Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νοσοκομείο Δράμας: Παραιτήθηκαν 12 γιατροί σε μία ημέρα - Τι καταγγέλλεται

Νοσοκομείο Δράμας: Παραιτήθηκαν 12 γιατρ...

Αναλυτικά οι λόγοι που τους οδήγησαν στην κίνηση

Χωρίς γιατρούς κινδυνεύει να μείνει το Νοσοκομείο Δράμας, μετά και την ομαδική παραίτηση 12 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, χθες Δευτέρα.

Η τελευταία παθολόγος που είχε απομείνει στο νοσοκομείο παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες και έτσι δεν υπάρχει κανένας σε αυτή την ειδικότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας, τίθεται και θέμα νομιμότητας καθώς γιατροί που δεν είναι παθολόγοι καλούνται να καλύψουν και αυτή την ειδικότητα.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας για τους λόγους της ομαδικής παραίτησης
«Η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Δράμας ολοκληρώνεται επιτυχώς, ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και η διάλυσή του.

Η κατάσταση στο ΓΝ Δράμας είναι πλέον έκρυθμη. Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένως για την τραγική υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η υπομονή και η σωματική αντοχή των δύο παθολόγων, που είχαν απομείνει την τελευταία διετία, εξαντλήθηκε.

Οι ατελείωτες ώρες εργασίας τους, χωρίς δυνατότητα λήψης ρεπό μετά την εφημερία τους, χωρίς δυνατότητα λήψης των κανονικών ημερών άδειάς τους (καθώς το νοσοκομείο οφείλει τουλάχιστον 100 ημέρες άδειας σε εκάστη), η σταδιακή αποψίλωση του τμήματος από ειδικευόμενους γιατρούς, η λειτουργία τού τμήματος επί διετίας με ξένους γιατρούς στις εφημερίες, που δεν γνωρίζουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς, τους εξανάγκασαν σε παραίτηση.

Η τελευταία επιμελήτρια έχει υποβάλει την παραίτησή της και έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ.

Η διευθύντρια έχει απομείνει μόνη της εγκλωβισμένη σε ένα τμήμα, που πονάει και αγαπάει αλλά, που δυστυχώς, δεν μπορεί άλλο να λειτουργήσει με ασφάλεια για την ίδια και για τους ασθενείς της. Η υποβολή της παραίτησής της στις 2 Οκτωβρίου είναι πλέον γεγονός.

Η διοίκηση του ΓΝ Δράμας, σύμφωνα με τις προφορικές δηλώσεις της, αδυνατεί πλέον να βρει λύσεις για τη κάλυψη του προγράμματος λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής.

Παρά τις καθημερινές παρακλήσεις της διευθύντριας της Παθολογικής και τις συγκεκριμένες λύσεις, που προτείνει στη διοίκηση (μετακίνηση όλων των αγροτικών ιατρών του νομού στην παθολογική κλινική, κάλυψη όλων των ημερών του μήνα στο ΤΕΠ με γενικούς γιατρούς, απόσπαση 2 παθολόγων από τους 11, που υπηρετούν στο νοσοκομείο Καβάλας, κα).

Παρά τις επιστολές, που έχει στείλει στην 4η ΥΠΕ, στον Υπουργό Υγείας αλλά και στην Εισαγγελία Δράμας. Όπου επισημαίνει την αδυναμία περαιτέρω λειτουργίας της κλινικής και ζητά ή το κλείσιμο της κλινικής ή την εφημέρευση ανά 3 μέρες, με την συνεπικουρία του νοσοκομείου Καβάλας.

Καμία ανταπόκριση προς τα αιτήματά της!

Ως απάντηση, η διοίκηση μία μέρα μετά την υποβολή της παραίτησης της διευθύντριας Παθολογικής, με την εισήγηση της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας, αποφάσισε και απέστειλε την Παρασκευή 4/10 μαζικό εντέλλεσθε στους ειδικούς γιατρούς του παθολογικού τομέα αλλά και στους ειδικευόμενους της καρδιολογικής κλινικής για ταυτόχρονη συνεφημέρευση τόσο στα τμήματά τους όσο και στο ΤΕΠ Παθολογικής, ως παθολόγοι.

Αποφάσισε λοιπόν η διοίκηση του ΓΝ Δράμας την εφαρμογή Τομέα στο νοσοκομείο μας, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη νομοθεσία, καθώς η απόπειρα εφαρμογής του μέτρου από την πρώην υπουργό κ.Γκάγκα, αποσύρθηκε άμεσα μετά τις έντονες αντιδράσεις όλου του ιατρικού κόσμου της χώρας.

Το συγκεκριμένο ομαδικό εντέλλεσθε έχει αρκετές πρωτοτυπίες, καθώς συνηθίζεται, όπως γνωρίζουμε, το εντέλλεσθε να είναι προσωπικό και ονομαστικό στον κάθε γιατρό, που απευθύνεται. Στην διατύπωση του σχετικού εγγράφου δεν αποσαφηνίζεται με κανέναν τρόπο, ποιός γιατρός έχει την ευθύνη της εφημερίας στο ΤΕΠ Παθολογικής τις μέρες, που πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων.

Και πέρα από την αντιποίηση της ιατρικής ειδικότητας, που νομιμοποιεί με το έγγραφο της, αποφάσισε ότι ένας εργαζόμενος γιατρός μπορεί την μέρα της εφημερίας του να εφημερεύει ταυτόχρονα σε δύο τμήματα. Και στη μονάδα τεχνητού νεφρού και στο ΤΕΠ Παθολογικής οι νεφρολόγοι. Στη μονάδα της καρδιολογικής, στην καρδιολογική κλινική αλλά και στο ΤΕΠ Παθολογικής οι καρδιολόγοι, ειδικοί και ειδικευόμενοι, σε διπλό ρόλο. Κι ούτω καθ’εξής.

Να σημειωθεί ότι οι συνάδελφοι έλαβαν το εντέλλεσθε χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση από την ιατρική υπηρεσία, που εισηγήθηκε, και από τη διοίκηση, που αποφάσισε. Η πρακτική “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” έγινε πλέον πράξη και στο νοσοκομείο μας!

Το μεσημέρι της Δευτέρας 7/10 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των ιατρών του παθολογικού τομέα, παρουσία και της διευθύντριας της Παθολογικής, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη λύση, που ευφυώς βρήκε η διοίκηση, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να βοηθηθεί στη λειτουργία τους τμήματός της από γιατρούς, που δεν έχουν τις γνώσεις, που απαιτούνται για τη διαχείριση των παθολογικών περιστατικών και εμμένει στις δικές της προτάσεις για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του τμήματος της.

Η απόφαση της συνέλευσης, προκειμένου να καταγγελθεί αφ’ενός η επικίνδυνη για τους γιατρούς αλλά και για τους ασθενείς αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας, που αποφασίστηκε στο νοσοκομείο Δράμας και αφ’ετέρου να στηριχθεί η διευθύντρια της Παθολογικής στα αιτήματα της, είναι η κατάθεση ομαδικής παραίτησης 12 ειδικών ιατρών του παθολογικού τομέα. Ως σύλλογος ιατρών του νοσοκομείου Δράμας έχουμε επιδείξει απεριόριστη υπομονή όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε συνεργαστεί με τη διοίκηση δείχνοντας τεράστια κατανόηση στα πολλαπλά προβλήματα, που συνεχώς προκύπτουν στο νοσοκομείο μας.

Το ποτήρι όμως ξεχείλισε! Η υπομονή όλων των συναδέλφων έχει εξαντληθεί.

Εάν η Διοίκηση αδυνατεί πλέον να βρει τις λύσεις, που οφείλει για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και να αναλάβει τις ευθύνες, που τις αναλογούν. Και όχι να υπογράφει εντέλλεσθε, που ουσιαστικά δεν βοηθούν κανέναν, πάρα μόνο καλύπτουν τη δική της θέση.

Προφανώς, δεν έχει αντιληφθεί, μετά από τόσα χρόνια, τι ακριβώς είναι το ιατρικό λειτούργημα, πόση μεγάλη ευθύνη έχει ένας γιατρός απέναντι στους ασθενείς, που καλείται να περιθάλψει και πόσες υπερβάσεις έχει κάνει ο καθένας από εμάς για αυτό το νοσοκομείο.

Δυστυχώς οι επιλογές της οδηγούν στην περαιτέρω αποδυνάμωση του ΓΝ Δράμας.

Και ναι, είναι γεγονός ότι η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Δράμας ολοκληρώνεται επιτυχώς, ταυτόχρονα όμως ολοκληρώνεται και η διάλυσή του!!!

Για το ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας

Ο Πρόεδρος Κατσίλης Γεώργιος

Η Γραμματέας Παυλίδου Χριστίνα»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις