Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία, ακολούθησαν Φαραντούρης και Γκλέτσος

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης κατέθεσε επίσημ...

Όπως ενημέρωσε τα μέλη της ΚΕ, ο Σωκράτης Φάμελλος μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει στην κατάθεση υποψηφιότητας για την θέση του προέδρου

Την υποψηφιότητα τουw κατέθεσαν o Στέφανο Κασσελάκη ο Νικόλας Φαραντούρης, αλλά και ο Απόστολος Γκλέτσος

Ο Σωκράτης Φάμελλος θα καταθέσει την υποψηφιότητα του μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε την υποψηφιότητα Κασσελάκη η Θεοδώρα Τζάκρη

«Σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκτροπή. Μία συγκυριακή πλειοψηφία του χθες όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του συνεδρίου που η ίδια είχε ψηφίσει, αλλά σήμερα προανήγγειλε ότι το συνέδριο δεν θα χωράνε όλοι», είπε ο Θεοδώρα Τζάκρη σε δηλώσεις που έκανε στις τηλεοπτικές κάμερες, αφότου κατέθεσε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

«Μετά τις κρυφοφανερές ψηφοφορίες και τηλεφωνικές ψήφους φτάσαμε στο συνέδριο με zoom που θα το χειρίζονται οι ίδιοι ακριβώς για να βάλουν σιγαστήρα στην φωνή του ελληνικού λαού. Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούργιο για να γεννηθεί, ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινωνία να εκλέξει παμψηφεί τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη Κυριακή», είπε. «Κατέθεσα λοιπόν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής τις 87 συμβολικές υπογραφές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του Στέφανου Κασσελάκη -87 όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψαν- και το πόθεν έσχες του και δηλώνω ότι όλα τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη με την πανηγυρική εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ».

 Ό. Γεροβασίλη: Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων

Νωρίτερα, αμέσως μετά την παρέμβαση που είχε κάνει η κ. Τζάκρη στη συνεδρίαση, ανέβηκε στο βήμα της ΚΕ η Όλγα Γεροβασίλη και ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων». Είπε ότι «οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος» και πως «όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα». Η κ. Γεροβασίλη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε από την κ. Τζάκρη «να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών».

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη, καταγγέλλοντας τη διαδικασία

Καταγγέλλοντας τη διαδικασία αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τα μέλη του οργάνου που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Ανάμεσα τους και μέλη του προεδρείου που τον στηρίζουν.

Όπως ανέφερε η πλευρά των αποχωρησάντων, οι λόγοι της αποχώρησης είναι «το γεγονός ότι μεθοδεύτηκε η μετάθεση του Συνεδρίου με πρόσχημα ότι δεν μπορούσε να βρεθεί ελεύθερος χώρος και η πρόσκληση στην αρχή της συνεδρίασης να μιλήσουν οι υποψήφιοι, ενώ δεν έχουν κατατεθεί τυπικά οι υποψηφιότητες».

Μετά την αποχώρηση ο Θανάσης Οικονόμου δήλωσε στις κάμερες ότι «προφανώς αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε μια πολύ μεγάλη ομάδα μελών της ΚΕ που στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, διότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απολύτως ευτελιστική». «Απόδειξη του ευτελισμού είναι ότι έδωσαν το λόγο σε υποψήφιους που δεν ξέρουμε αν είναι υποψήφιοι, όπως είναι η υποψηφιότητά του κ. Γκλέτσου, του κ. Φαραντούρη, ακόμα και τον κ. Φάμελλο, δεν είναι επίσημες υποψηφιότητες. Και βεβαίως μέσα στο πνεύμα αυτό τρολάρω και εγώ την εκτελεστική διαδικασία λέγοντας ότι είμαι και εγώ υποψήφιος που προφανώς δεν είναι. Είναι μία διαδικασία συνεχιζόμενης ίντριγκας που εργαλείο πιει μία κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά, ενός οργάνου που όχι απλώς πνέει τα λοίσθια και δεν εξυπηρετεί τίποτα αλλά αυτό εξευτελίζεται. Δεν το επιτρέπει η αξιοπρέπεια μας οπότε αποχωρήσαμε».

Ο Θάνος Μωραΐτης δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι φοβούνται τα μέλη, φοβούνται την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αυτό το οποίο οργάνωσαν από χθες ήταν μια μεθόδευση αναβολής του Συνεδρίου γιατί δεν φοβούνται μόνο τα μέλη φοβούνται και το συνέδριο». «Εμείς αυτή τη διαδικασία την καταγγείλαμε σήμερα ως πράγματι μια διαδικασία που δεν περιμέναμε ποτέ να την δούμε σε ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα και αποχωρήσαμε από την Κεντρική Επιτροπή. Είμαστε όμως στην μάχη για το μεγάλο ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα δώσει όλες τις απαντήσεις απέναντι σε όλες τις μεθοδεύσεις και όλα αυτά τα οποία γίνονται αυτή τη στιγμή και πληγώνουν κυρίως τα μέλη μας και την κομματική μας βάση».

Στο ερώτημα, αν εκτιμούν ότι κάποιοι επιχειρούν δια της διαδικασίας να περιοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων με φυσική παρουσία στο Συνέδριο, απάντησε ότι «βεβαίως και κάποιοι αυτό μπορεί να το επιθυμούν να το κάνουν και να το μεθοδεύουν, αυτοί που δεν μπορεί να είναι σε ένα συνέδριο 5.000 συνέδρων». «Όποιος λοιπόν φοβάται ένα μεγάλο και ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο -και πλέον οι μάσκες έπεσαν γι' αυτό-, βεβαίως και δεν το θέλει και ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή διάφορα σενάρια. Δεν θα νομιμοποιήσουμε εμείς αυτή τη διαδικασία με την παρουσία μας στη συνεδρίαση αυτής της ΚΕ», πρόσθεσε.

Τέλος, τόνισε ότι «δουλεύουμε, αγωνιζόμαστε μαζί με την οργανωμένη κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε ένα επιτυχημένο συνέδριο που θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις». Στο ερώτημα αν τις απαντήσεις θα τις δώσει το συνέδριο ή η προσφυγή στη βάση, απάντησε ότι «θα υπάρχει και συνέδριο και εκλογές προέδρου. Αυτό να το έχετε καθαρό στο μυαλό σας».

Ο Απ. Γκλέτσος ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, με 32 υπογραφές

Την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε ο Απόστολος Γκλέτσος, δηλώνοντας στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος ότι έχει συγκεντρώσει και κατέθεσε 32 υπογραφές (σ.σ απαιτούνται τουλάχιστον 30).

Ανέφερε ότι είναι συγκινημένος που μίλησε για πρώτη φορά στην ΚΕ και τόνισε ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του, ότι «το στοίχημα είναι την πρώτη Κυριακή να φέρουμε τον κόσμο στην κάλπη». «Να πούμε ότι είμαστε εδώ, ότι είμαστε η υπερήφανη κυβερνώσα αριστερά, ότι θα ξαναδιεκδικήσουμε για τον κόσμο την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου -που κάθισε λίγο απ' έξω με τα δίκια της και δεν προσήλθε στην κάλπη για να ψηφίσει- ότι είμαστε εδώ, έχουμε πάρει όσα μαθήματα μας αναλογούσαν να πάρουμε, θα πούμε λόγια πολιτικά σύμφωνα με τα καινούρια δεδομένα της ζοφερής πραγματικότητας και θα διεκδικήσουμε την ψήφο των Ελλήνων απέναντι σε μία κυβέρνηση η οποία κυβερνάει με το Predator».

Όπως ανέφερε συνομιλώντας με δημοσιογράφους το πόθεν έσχες του είναι έτοιμο -καθότι ως αιρετός στην ΤΑ καταθέτει κάθε χρόνο- και άμεσα θα το καταθέσει και τυπικά στα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Φαραντούρης: Είμαι εδώ για να ενώσω, όχι να διχάσω. Να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορική ανάγκη να ηγηθεί των δημοκρατικών δυνάμεων

Στην κατάθεση 34 υπογραφών και του πόθεν έσχες του, προχώρησε σήμερα ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλαος Φαραντούρης Στην ομιλία του τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται σήμερα να προχωρήσει μπροστά. Η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη έχει να ακολουθήσει μόνο έναν δρόμο: Μπροστά.

Ζήτησε πανστρατιά των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων. «Ανακτάμε τη δύναμη και την εξωστρέφεια ενός σύγχρονου Αριστερού, Πράσινου, Ευρωπαϊκού κόμματος. Λειτουργούμε όλοι, η κορυφή και τα όργανα του κόμματος, με ενότητα, συντροφικότητα και αλληλεγγύη».

Ασκώντας κριτική στη φοβική και ηττοπαθή λογική της δαιμονοποίησης του προγραμματικού διαλόγου με τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις, ζήτησε να «προχωρήσουμε στην περιφερειακή συγκρότηση και ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας σε μια μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη απ την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Μια πατριωτική Αριστερά με αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια, πρωτοβουλίες, διεθνές κύρος και ευρωπαϊκή παρουσία στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Που θα εμπνέει σεβασμό στους αντιπάλους και ενθουσιασμό στους πολίτες. Και έτσι να ηγηθούμε μιας νικηφόρου εκλογικής πορείας των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων».

Όπως είπε το πολιτικό του σχέδιο βασίζεται σε 10 άξονες μίας Νέας Προοδευτικής - Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Διακυβέρνησης:

Κοινωνική και εισοδηματική δικαιοσύνη: με δίκαιο φορολογικό σύστημα, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων.
Ανθρωποκεντρισμός και κοινωνία. Ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον και διαφύλαξη των αναγκών των μελλοντικών γενεών.
Η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό. Ενεργειακή δημοκρατία με ενεργειακές κοινότητες και χαμηλό και βιώσιμο ενεργειακό κόστος.
Δημοκρατικοί θεσμοί, κράτος δικαίου, εκδημοκρατισμός της διοίκησης της δικαιοσύνης, αποκέντρωση. Ξεκινάμε απ' το κόμμα μας με την περιφερειακή ανασυγκρότηση των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα.
Δημογραφικό, κοινωνική πρόνοια και προστασία της οικογένειας και του παιδιού.
Παιδεία και εκπαίδευση:  τεχνητή νοημοσύνη, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και όχι προσχηματική αξιολόγηση με επανένταξη μαθημάτων κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στο πρόγραμμα της εγκυκλίου .
Ένα πλήρες και αποτελεσματικό εθνικό σύστημα υγείας για όλους.
Οικονομία της ευημερίας και βιομηχανική πολιτική:  Προστασία στρατηγικών ελληνικών βιομηχανικών μονάδων όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Καταπολέμηση των Καρτέλ. Συγχώνευση όλων των συναρμόδιων Αρχών για τον Ανταγωνισμό (ΡΑΕ, ΕΕΤΤ) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με ενίσχυση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Ψηφιακή ανάπτυξη και τεχνητή νοημοσύνη: ευκαιρία αλλά και πρόκληση για τα ατομικά δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα, την καλλιτεχνική δημιουργία και την προσωπικότητα του ανθρώπου.
Εθνική κυριαρχία και διεθνής συνεργασία.
Και κατέληξε τονίζοντας ότι το δίλημμα είναι «ανανέωση και ανασυγκρότηση ή συρρίκνωση και εξαφάνιση; Ενότητα και συσπείρωση ή διχασμός και διάσπαση;»

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην ελληνική κοινωνία

Όπως ενημέρωσε τα μέλη της ΚΕ, ο Σωκράτης Φάμελλος μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει στην κατάθεση υποψηφιότητας για την θέση του προέδρου «τηρώντας όλες τις προβλέψεις, δηλαδή την κατάθεση προθεσμίας και τις απαραίτητες υπογραφές αλλά και την δήλωση για το σεβασμό και την συμφωνία με τις αποφάσεις του κόμματος».

Ερωτηθείς σε δηλώσεις του αν οι υποψήφιοι, στο βαθμό που διαφωνούν με την αρμοδιότητα της ΚΕ να εφαρμόσει μια μομφή, σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι, απάντησε ότι «υπάρχουν όργανα, υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει καταστατικό» και πως «όλα θα λυθούν, δεν υπάρχουν αποκλεισμοί». «Υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα: θέλουμε να υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα; Το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει καλύτερος ή θα υπάρχει ένα σχέδιο αλλαγής και υποβάθμισης», γιατί «όλα όσα ζήσαμε το τελευταίο εξάμηνο δυστυχώς παίζουν το παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη». Ερωτηθείς σχετικά με την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη σχολίασε ότι «σήμερα ακούστηκε μέσα στην ΚΕ μία διαθεσιμότητα υποψηφιότητας. Αυτό σημαίνει καταρχήν κάτι. Εγώ παίρνω το θετικό ότι πράγματι υπάρχει η διαδικασία της άρσης εμπιστοσύνης και προχωράμε στην διαδικασία της εκλογής προέδρου με τις προϋποθέσεις που βάζουν τα όργανα. Κρατάω το θετικό και λέω πάμε στο επόμενο».

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ενότητα και μπορώ να διασφαλίσω και να υποστηρίξω την ενότητα όπως έχω κάνει μέχρι σήμερα αλλά και γιατί χρειάζεται να υπάρχει σοβαρός και αξιόπιστος ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία». Τόνισε ότι «η χώρα μας χρειάζεται ένα κόμμα προοδευτικό, αριστερό που να καταθέτει βαθιές μεταρρυθμίσεις σύμφωνες και με την ευρωπαΐκή οικολογική ανάγνωση». Πρόσθεσε ότι «σε τέτοιες δύσκολες στιγμές τα στελέχη της προοδευτικής παράταξης δεν κάνουν πίσω, αναλαμβάνουν την ευθύνη. Είναι δύσκολες στιγμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό φάνηκε και στην σημερινή συζήτηση. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε δημοκρατικό και συντροφικό κλίμα και η σημερινή ΚΕ πρέπει να καλέσει και νέους φίλους στις οργανώσεις μας αλλά και όσους έχουν απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη σημερινή ΚΕ ανοίγει ένα πλούσιο διάστημα συζήτησης. Ελάτε να συζητήσουμε, δυναμώστε την προοδευτική σκέψη. Αυτό χρειάζεται η πατρίδα μας σήμερα και σε αυτό θα βάλουμε όλοι πλάτη. Δεν περισσεύει κανένας και πρέπει να βγάλουμε την τοξικότητα και την ένταση μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Υπογράμμισε ότι και από το βήμα της ΚΕ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά ρετσινιά στο ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή αλλά και καμιά ρετσινιά για αποκλεισμούς. Έχουμε όλοι δεσμευτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα καθαρό, τίμιο, αγωνιστικό, δημοκρατικό. Ακούγονται και από δηλώσεις και από βίντεο προχειρότητες και ανακρίβειες που δεν αντιστοιχούν στην σοβαρότητα της πολιτικής». Είπε ακόμη ότι «εδώ ερχόμαστε να υπηρετήσουμε τους πολίτες και δεν μπορεί να παίζονται προσωπικά παιχνίδια. Οι πολίτες έχουν ανάγκη σοβαρή πολιτική πρόταση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να στηρίξει την επόμενη μέρα». «Αυτό θα συνεχίζω να υπηρετώ, ένα ΣΥΡΙΖΑ της δημοκρατίας και της κοινωνίας όχι έναν ΣΥΡΙΖΑ ενός αρχηγού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις