Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

LIVE - Ωρες αγωνίας στη Φλόριντα - Ο τυφώνας Μίλτον φτάνει αγριεμένος με ανέμους 215 χλμ

LIVE - Ωρες αγωνίας στη Φλόριντα - Ο τυφ...

Ωρες αγωνίας στη Φλόριντα για την επέλαση του καταστροφικού τυφώνα

Μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν καταγραφεί στον Κόλπο του Μεξικού κινείται προς τη δυτική ακτή της Φλόριντα και αναμένεται να αγγίξει τη στεριά το βράδυ της Τετάρτης ή νωρίς την Πέμπτη (ώρα ΗΠΑ).

Ο τυφώνας Μίλτον ετοιμάζεται να σαρώσει τη Φλόριντα καθώς απέχει λιγότερο από 180 χιλιόμετρα από τις ακτές, ενώ οι δραματικές προειδοποιήσεις για εκκένωση συνεχίζονται. Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) ο τυφώνας Μίλτον συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 215 χλμ./ώρα, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιβεβαίωσε πως τουλάχιστον πέντε ανεμοστρόβιλοι σχηματίστηκαν στη νότια Φλόριντα νωρίς το απόγευμα.

Χιλιάδες άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στις δραματικές εκκλήσεις των αρχών, εκκένωσαν την περιοχή. Οι ΝΥΤ μεταδίδουν εικόνες απόκοσμης σιωπής στις παραθαλάσσιες συνοικίες γύρω από τον κόλπο της Τάμπα.

Ώρα μηδέν για τη Φλόριντα - Τι κάνει τον τυφώνα Μίλτον τόσο σφοδρό - LIVE η πορεία του φαινομένου

Κάτοικοι γέμισαν τα ξενοδοχεία και τα καταφύγια έξω από τις ζώνες εκκένωσης, αντιμετωπίζοντας μια τεταμένη μέρα επιδείνωσης των συνθηκών ενόψει των σφοδρών καιρικών φαινομένων από τον «Μίλτον».

Βάσει των προβλέψεων, το μάτι της καταιγίδας θα χτυπήσει κάπου κοντά στη Σαρασότα με μια καταστροφική καταιγίδα, με τα νερά να φτάνουν έως και τα 4,5 μέτρα.

Live εικόνα

Το απόγευμα της Τετάρτης, η πρόγνωση έδειχνε ότι η καταιγίδα στρέφεται ελαφρώς νότια της Τάμπα, προς τη Σαρασότα ενώ οι αξιωματούχοι της πόλης παρότρυναν τους κατοίκους το πρωί να φύγουν.

Οι μετεωρολόγοι λένε επίσης ότι ο «Μίλτον» μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ισχυρών καταιγίδων και να προκαλέσει ανεμοστρόβιλους σε μέρη του κέντρου και του νότου της πολιτείας.

Εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν ήδη τα σπίτια τους. Οσοι έφυγαν βόρεια αντιμετώπισαν μποτιλιαρισμένους αυτοκινητόδρομους και μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τις ανάγκες της πολιτείας. «Ο,τι ζητήσαμε, η διοίκηση το ενέκρινε», υπογράμμισε.

Περίπου 8.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς θα ενεργοποιηθούν, πρόσθεσε ο κυβερνήτης, αποκαλώντας την πιθανώς τη «μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία του κράτους ενόψει μιας καταιγίδας».

Η επέλαση του «καταστροφικού» τυφώνα
Ο τυφώνας «Μίλτον» «καλπάζει» προς τις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα. Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) η καταιγίδα βρισκόταν στα όρια της μητροπολιτικής περιοχής του κόλπου της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3 εκατ. άνθρωποι.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ περιέγραψε τον «Μίλτον» ως «καταστροφικό» και «επικίνδυνο» μεγάλο τυφώνα, με μέγιστους διατηρούμενους ανέμους 260 χλμ./ώρα, που τον τοποθετεί στο υψηλότερο επίπεδο της πενταβάθμιας κλίμακας Saffir-Simpson.

Η καταιγίδα βρίσκεται σε μια σπάνια πορεία από τα δυτικά προς τα ανατολικά μέσω του Κόλπου του Μεξικού και είναι πιθανό να φέρει ένα θανατηφόρο κύμα καταιγίδας ύψους 3 μέτρων ή και περισσότερο, με πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της ακτής του Κόλπου της Φλόριντα.

Αξιωματούχοι, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έως τη δήμαρχο της Τάμπα Τζέιν Κάστορ, προειδοποίησαν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ζώνες εκκένωσης να φύγουν, αλλιώς κινδυνεύουν να πεθάνουν.

«Το σπίτι μπορεί να αντικατασταθεί»
Ο Μίκαελ Τιρέντα, ο οποίος επισκεπτόταν τον γιο του στην Τάμπα, δήλωσε ότι θα ακολουθούσε τη συμβουλή εκκένωσης. «Αν κάποιος γνωρίζει κάτι για τη Φλόριντα, όταν δεν εκκενώνεις την περιοχή όταν σε διατάζουν, μπορείς να πεθάνεις», δήλωσε. «Πολλοί άνθρωποι εδώ έμειναν στα σπίτια τους και κατέληξαν να πνιγούν. Δεν αξίζει τον κόπο. Ξέρετε, το σπίτι μπορεί να αντικατασταθεί. Τα πράγματα μπορούν να αντικατασταθούν. Οπότε είναι καλύτερα να φύγεις από την πόλη».

Ενώ οι ταχύτητες των ανέμων μπορούσαν να μειωθούν και να υποβαθμίσουν τον Μίλτον σε μικρότερη κατηγορία, το μέγεθος της καταιγίδας αυξανόταν, θέτοντας σε κίνδυνο όλο και περισσότερες παράκτιες περιοχές. Στην τελευταία του συμβουλή, το NHC ανέφερε ότι ο «Μίλτον» αναμένεται να στραφεί προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά και ανατολικά την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Περίπου το 2,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ βρίσκεται στην άμεση πορεία του «Μίλτον», δήλωσε ο Ράιαν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics.
Οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες ενέργειας και ένα θεματικό πάρκο των Universal Studios ήταν μεταξύ των εταιρειών που άρχισαν να σταματούν τις δραστηριότητές τους στη Φλόριντα.

Ο «Μίλτον» έγινε η τρίτη ταχύτερα εντεινόμενη καταιγίδα που έχει καταγραφεί στον Ατλαντικό, καθώς από κατηγορία 1 πήγε στην κατηγορία 5 σε λιγότερο από 24 ώρες.

Live εικόνα

Απώλειες έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων 
Ο τυφώνας «Μίλτον» θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο.

Είναι δυνητικά ένα από τα πιο καταστροφικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την περιοχή. Οι ασφαλισμένες απώλειες από το Μίλτον θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 60 έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια εάν ο τυφώνας φτάσει απευθείας στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τάμπα, σύμφωνα με αναλυτές της Morningstar DBRS.

Μια απώλεια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έφερνε τον «Μίλτον» στο ίδιο επίπεδο με την «Κατρίνα» το 2005, πρόσθεσαν, λέγοντας ότι οι ζημίες θα ήταν πιθανότατα «σημαντικές αλλά όχι καταστροφικές».

Η «Κατρίνα» προκάλεσε τη μεγαλύτερη ασφαλιστική απώλεια από τυφώνα.

 Πότε θα χτυπήσει ο «Μίλτον» και πώς συγκρίνεται με άλλους τυφώνες;

Ο τυφώνας «Μίλτον» έγινε η τρίτη πιο γρήγορα εντεινόμενη καταιγίδα στον Ατλαντικό που έχει καταγραφεί, καθώς κατευθύνθηκε προς τη δυτική ακτή της Φλόριντα.

Πότε θα πλήξει τη στεριά;
Το κέντρο του κινείται βορειοανατολικά στον Κόλπο του Μεξικού. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι θα φτάσει στην ξηρά γύρω από την περιοχή της ακτής της Τάμπα της Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης ή νωρίς το πρωί της Πέμπτης (ώρα ΗΠΑ). 

Πόσο μεγάλος είναι ο «Μίλτον»;
Από το πρωί της Τετάρτης, ο «Μίλτον» είχε μέγιστους σταθερούς ανέμους περίπου 249 χλμ./ώρα. Οι άνεμοι με δύναμη τυφώνα εκτείνονται προς τα έξω έως και με 45 χλμ. από το κέντρο του και οι άνεμοι τροπικής καταιγίδας εκτείνονται προς τα έξω έως και 205 χλμ.

Γιατί είναι τόσο άγριος ο τυφώνας «Μίλτον»;
Τα ασυνήθιστα ζεστά νερά στον Κόλπο του Μεξικού φέτος έχουν τροφοδοτήσει την ταχεία ανάπτυξη του «Μίλτον». Τα επιφανειακά ύδατα έχουν φτάσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ γύρω στους 32 βαθμούς Κελσίου τα δύο τελευταία καλοκαίρια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Πού είναι οι ζώνες εκκένωσης του «Μίλτον»;
Δεκαπέντε από τις 67 κομητείες της Φλόριντα έχουν εκδώσει υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης για τουλάχιστον ορισμένους κατοίκους, που εκτείνονται σε μεγάλο μέρος της δυτικής ακτής από την κομητεία Collier έως την κομητεία Levy. Αυτό περιλαμβάνει πολλούς από τα 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη μητροπολιτική περιοχή της Τάμπα, ένα πυκνό σύμπλεγμα κοινοτήτων χαμηλού υψόμετρου κατά μήκος της ακτής και στα καταφύγια των νησιών του κόλπου της Τάμπα, που δεν βρίσκεται σε τροχιά τυφώνα για περισσότερο από έναν αιώνα.

Τι προειδοποιήσεις λαμβάνουν οι κάτοικοι της Φλόριντα;
Αν και οι κάτοικοι του Φλόριντα είναι συνηθισμένοι στους τυφώνες, πολλοί κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τους κατοίκους ότι ο «Μίλτον» μπορεί να είναι ο χειρότερος που έχουν δει. Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, είπε ευθαρσώς ότι όποιος δεν εκκενώσει τις χαμηλές ζώνες θα πεθάνει. Το κέντρο του τυφώνα έχει προβλέψει απειλητικές για τη ζωή καταιγίδες μεταξύ 3 και 5 μέτρων κατά μήκος της δυτικής ακτής της Φλόριντα από το νησί Αννα Μαρία (στο νότιο άκρο της εισόδου του κόλπου Τάμπα) μέχρι την Μπόκα Γκράντε, περίπου 113 χλμ. νοτιότερα. Προβλέπει επίσης καταστροφικούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Φλόριντα.

Πώς συγκρίνεται ο «Μίλτον» με τον τυφώνα «Ελένη»;
Πολλές από τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του Μίλτον εξακολουθούν να αναρρώνουν από τον τυφώνα «Ελένη» τον περασμένο μήνα, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερους από 200 ανθρώπους καθώς επίσης καταστροφικές πλημμύρες στην ενδοχώρα, ιδιαίτερα στα βουνά της δυτικής Βόρειας Καρολίνα και του ανατολικού Τενεσί. Στην πιο έντονή του κατάσταση, ο τυφώνας «Ελένη» ήταν κατηγορίας 4, με σταθερούς ανέμους 220 χλμ./ώρα και ελάχιστη κεντρική πίεση 938 millibar στο αποκορύφωμά του. Ο «Μίλτον» το ξεπέρασε γρήγορα και έγινε καταιγίδα κατηγορίας 5 μέσα σε λίγες ώρες με συνεχείς ανέμους 285 χλμ/ώρα και ελάχιστη κεντρική πίεση 897 millibar την Τρίτη.

Ποιοι είναι οι πέντε πιο έντονοι τυφώνες του Ατλαντικού;
Οσο χαμηλότερη είναι η ελάχιστη κεντρική πίεση ενός τυφώνα, τόσο πιο έντονη είναι. Ο «Μίλτον» έχει γίνει ήδη ο πέμπτος πιο έντονος τυφώνας που έχει καταγραφεί στον Ατλαντικό. Ο πιο έντονος τυφώνας που έχει καταγραφεί είναι ο Wilma το 2005, με ελάχιστη κεντρική πίεση 882 millibar, ακολουθούμενος από τον Gilbert το 1988, τον τυφώνα Labor Day του 1935 και τη Rita το 2005.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις