Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ιός Μάρμπουργκ: Αρνητικές οι εξετάσεις στο ζευγάρι του Αμβούργου - Συστάσεις ECDC προς ταξιδιώτες

Ιός Μάρμπουργκ: Αρνητικές οι εξετάσεις σ...

Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

 

Αρνητικές στον ιό Marburg (Μάρμπουργκ) ήταν οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε χθες, Τετάρτη, το νεαρό ζευγάρι με τα ύποπτα συμπτώματα στη Γερμανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή ανακοίνωση του ECDC επισημαίνεται πως οι εξετάσεις των δύο Γερμανών βγήκαν αρνητικές, ενώ το ECDC βρίσκεται σε στενή επαφή με τις γερμανικές αρχές δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, φοιτητής ιατρικής που ήρθε σε επαφή με ασθενή στην Ρουάντα, θα παραμείνει προληπτικά στην απομόνωση για 21 ημέρες.

 Στην ανακοίνωση του ECDC αναφέρονται τα ακόλουθα:
Στις 27 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Υγείας της Ρουάντα ανέφερε την πρώτη εστία της νόσου του ιού Marburg (MVD) στη χώρα. Από τις 2 Οκτωβρίου 2024, έχουν αναφερθεί συνολικά 36 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 11 θανάτων στον νομό.

Επιδημιολογικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης επαφών, της ενίσχυσης των πρωτοκόλλων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων και άλλα μέτρα εφαρμόζονται από την κυβέρνηση της Ρουάντα για τον έλεγχο της επιδημίας.

 Μεταξύ των επαφών που διερευνήθηκαν στη Ρουάντα, μία που είχε ταξιδέψει στο Βέλγιο έχει ολοκληρώσει την περίοδο παρακολούθησης (21 ημέρες) και δεν θεωρείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Δεδομένου ότι η μετάδοση από άτομο σε άτομο απαιτεί επαφή με τα σωματικά υγρά μιας συμπτωματικής περίπτωσης, η πιθανότητα έκθεσης και μόλυνσης από τον ιό Marburg για πολίτες ΕΕ/ΕΟΧ που ταξιδεύουν ή διαμένουν στις πληγείσες περιοχές στη Ρουάντα θεωρείται επί του παρόντος χαμηλή.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η πιθανότητα έκθεσης σε MVD σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης είναι μέτρια. Σε περίπτωση εισαγωγής κρουσμάτων MVD στην ΕΕ/ΕΟΧ, η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης θεωρείται πολύ μικρή, εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Συμβουλές στους ταξιδιώτες

Οι ταξιδιώτες στη Ρουάντα θα πρέπει να ενημερώνονται για το συνεχιζόμενο ξέσπασμα στη Ρουάντα και στις πληγείσες περιοχές και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών υγειονομικών αρχών. Θα πρέπει να συμβουλεύονται να:

Αποφεύγουν την επαφή με οποιονδήποτε εμφανίζει συμπτώματα MVD (όπως πυρετός, έμετος, διάρροια ή αιμορραγία) ή επαφή με υλικά και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από τα σωματικά υγρά των μολυσμένων ατόμων. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή επαφής με σορούς μολυσμένων ατόμων και τη διαδικασία ταφής.

 Αποφεύγουν την επίσκεψη σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στις περιοχές που έχουν πληγεί από το MVD για μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή μη ιατρικούς λόγους.

 Αποφεύγουν οικότοπους που μπορεί να κατοικούνται από νυχτερίδες, όπως σπηλιές ή ορυχεία, καθώς και κάθε μορφή στενής επαφής με άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων πιθήκων, δασικών αντιλοπών, τρωκτικών και νυχτερίδων, ζωντανών και νεκρών, και κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου κρέατος άγριων ζώων.

 Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Ρουάντα στην ΕΕ/ΕΟΧ θα πρέπει να συμβουλεύονται να αναζητούν άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον MVD και να αναφέρουν το ταξιδιωτικό τους ιστορικό, καθώς και το πιθανό ιστορικό έκθεσης και στενές επαφές.

 Το ECDC βρίσκεται σε επαφή με τον ΠΟΥ Ευρώπης και το CDC της Αφρικής για να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες και αναπτύσσει οδηγίες για τις αρχές δημόσιας υγείας της ΕΕ.

Αρνητικές οι εξετάσεις στο ζευγάρι του Αμβούργου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις