Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μέση Ανατολή: Μαζική φυγή από τον Λίβανο ενώ το σφυροκόπημα συνεχίζεται - Επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη

Μέση Ανατολή: Μαζική φυγή από τον Λίβανο...

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα χτυπήματα του Ισραήλ στο Λίβανο με τον αριθμό των εκτοπισμένων να αυξάνεται δραματικά

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στο Λίβανο, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και αναγκάζοντας εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σήμερα, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) κάλεσαν κατοίκους τουλάχιστον 35 περιοχών στο νότιο Λίβανο να απομακρυνθούν προς τον βορρά, με τον συνολικό αριθμό των περιοχών που οι IDF έχουν δώσει εντολή για εκκένωση να ανέρχεται σε τουλάχιστον 100.

Ο φόβος και ο πανικός κυριαρχούν μεταξύ των πολιτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν κατευθυνθεί προς τη Βηρυτό. Και εκεί όμως οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονται νυχθημερόν, με τους εκτοπισμένους να αισθάνονται πως δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος για να προσφύγουν.

 Εκτοπισμένοι κάτοικοι του Λιβάνου αναζητούν καταφύγιο στη Συρία AP PHOTO/SAMER HUSSEINI
Η κυβέρνηση του Λιβάνου εκτιμά πως μέχρι στιγμής περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτιατους και έχουν τραπεί σε φυγή, με διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο πως πρόκειται για το μεγαλύτερο μαζικό κύμα μετανάστευσης που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του Λιβάνου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τις Αρχές της χώρας περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ολόκληρη τη χώρα σε σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό τρία νοσοκομεία στον Λίβανο ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αναστείλουν τις δραστηριότητές τους λόγω των ισραηλινών επιδρομών στη χώρα, σύμφωνα με ανακοινώσεις τους που μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι 11 τραυματιοφορείς της σκοτώθηκαν σήμερα από τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο και οι επτά από αυτούς στο νοσοκομείο Μαρτζαγιούν, ένα εκ των τριών νοσοκομείων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους σήμερα και που θεωρείτο ένας από τους κύριους παρόχους ιατρικών υπηρεσιών στην περιοχή.

Ανησυχία για τα πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη
Πόλεις της Υεμένης, που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούθι, χτύπησαν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σήμερα, Παρασκευή (4/10), κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τα χτυπήματα των ΗΠΑ αρχικά έγιναν γνωστά από το τηλεοπτικό κανάλι Al-Massirah, που συνδέεται με την ανταρτική οργάνωση αλλά επιβεβαιώθηκαν λίγο αργότερα από τον αμερικανικό στρατό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ, τα χτυπήματα σημειώθηκαν γύρω στις 17:00 τοπική ώρα και στόχευαν“στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι”. “Έγιναν για την προστασία της ναυσιπλοΐας και για να γίνουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα για τα αμερικανικά και εμπορικά πλοία”, ανέφερε η ανακοίνωση.

 Σύμφωνα με το τοπικό κανάλι τα τέσσερα πλήγματα σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Σαναά και τα επτά στο λιμάνι της Χοντάιντα,όπου ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου δήλωσαν  ότι άκουσαν εκρήξεις. Τουλάχιστον ένα πλήγμα είχε στόχο την πόλη Νταμάρ, στα νότια της πρωτεύουσας, και άλλο ένα την Μουκαΐράς, στα νοτιοανατολικά της Σαναά.

«Αυτή η επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας και των υεμενίτικων κυβερνείων μετά την έκφραση αλληλεγγύης προς τον Λίβανο και τη Γάζα, είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο λαός μας» είπε στο κανάλι ένα ηγετικό στέλεχος των Χούθι. «Η Υεμένη δεν θα αποθαρρυνθεί από αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους εχθρούς με όλη της τη δύναμη»,πρόσθεσε.

Οι Χούθι ανήκουν στον «Άξονα της Αντίστασης», στον οποίο μετέχουν, εκτός της Τεχεράνης, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ. Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας οι Χούθι πλήττουν εδώ και μήνες εμπορικά πλοία τα οποία υποστηρίζουν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα.

Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τα αντίποινα στο Ιράν
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ είναι σε συνεχή επαφή και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να «συσπειρώσει τον υπόλοιπο κόσμο» για να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Δήλωσε ακόμα ότι αν ήταν στη θέση του Ισραήλ θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις αντί για πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ενώ συμπλήρωσε πως το Ισραήλ φαίνεται πως δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πώς θα απαντήσει στις βαλλιστικές επιθέσεις του Ιράν.

Πάντως υποστήριξε για μια ακόμα φορά, ότι “το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει” σε επιθέσεις εναντίον του από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι της Υεμένης.

ΠΗΓΗ news247.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις