρκίνοι, εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο εντοπίζεται ο καρκίνος καθώς και από τη γενική υγεία του ασθενούς.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκινικού οστού και την αντικατάστασή του με ένα τεχνητό υποκατάστατο είναι μερικές φορές δυνατή, αν και ο ακρωτηριασμός μπορεί να είναι απαραίτητος.

Ο βιογράφος Gyles Brandreth ισχυρίζεται πως η βασίλισσα έπασχε από άλλου τύπου καρκίνο
Τα σχόλια του Μπόρις Τζόνσον δεν είναι τα πρώτα που αφήνουν να εννοηθεί ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' υπέφερε από καρκίνο προς το τέλος της ζωής της.

Ο Gyles Brandreth, φίλος του πρίγκιπα Φίλιππου που έγραψε τη βιογραφία «Elizabeth: An Intimate Portrait», είχε δηλώσει προηγουμένως στην Daily Mail ότι η εκλιπούσα μονάρχης έπασχε από έναν τύπο καρκίνου του μυελού των οστών:

«Είχα ακούσει ότι η βασίλισσα είχε μια μορφή μυελώματος -καρκίνο του μυελού των οστών-, το οποίο θα εξηγούσε την κούραση και την απώλεια βάρους της και τα ''προβλήματα κινητικότητας'', για τα οποία μας έλεγαν συχνά κατά τη διάρκεια του τελευταίου περίπου έτους της ζωής της.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του μυελώματος είναι ο πόνος στα οστά, ιδίως στη λεκάνη και στο κάτω μέρος της πλάτης, και το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια ασθένεια που πλήττει συχνά τους ηλικιωμένους.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, αλλά η θεραπεία -συμπεριλαμβάνει φάρμακα που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψη της εξασθένησης των οστών- μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να παρατείνει την επιβίωση του ασθενούς κατά μήνες ή κατά δύο έως τρία χρόνια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight