Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μέση Ανατολή: Ώρα αντιποίνων από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Μέση Ανατολή: Ώρα αντιποίνων από το Ισρα...

«Όλες οι επιλογές στο τραπέζι ακόμα και πυρηνικές εγκαταστάσεις»

Πλησιάζει η ώρα των αντιποίνων από το Ισραήλ για την επίθεση με 200 πυραύλους που δέχθηκε χθες από το Ιράν.

Η αγωνία κορυφώνεται καθώς όπως αναφέρουν από το Τελ Αβίβ όλοι και όλα αποτελούν στόχους στο Ιράν, ακόμα και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το Axios το οποίο επικαλείται ισραηλινούς αξιωματούχους σύντομα θα ξεκινήσουν «σημαντικά αντίποινα» από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν για την μεγάλης κλίμακας επίθεση βαλλιστικών πυραύλων της Τρίτης, με στόχους που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία, τα συστήματα αεράμυνας και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες σε όλο το Ιράν.

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών και δολοφονικά χτυπήματα εναντίον βασικών ιρανικών προσωπικοτήτων ακόμα και του ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ. Μάλιστα οι ίδιοι προειδοποιούν ότι εάν το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει στο χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ, τότε όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

«Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος απόψε» και «θα πληρώσει το τίμημα», είπε χθες βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Τηρούμε αυτό που είπαμε: αν κάποιος μας επιτεθεί, του επιτιθέμεθα».

 «Τίμια υπόσχεση 2»
Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στην χθεσινή επιχείρηση, η οποία βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση 2», σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ. Από την άλλη, κατά τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος).

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν δέκα πυραύλους για να αναχαιτίσουν τους ιρανικούς. Συνέδραμαν επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Μηδαμινές απώλειες
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά υπήρξαν δυο ελαφρά τραυματίες στο Ισραήλ ενώ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από συντρίμμια πυραύλου που κατέπεσαν στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μια εικόνα που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου.

Σειρήνες ήχησαν σε πρακτικά ολόκληρο το Ισραήλ. Ο εναέριος χώρος έκλεισε.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν εκρήξεις στους αιθέρες και άκουσαν δεκάδες εκπυρσοκροτήσεις. Εκατοντάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν σε σταθμό λεωφορείων στη δυτική Ιερουσαλήμ, κατέφυγαν σε υπόγειο χώρο στάθμευσης. Κάποιοι προσεύχονταν, άλλοι είχαν καρφωμένα τα μάτια στα κινητά τους. Περίπου μια ώρα μετά την επίθεση, ο στρατός ανέφερε πως οι κάτοικοι μπορούσαν πλέον να βγουν από τα καταφύγια.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τήρησε τους απαραίτητους κανόνες και δεν στοχοποίησε παρά μόνο στρατιωτικές βάσεις», τόνισε ο στρατηγός Μπαγερί στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», υποσχέθηκε ο ανώτατος αξιωματικός.

Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε παράλληλα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί μέσω X. «Επιδείξαμε τρομερή αυτοσυγκράτηση επί σχεδόν δυο μήνες, για να δώσουμε περιθώριο» προκειμένου να συμφωνηθεί «κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ακόμη.

Δεν μας ενημέρωσαν
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε χθες βράδυ «απόλυτα ψευδές» πως υπήρξε οποιαδήποτε ιρανική προειδοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση προτού γίνει η επίθεση.

Τη 13η Απριλίου, σε ανταπόδοση για τον αποδοθέντα στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, η Ισλαμική Δημοκρατία εξαπέλυσε κάπου 350 πυραύλους και drones μιας κατεύθυνσης εναντίον της ισραηλινής επικράτειας — αυτή η επιχείρηση, που βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση», ήταν η πρώτη απευθείας ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στην ιστορία.

Τα περισσότερα από τα όπλα αυτά αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το Ισραήλ και συμμάχους του, πάνω απ’ όλα τις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ» είπε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες για την ανταπόδοση.

Η ιρανική επίθεση καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιαπωνία…

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Λίγο πριν από την ιρανική επίθεση χθες, έξι πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με αυτόματο τουφέκι και μαχαίρι στο Τελ Αβίβ — οι δράστες «εξουδετερώθηκαν», σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως έπληξε «τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ» σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσα, λίγη ώρα αφού διέταξε κατοίκους του να απομακρυνθούν εσπευσμένα.

Πηγή στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό αυτό. Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, το Αλ Μανάρ, έκανε λόγο για 11 ισραηλινές επιδρομές στη νότια Βηρυτό σε δυο ώρες.

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε αργά χθες το βράδυ ότι 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 156 τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιδρομές «του ισραηλινού εχθρού» τις προηγούμενες 24 ώρες.

Σύμφωνα με τη λιβανική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών, πριν από τον χθεσινό απολογισμό ο αριθμός των νεκρών τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο ήταν 1.873 νεκροί (κατά συνέπεια η χώρα μετρά 1.928 νεκρούς από την 8η Οκτωβρίου 2023).

πηγη Newsit

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις