Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανδρουλάκης και Δούκας στον β’ γύρο μετά τη νύχτα θρίλερ στο ΠΑΣΟΚ - Tο πιθανό debate και τα «στοιχήματα» των υποψηφίων

Ανδρουλάκης και Δούκας στον β’ γύρο μετά...

Τα δεδομένα ενόψει της «μάχης» της προσεχούς Κυριακής

Στην πιο δύσκολη και τελευταία φάση της αναμέτρησης για την εκλογή ηγεσίας περνά το ΠΑΣΟΚ, μετά από τον πρώτο γύρο που εξελίχθηκε σε βραδιά θρίλερ μέχρι να αναδειχθεί το δίδυμο που θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο.

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δουκας θα δώσουν τη μάχη της προσεχούς Κυριακής:

ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όπως προβλεπόταν και στις δημοσκοπήσεις τερμάτισε πρώτος αλλά με ποσοστό κάτω από το 30% και ο Δήμαρχος Αθηναίων βρέθηκε ουκ ολίγες φορές (μέχρι να μπει στο β’ γύρο) να χάνει στον «πόντο» από τον Παύλο Γερουλάνο.

Το θρίλερ για τη δεύτερη θέση κράτησε αρκετές ώρες και το παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα τα επιτελεία των τριών υποψηφίων αρχηγών.

Ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε εκ νέου την πρωτιά στον πρώτο γύρο αλλά με περίπου 10 χιλιάδες ψήφους λιγότερες από το 2021, τον χωρίζουν οκτώ μονάδες από τον Χάρη Δούκα και επτά ημέρες για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η άνετη ή όχι επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χάρης Δούκας είδε να κινδυνεύει από τον Παύλο Γερουλάνο λόγω των χαμηλών επιδόσεών του στην «έδρα» του, στην Αθήνα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ τώρα μπορεί να ελπίζει μόνο σε μια νέα «ανατροπή» της τελευταίας στιγμής, αφού φιλοδοξεί ότι μπορεί να προσελκύσει μεγάλο μέρος του 70% των ψηφοφόρων που επέλεξαν στον πρώτο γύρο τις «απέναντι» από το Νίκο Ανδρουλάκη υποψηφιοτητες.

Τα βλέμματα είναι εκ των πραγμάτων στραμμένα στο πιθανό debate των δύο, καθώς οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Δούκας είχαν δηλώσει από τον πρώτο γύρο υπέρ της οργάνωσης τηλεμαχίας για το δίδυμο που θα προέκυπτε.

Το σίγουρο είναι ότι οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου δεν πρόκειται να πάρουν καθαρή θέση υπέρ της μίας ή της άλλης υποψηφιότητας.

Το απέδειξαν με τις δηλώσεις τους χθες αργά το βράδυ, αφήνοντας να φανεί επίσης ότι αναμένουν από τους δύο μονομάχους να διατηρήσουν με τη στάση τους το κλίμα ενότητας και πολιτικού πολιτισμού. Έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι το καθαρό προβάδισμα Ανδρουλάκη του δίνει τη δυνατότητα να κάνει με μεγαλύτερη ευκολία από τον Χάρη Δούκα τις επόμενες κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα, ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων πρέπει από …χθες, να επιχειρήσει να βελτιώσει τη θέση του όσον αφορά στη διεκδίκηση συμμαχιών με δυνάμεις κυρίως στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πέρασε – για παράδειγμα- κάτω από τον πήχη των προσδοκιών του στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και κατέγραψε ισχυρές δυνάμεις στη Λάρισα και στη Γιάννενα.

Η συμμετοχή στις κάλπες ήταν μαζικότερη από το 2021, αφού ψήφισαν 303.223 μέλη και φίλοι, αλλά δεν έδειξε ιδιαίτερη προσέλευση από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως ανέμεναν κάποιοι.

Ψήφισε κατά βάση το κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, παρότι οι υποψηφιότητες του Παύλου Γερουλάνου και της Άννας Διαμαντοπούλου λέγεται ότι προσέλκυσε και κοινό από τον «καναπέ».

Ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε 89.288 ψήφους και ποσοστό 29,64%, ο Χάρης Δούκας 64.490 και 21,41%, ο Παύλος Γερουλάνος 63.632 και 21,12%, η Άννα Διαμαντοπούλου 58.809 και 19,52%, ο Μιχάλης Κατρίνης 18.163 και 6,03% και η Νάντια Γιαννακόπουλου 6.890 και 2,29%.

Στο Δήμο Αθηναίων η πρωτιά ήταν του Παύλου Γερουλάνου, ακολούθησε η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Δούκας ήρθε τρίτος και τέταρτος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην Ανατολική Αττική οι δύο μονομάχοι μοιράστηκαν την Τρίτη και την τέταρτη θέση, ενώ Διαμαντοπούλου και Γερουλάνος την πρώτη και τη δεύτερη αντίστοιχα αποδεικνύοντας τη δυναμική τους στο λεκανοπέδιο. Στη Θεσσαλονικη η σειρά κατάταξης έδειξε Διαμαντοπούλου, Ανδρουλάκη, Γερουλάνο, Δούκα και να ακολουθούν Κατρίνης και Γιαννακοπούλου.

Στην περιφέρεια Κρήτης ο κ. Ανδρουλάκης πέτυχε τις υψηλότερες πτήσεις και αυτή τη φορά (άνω του 60%), στο Νότιο Αιγαίο κονταροχτυπήθηκε το δίδυμο του δεύτερου γύρου, ενώ στην Αρκαδία πέρασε οριακά στην πρώτη θέση ο νυν αρχηγός.

Με τις δηλώσεις τους τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Χάρης Δούκας αξιοποίησαν για αρχή -στην αφετηρία της μάχης προς το δεύτερο γύρο- ενωτικούς τόνους.

‘Όποιος πιστεύει στη δημοκρατία πιστεύει και στο αποτέλεσμα», δήλωσε και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος παρότι έχασε τη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά δεν μπήκε στην αναζήτηση στοιχείων για να προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Για «σημαντική αφετηρία για μια δημιουργική πορεία», μίλησε και η Άννα Διαμαντοπούλου  την οποία κάποια γκάλοπ εμφάνιζαν έτοιμη να κατακτήσει την δεύτερη μάχη και την είσοδο στο δεύτερο γύρο.

«Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα», τόνισε ο κ. Κατρίνης, ενώ και η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της εν’ όψει του δεύτερου γύρου παρότι αρκετοί εκτιμούν ότι θα στηρίξει τον κ. Δούκα.

Στόχος των δύο είναι να διατηρηθεί η εικόνα της μεγάλης συμμετοχής και στον δεύτερο γύρο, αν και γνωρίζουν ότι στην προηγούμενη μειώθηκε το ενδιαφέρον των μελών και φίλων καθώς είχαν «προεξοφλήσει» νίκη Ανδρουλάκη. Από σήμερα πάντως στα επιτελεία τους θα ξεκινήσουν νέο κύκλο συσκέψεων για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις