Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η δικαστική αστυνομία έχει κολλήσει στα... όπλα - Πότε θα αναλάβουν επίσημα καθήκοντα οι 7 της Πάτρας - ΒΙΝΤΕΟ

Η δικαστική αστυνομία έχει κολλήσει στα....
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Δεσμευμένοι ακόμη αστυνομικοί, μέχρι να δοθούν όπλα σε στελέχη της δικαστικής αστυνομίας

Χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος τους οι δικαστικοί αστυνομικοί είναι γεγονός και έχουν προσληφθεί για να συνδράμουν στο έργο της δικαιοσύνης που έως σήμερα έπεφτε σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και για μια επίδοση κλήτευσης, σε ένστολους αστυνομικούς που οπλοφορούν.

Το πολιτικό προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας θα είναι σε θέση να υποστηρίξει τους δικαστικούς λειτουργούς, με τη σύμπραξη και τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και λοιπών προανακριτικών πράξεων. Επίσης, βάσει των εξειδικευμένων γνώσεων τους, θα παρέχουν επιστημονική και τεχνική συνδρομή σε δικαστές και εισαγγελείς, επί θεμάτων των οποίων η ανάλυση και μελέτη απαιτεί επιστημονική κατάρτιση.

Σε σχέση με τον αστυνομικό τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας, στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνεται η επίδοση δικογράφων, η εκτέλεση των αποφάσεων, η ευταξία και η φύλαξη των δικαστικών υπηρεσιών, αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα εκτελούσε σχεδόν αποκλειστικά η ΕΛΑΣ. 

Με τη λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας θα έχει επιτευχθεί, μετά από πολλές δεκαετίες, τόσο λειτουργικά όσο και επιχειρησιακά η διάκριση της αστυνομίας σε διοικητική, με καθήκον την πρόληψη του εγκλήματος και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και σε Δικαστική με έργο την ανίχνευση και τη διακρίβωση των εγκλημάτων και της ταυτότητας των εγκληματιών, στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και γενικά στην υποβοήθηση του ανακριτικού έργου.

Τι λέει για το θέμα ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πάτρας

Με ανυπομονησία αναμένουν και στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. τις εξελίξεις που αφορούν στην αποσαφήνιση των καθηκόντων της δικαστικής αστυνομίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τόσο δικηγορικοί όσο και αστυνομικοί κύκλοι, το πρόβλημα είναι πως οι νεοπροσληφθέντες δικαστικοί αστυνομικοί δεν έχουν ακόμα δικαίωμα οπλοφορίας και οπλοχρησίας, κάτι που κρίνεται αναγκαίο για προστασία στους χώρους μέσα και έξω από τα δικαστήρια.

Εξάλλου πρόσφατα και παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Πούλιου, κάτι που δείχνει ότι είναι προ των πυλών η πλήρης λειτουργία του θεσμού που αποσκοπεί στην υποβοήθηση του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις