Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Βόμβα» από τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου: «Πριν δολοφονηθεί ο Νασράλα είχε συμφωνήσει με τον Νετανιάχου για εκεχειρία»

«Βόμβα» από τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου: «Πριν ...

«Ο Λίβανος αποδέχτηκε την κατάπαυση του πυρός, σε συνεννόηση με τη Χεζμπολάχ», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου

Θολό παραμένει το κίνητρο για την δολοφονία του επί 32 χρόνια ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως τον εξουδετέρωσε γιατί σχεδίαζε να πάει σε πόλεμος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου αναφέρει σε συνέντευξή του πως πριν τον σκοτώσουν σε αεροπορικό χτύπημα στη Βηρυτό, ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε εκεχειρία 21 ημερών με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την προσωρινή κατάπαυση του πυρός είχαν ζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και άλλες χώρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα. Το αίτημα για κατάπαυση του πυρός ήρθε στον απόηχο των επιθέσεων με τις εκρήξεις βομβητών και ασύρματων στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν μέλη της Χεζμπολάχ.

«Συμφώνησαν σε κατάπαυση - Ενημερώσαμε ΗΠΑ και Γαλλία»
 

Ο Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ έκανε τον ισχυρό αυτό στο CNN, λέγοντας πως «Συμφώνησαν απόλυτα. Ο Λίβανος αποδέχτηκε την κατάπαυση του πυρός, αλλά σε συνεννόηση με τη Χεζμπολάχ. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρρι, συνεννοήθηκε με τη Χεζμπολάχ και ενημερώσαμε τους Αμερικανούς και τους Γάλλους για το τι συνέβη. Και μας είπαν ότι ο Νετανιάχου επίσης συμφώνησε».

Ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας ανέφερε επίσης πως μετά την επικοινωνία που είχε η κυβέρνηση του Λιβάνου με τις δύο χώρες, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Άμος Χοκστέιν, ετοιμαζόταν να μεταβεί στον Λίβανο για να διαπραγματευτεί εκεχειρία σε αυτές τις τρεις εβδομάδες της προσωρινής εκεχειρίας.

 

«Μας είπαν ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε σε αυτό και στη συνέχεια λάβαμε και τη συμφωνία της Χεζμπολάχ για αυτό και ξέρετε τι συνέβη από τότε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, αναφερόμενος στη μετέπειτα δολοφονία του Νασράλα και την έκρηξη της έντασης στη Μέση Ανατολή. 

Τι ισχυρίστηκε το Ισραήλ για την δολοφονία Νασράλα

Σημειώνεται πως το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως δολοφόνησε τον Νασράλα γιατί σχεδίαζε πόλεμο.

«Συγκεντρώναμε πληροφορίες για τον Νασράλα εδώ και μερικά χρόνια. Επί δεκαετίες συλλέγαμε πληροφορίες, καταλαβαίνοντας ότι κάποια στιγμή θα προσπαθούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο. Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και πραγματοποιήσαμε το πλήγμα», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι.

Ο Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον Νασράλα να φύγει από τον Λίβανο λίγο πριν την δολοφονία
 

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ να εγκαταλείψει τον Λίβανο λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί σε ισραηλινό πλήγμα.

 

Συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Χαμενεΐ έστειλε απεσταλμένο για να παρακαλέσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ να φύγει για το Ιράν, επικαλούμενος αναφορές των μυστικών υπηρεσιών που έδειχναν ότι το Ισραήλ είχε πράκτορες εντός της Χεζμπολάχ και σχεδίαζε να τον σκοτώσει, δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

 

Άγνωστο είναι γιατί ο Νασράλα τελικά επέλεξε να μείνει κρυμμένος στη Βηρυτό

πηγή ethnos.gr/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις