Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Όχι μόνο «Κραυγή», τεράστια ρετροσπεκτίβα του Έντβαρντ Μουνκ στο Palazzo Reale του Μιλάνου

Όχι μόνο «Κραυγή», τεράστια ρετροσπεκτίβ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Πάνω από 100 αριστουργήματα του Νορβηγού ζωγράφου και χαράκτη κατέφθασαν στην ιταλική μητρόπολη της μόδας από το Οσλο

Οσοι ταξιδεύετε στο Μιλάνο, ξέρετε πως τα θέλγητρά του δεν περιορίζονται στο shopping!

Αυτές τις μέρες φιλοξενεί μια έκθεση που «δεν χάνεται» από τους λάτρεις της παγκόσμιας τέχνης. Μιλάμε για μια «χορταστική» ρετροσπεκτίβα με 100 από τα σημαντικότερα αριστουργήματα του εξπρεσιονιστή Νορβηγού εικαστικού Έντβαρντ Μουνκ στο Palazzo Reale, λίγα βήματα από το εμβληματικό Duomo.

Με τίτλο «Μunch, the inner scream» ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου μήνα και θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 26 Ιανουαρίου 2025, πριν μεταφερθεί στη Ρώμη. Περιλαμβάνει πίνακες, σχέδια, λιθογραφίες, φωτογραφίες από το MUNCH Museum του Οσλο συστήνοντας στο κοινό το πανόραμα της δουλειάς του καλλιτέχνη με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατό του.

Η ΚΡΑΥΓΗ

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το Μουνκ (Edvard Munch) λόγω του διάσημου έργου του «Η κραυγή». Η ανατριχιαστική φιγούρα του, έγινε αρχικά αναγνωρίσιμη στα τέλη του 190υ αιώνα μέσω περιοδικών τέχνης του Παρισιού και του Βερολίνου, όμως η φήμη της απογειώθηκε ως εξώφυλλο του περιοδικού Time το 1961.

Εκφράζοντας την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου, με χρώματα και γραμμές που στροβιλίζονται υστερικά, φιλοτεχνήθηκε το 1893. Ο δημιουργός έφτιαξε αργότερα δυο ακόμα εκδοχές του έργου σε παστέλ, ένα από τα οποία πουλήθηκε 120 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία του Sothby’s. Είχε απλά πει ότι εμπνεύστηκε την εικόνα από έναν περίπατό του στη φύση...

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ

Η έκθεση στο Μιλάνο μας καλεί να τον γνωρίσουμε πέρα από την «Κραυγή». Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1863 στο Όλντασμπρουκ των τότε Ηνωμένων Βασιλείων Σουηδίας και Νορβηγίας. Η ζωγραφική του επηρεάστηκε από τα σωματικά και ψυχικά τραύματα της οικογένειάς του αλλά και από τη διαμονή του στο Παρίσι (1889-1892), όπου θαύμασε τον Βαν Γκογκ, τους συμβολιστές (Γκογκέν, Ρεντόν, Μορό, Μαλαρμέ) και τα χρώματα των νεοϊμπρεσιονιστών.

Το 1909, ύστερα από μια κρίση κατάθλιψης, γύρισε στη Νορβηγία, όπου ζωγράφισε ορισμένα αξιόλογα πορτρέτα και διακόσμησε τους τοίχους του Πανεπιστημίου του Όσλο (1909-1910).

Πέθανε στο Όσλο στις 23 Ιανουαρίου 1944, σε ηλικία 80 ετών, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Αν και τα έργα του απαγορεύτηκαν από τους Ναζί ως «εκφυλισμένη τέχνη» , τα περισσότερα διασώθηκαν, διατηρώντας ανέπαφη την παγκόσμια υστεροφημία του.

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του ανήκει στο Μουσείο Μουνκ του Όσλο. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται σχεδόν 1.100 πίνακες, 4.500 σχέδια και 18.000 στάμπες. Πλέον το συγκεκριμένο μουσείο έχει επισκεψιμότητα πάνω από 750.000 κόσμο ετησίως.

 

  Ειδήσεις Τώρα

Σε Harlem Dandy style το επόμενο Met Gala, στους οικοδεσπότες ο ΛεΜπρον Τζέιμς

Παρουσιάστηκαν στο Παρίσι οι Bulgari τσάντες «Calla» δια χειρός Mary Katrantzou

Balloon & bustier: «Χαζέψαμε» με τη Schiaparelli muse Ναόμι Γουότς και τη «συνοδεία» της

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View