Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Χάρης Δούκας στο thebest.gr: "Η ιστορία δεν περιμένει κανέναν. Γράφεται με τις επιλογές που κάνουμε σήμερα"

Ο Χάρης Δούκας στο thebest.gr:  "Η ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

"Δεν με ανησυχεί καθόλου η ενότητα του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα

Τρεις μέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ο  Χάρης Δούκας δίνει στο thebest.gr το στίγμα της σκέψης του και περιγράφει το αφήγημά του για την επόμενη μέρα.

Απαντά στο προφανές ερώτημα, "γιατί να σας ψηφίσουν;" και τονίζει ότι δεν τον ανησυχεί καθόλου η ενότητα στο χώρο μετά την απομάκρυνση από την κάλπη.

Δηλώνει συγκινημένος από την υποδοχή που του επεφύλαξαν στην Αχαϊα και επισημαίνει ότι τα προσωποκεντρικά μοντέλα εξουσίας έχουν πλέον τελειώσει.

-Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-

Κύριε Δούκα, γιατί υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Η ιστορία δεν περιμένει κανέναν. Γράφεται με τις επιλογές που κάνουμε σήμερα. Στις 6 Οκτωβρίου, οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να συμμετέχουν μαζικά σε μία διαδικασία που είναι κάτι πολύ παραπάνω από εσωκομματικές εκλογές. Έναν ακριβώς χρόνο μετά τη μεγάλη νίκη της Αθήνας, μας δίνεται πάλι η ευκαιρία να ενώσουμε δυνάμεις και να κερδίσουμε ξανά την ελπίδα.

Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να στέκεται αδρανής, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο Κοινωνικό Κράτος, διευρύνει τις ανισότητες, φτωχοποιεί τους πολίτες και υπονομεύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Καταργεί, δηλαδή, τη ψυχή των πολιτικών που το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε.

Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα, να ξανακάνουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Μπορεί πράγματι το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική;

Οι αριθμοί των Ευρωεκλογών τα λένε όλα. Ενάμιση εκατομμύριο ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία. Ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ δεν τους έπεισε ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε.

Για αυτό τονίζω το δίλημμα στις εκλογές είναι ένα. Θέλουμε ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ,βούτυρο στο ψωμί του κυρίου Μητσοτάκη; Θέλουμε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας ή ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει;

 Η Αχαΐα είναι μια περιοχή στην οποία καταγράφετε μεγάλη δύναμη με βάση τις δημοσκοπήσεις. Ποιες είναι οι σχέσεις σας με την περιοχή;

Η Αχαΐα έχει άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ο λαός της Πάτρας με τίμησε και εμένα με μία πρωτοφανή συμμετοχή στην προεκλογική μου συγκέντρωση, μου με συγκίνησε ιδιαίτερα. 

Τα προβλήματα της περιοχής, είναι στην κορυφή της προγραμματικής μας ατζέντας, με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προώθηση πολιτικών που θα ενισχύσουν τους παραγωγούς και θα προστατεύσουν τα ελληνικά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την στήριξη των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση σε ένα πιο δίκαιο παραγωγικό μοντέλο.

Δεν γίνεται η ελληνική περιφέρεια να παραμένει ξεχασμένη και αφημένη στην τύχη της. Δεν γίνεται τα χωριά μας να ερημώνουν, οι κάτοικοι να φοβούνται να αρρωστήσουν, γιατί δεν υπάρχει γιατρός και τα παιδιά να κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο. Το αίτημα για αποκέντρωση είναι διάχυτο σε κάθε χωριό και κάθε πόλη.

Οι δημοκρατικοί πολίτες, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα και σε όλη την Ελλάδα, νοιάζεται και ελπίζει. Θέλει να παραμείνει στην περιφέρεια, θέλει να κάνει όνειρα και να έχει ελπίδες. Θέλει να πάει ο τόπος μπροστά. Και εμείς έχουμε χρέος να τον στηρίξουμε με κάθε μέσο.

Η ενότητα στο ΠΑΣΟΚ  την επόμενη ημέρα των εκλογών σας ανησυχεί;

Καθόλου. Έχω πει εδώ και καιρό ότι, σε ό,τι με αφορά, εφόσον εκλεγώ Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η πρώτη μου συνάντηση θα είναι με όλους τους συνυποψηφίους μου για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα της παράταξης, ενωμένοι. Την επόμενη μέρα θα είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή. Θέλω ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στην κοινωνία, με ζωντανές οργανώσεις σε κάθε δήμο, ένα ΠΑΣΟΚ συμμετοχικό, συλλογικό, που θα δίνει δύναμη στα μέλη του, που θα ενισχύει την τοπικότητα και τη συμμετοχή. Κανένας δεν περισσεύει στην προσπάθεια να δείξουμε την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την κλειστή του παρέα που αποκαλείται επιτελικό κράτος. Θα αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη για να πάμε το ΠΑΣΟΚ μπροστά.

Πώς βλέπετε το αίτημα για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων;

Είναι καλοδεχούμενες όλες οι συγκλίσεις προοδευτικών δυνάμεων, πολιτών, φορέων, στην βάση της αναγκαιότητας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Ήδη τέτοιες συγκλίσεις συντελούνται. Το κάναμε πράξη στην Αυτοδιοίκηση, γίνεται σε πολλούς κοινωνικούς χώρους. Το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του διαδρομή υπήρξε πάντα η ραχοκοκαλιά της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Αυτόν τον ιστορικό του ρόλο θα τον κατακτήσει και πάλι, για την προοδευτική διακυβέρνηση της Ελλάδας

Ποιο είναι δικό σας πολιτικό και προσωπικό αποτύπωμα; Γιατί να σας επιλέξει ένας ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ στις 6 του μήνα;

Έχω ήδη υπογραμμίσει ότι τα προσωποκεντρικά μοντέλα ηγεσίας έχουν τελειώσει, είτε αυτά αφορούν κόμματα, είτε κυβερνήσεις. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση απέναντι στην ιστορία και τους πολίτες να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, όπως το έχουμε ήδη κάνει στο Δήμο Αθηναίων. Να βάλουμε δηλαδή μπροστά το «εμείς» και όχι το «εγώ», το συλλογικό συμφέρον και όχι το ατομικό.

To ΠΑΣΟΚ θα αποκαταστήσει πλήρως την επαφή του με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Και θα υπογράψει μαζί με τους πολίτες ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.Η ενδυνάμωση των Δήμων, η αποκέντρωση και η πάταξη της σκληρής γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες και κρατάνε τη χώρα δέσμια και καθηλωμένη, θα είναι στις προτεραιότητες της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Στις 6 Οκτωβρίου αφήνουμε πίσω όλα όσα μας πλήγωσαν. Για να χτίσουμε ξανά μια χώρα που νοιάζεται, ένα κράτος που φροντίζει, μία πατρίδα που διεκδικεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις