Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Το ΤΕΕ γιόρτασε τα 100 του χρόνια ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Το ΤΕΕ γιόρτασε τα 100 του χρόνια...

Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Κεντρικός ομιλητής, στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Βαγγέλης Καραχάλιος ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης.

Ο κ. Στασινός σε δηλώσεις του μίλησε για τα 100 χρόνια προσφοράς του ΤΕΕ στους μηχανικούς και στους πολίτες. "Είμαστε σε εγρήγορση και κάνουμε σημαντικά έργα γύρω από τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Δίνουμε έμφαση σε έργα όπως τον πρωτοβάθμιο έλενχο σε σχολεια, πανεπιστήμια και νοσοκομεία. Εδώ έχουμε σημαντική πρόοδο, το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιουλίου και συνεχίζει".

Ο κ. Καραχάλιος στην ομιλία του επεσήμανε:
«Εκατό χρόνια ΤΕΕ σημαίνουν εκατό χρόνια προσφοράς των Ελλήνων Μηχανικών στην κοινωνία και την Πολιτεία.
Σημαίνουν καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου σε βάθος ενός αιώνα, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνεται σε επίπεδο και εύρους παρεμβάσεων…
…Από την ανόρθωση της χώρας στις αρχές του 20ου αιώνα, έως τις σημερινές ιλιγγιώδεις προκλήσεις της τεχνολογίας, τα στοιχήματα του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ανθεκτικότητας, το μεγάλο κεφάλαιο των έργων υποδομής και την αξιοποίηση σημαντικών πόρων και κονδυλίων από την Ευρώπη….
Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας έχει καταθέσει όλα αυτά τα χρόνια τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε αναπτυξιακή, περιβαλλοντική και κοινωνική δράση και αποτελεί ισάξιο και απαραίτητο θεσμικό συνομιλητή σε κάθε διαβούλευση.
Τα τελευταία χρόνια, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και οι μηχανικοί του έβαλε την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα υποδομής όπως η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Ολυμπία Οδός Αθήνα, το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου, τα νέα λιμάνια της Πάτρας και του Αιγίου και άλλα πολλά έργα που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ήταν το μόνο που σε χαλεπούς καιρούς τεκμηρίωσε την βιωσιμότητα της έλευσης του Φυσικού Αερίου στη ΒΙΠΕ, την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, μέσω μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ρεβυθούσα και εγκατάστασης απομακρυσμένων μονάδων στις περιοχές αυτές.
Μπροστά μας υπάρχουν επίσης σημαντικά έργα και σημαντικές διεκδικήσεις,
από την διέλευση του τρένου,
τη σύνδεσή του με το λιμάνι της Πάτρας και με τον Πύργο,
μέχρι το φυσικό αέριο, την ενεργειακή μετάβαση,
τις ΑΠΕ
την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας,
έργα για την διάβρωση των ακτών, έργα ενεργειακών υποδομών, αναπλάσεις κ.α.
Ειδικά το τρένο, το ιεραρχούμε πολύ ψηλά ως ΤΕΕ στη λίστα των έργων από τα οποία εξαρτάται άμεσα και καθοριστικά το αναπτυξιακό μέλλον της Δυτικής Ελλάδας, καθώς παραμένουμε, όπως και όλη η δυτική Πελοπόννησος, απ’ τις μετρημένες περιοχές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη που είναι σιδηροδρομικά αποκλεισμένες.
Όπως καλά γνωρίζετε, είχαμε τον Ιούλιο και δεύτερη απόρριψη του αιτήματος χρηματοδότησης από τον μηχανισμό CEF II του έργου υπογειοποίησης της νέας διπλής ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως το νότιο λιμάνι της Πάτρας. Αυτό προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα.
Θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόθεση χρηματοδότησης του έργου; Τίποτα δεν το διασφαλίζει.

Για το τρένο, κάναμε πριν λίγες ημέρες, ως ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας παρέμβαση στον Πρωθυπουργό ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλία έτσι ώστε στην επόμενη πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να τεκμηριωθεί απόλυτα η βιωσιμότητα του έργου και να στοιχειοθετηθεί πλήρως η αναγκαιότητά του.
Θα επιμείνουμε για το τρένο και ζητάμε σε αυτό τη συμβολή και τη συνεργασία όλων, και φυσικά όλου του τεχνικού κόσμου.
Φίλες και φίλοι,
Στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας πιστεύουμε βαθιά στη συνεργασία, ιδίως όταν είναι βασισμένη στην επιστημονική γνώση, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε βήμα προς τα μπρος.
Στο πλαίσιο αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία «Δυτική Ελλάδα 2040» η οποία έρχεται να απαντήσει στην αναγκαιότητα ύπαρξης μιας συγκροτημένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής σε μια σειρά μεγάλων ζητημάτων που ήδη επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές, σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο.
Τα συνεχή τεχνολογικά άλματα,
η τεχνητή νοημοσύνη,
η κλιματική αλλαγή,
οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις,
οι υγειονομικές και ενεργειακές κρίσεις,
οι αλλαγές στον εργασιακό χάρτη,
απαιτούν την τοποθέτησή μας ως περιοχή στη βάση της γνώσης και των επιστημονικών δεδομένων.
Το «Δυτική Ελλάδα 2040» το οποίο προτείνει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, δεν είναι ένα πολιτικό όργανο, αλλά ένα σταθερό Όργανο διαλόγου και παρακολούθησης ζητημάτων μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης με τη συμμετοχή όλων των Φορέων της Δυτικής Ελλάδας και της Κοινωνίας των Πολιτών, που θα χρησιμοποιεί τη γνώση των Μηχανικών για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Επικοινωνήσαμε αυτή την πρωτοβουλία σε όλους τους Φορείς της περιοχής μας και οι περισσότεροι απάντησαν θετικά και με ενθουσιασμό, ωστόσο ορισμένοι, ευτυχώς πολύ λίγοι, απήχαν. Και ακόμη περιμένουμε τις απαντήσεις τους για να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε στη σύσταση αυτού του τόσο σημαντικού Οργάνου για τη Δυτική Ελλάδα.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι απέχοντες θα το ξανασκεφτούν. Και ότι δεν απέχουν σκοπίμως.

Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα πρέπει να φωτίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις το ρόλο του ΤΕΕ ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και για την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης.
Αυτό σημαίνει πρώτα από όλα προαγωγή και ενίσχυση του επιστημονικού του έργου και του επιστημονικού του λόγου.
Το ΤΕΕ ως σύμβουλος της Πολιτείας δεν μπορεί να είναι μόνο κομμάτι του βραχίονα του δημοσίου και φορέας υλοποίησης έργων των Υπουργείων.
Οφείλει και πρέπει να δίνει κατευθυντήριες γραμμές στη βάση των επιστημονικών δεδομένων αλλά και των νέων προκλήσεων που προκύπτουν όπως η περιβαλλοντική κρίση, η ενεργειακή δημοκρατία, αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη που θα αλλάξει άρδην τον κόσμο και το περιβάλλον που ζούμε και γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
Οφείλει να παράγει επιστημονικό έργο με καινοτόμο σκέψη για τα νέα μοντέλα ανάπτυξης που απαντούν σε αυτές τις προκλήσεις.
Να απαντά με τη γλώσσα της επιστήμης στα προβλήματα της κοινωνίας.
Οι μηχανικοί με τον σύνθετο ρόλο τους, ήταν και παραμένουν πρωτοπόροι στη διαρκή προσπάθεια για την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Μια προσπάθεια που στο επίκεντρό της πρέπει να έχει την αειφορία και εγγυάται την τεχνοοικονομική όσο και την περιβαλλοντική συνιστώσα της ανάπτυξης.
Πριν κλείσω, αγαπητέ Πρόεδρε, θέλω να αναφερθώ στον απλό μηχανικό, αυτόν που έχει ένα μικρό γραφείο στη Πάτρα, στο Αίγιο, στην Ηλεία ή την Ζάκυνθο.
Πέρα από το ότι το ΤΕΕ πρέπει να διατηρήσει τον ισχυρό του ρόλο ως Επιστημονικού Φορέα που αλλάζει τη χώρα όπως προανέφερα, πρέπει και να παλέψει απέναντι στους μεγάλους ομίλους και τους κατασκευαστές ώστε να διεκδικήσει με όρους αξιοπρέπειας ζωτικό χώρο για τον απλό μηχανικό και τον επιστήμονα της επαρχίας.
Το μέτωπο είναι διπλό, με κυριότερη πίεση από τις μεγάλες εταιρείες προς το χώρο των μικρών έργων, πεδίο στο οποίο κατεξοχήν δραστηριοποιόυνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί.
Βλέπουμε σιγά σιγά μεγάλες εταιρείες να τοποθετούν κλιματιστικά, να διαφημίζουν ένταξη στα ΕξΟικονομώ να εγκαθιστούν φωτοβολταικά στις στέγες, να προχωρούν σε επισκευές από υδραυλικό-ηλεκτρολόγο!
Σε λίγο τεράστιοι όμιλοι θα διαφημίζουν τη κατασκευή κατοικιών ή την ανακαίνιση διαμερισμάτων χωρίς χρηματοδότηση κτλ κτλ.
Από την άλλη μεριά η αδήλωτη και παράνομη εργασία από εγκαταστάτες-τεχνικούς χωρίς απαραίτητη γνώση και χωρίς καμία ευθύνη για το αποτέλεσμα, πιέζει το χώρο μας από κάτω και τα αποτελέσματα όπως μαρτυρά και πρόσφατη κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά, όπου και χάθηκε ζωή (επίσης αδήλωτου εργαζόμενου), να είναι καταστροφικά.
Εκεί με μια άδεια μικρής κλίμακας από μηχανικό, μπήκε εργολάβος χωρίς καμία ανάγκη επίβλεψης και προχωρούσε σε κατεδαφίσεις τμήματος κτιρίου. Αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο, ίσως και η νόρμα εκτέλεσης εργασιών από πολλούς τεχνικούς.
Με αυτά κι αυτά έχουμε φτάσει να έχουμε νεκρό σε οικοδομή κάθε μήνα για το 24 και διψήφιο αριθμό για το 23.
Δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές με νεκρούς σε εργοτάξια και να μην μιλάμε.
Στο χώρο της ενέργειας, στο χώρο που οι εταιρείες κλήθηκαν να φορολογηθούν για ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ χωρίς όμως να χρειαστεί να μειώσουν τις χρεώσεις προς τους καταναλωτές, έχουμε το πλέον οξύμωρο κι ίσως είναι η αιχμή του δόρατος αυτής της πολιτικής.
Είναι πολυτιμότερο, σύμφωνα με τη λογική των όσων κυβερνούν, να έχουν υπερκέρδη λίγες εταιρείες με την ελπίδα να πάρουν ένα μπόνους οι μηχανικοί που απασχολούνται εκεί, παρά να έχει βιωσιμότητα και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ το ελληνικό νοικοκυριό.
Χαρακτηριστικά το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» που είχε στόχο να καλύψει τις ανάγκες από 12.000 κατοικίες. Ακόμη κι αν είχαν εξαντλήσει την επιτρεπόμενη ισχύ αυτές, θα είχαμε λιγότερο από 130 MW εγκατεστημένων Φωτοβολταϊκών, δίπλα κυριολεκτικά από τις καταναλώσεις.
Αντίθετα, και παρά τις «τεχνικές δυσκολίες» δίνεται με διαδικασία κατεπείγοντος σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρία του χώρου των ΑΠΕ, άδεια για έργο 14000MW.
Άρα το ελληνικό νοικοκυριό θα πρέπει να πάρει πράσινη ενέργεια από την ιδιόκτητη εταιρεία από έργο πχ στην Κοζάνη γιατί, για κάποιο θολό λόγο, είναι τεχνικά δύσκολο να έχει το αυτονόητο, δηλαδή ενέργεια από τη στέγη του!
Πρόεδρε, τα τελευταία χρόνια είναι σίγουρο ότι το ΤΕΕ ανέβηκε στα μάτια της κεντρικής διοίκησης που το εμπιστεύτηκε σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι απόλυτα θετικό. Είναι ώρα να μας εμπιστευτούν ακόμα περισσότερο οι μηχανικοί, ο απλός επιστήμονας που παλεύει με τα θηρία της πολυνομίας και της κακονομίας σε ένα κράτος που αντί να διευκολύνει τη ζωή μας - μας δυσκολεύει αφόρητα.

Αν ρίξουμε το φως στον απλό μηχανικό, στο μικρό γραφείο του στην περιφέρεια της Ελλάδας και αλλάξουμε με παρεμβάσεις ουσίας την ζωή του, πιστέψτε με…θα αλλάξουμε για ακόμα μια φορά τη χώρα αυτή και για τα επόμενα 100 χρόνια!
Για να είναι και τα επόμενα 100 χρόνια, χρόνια μεγάλων αναπτυξιακών αλμάτων για τη χώρα μας και την περιοχή μας. Με επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ανάγκες του, με όρους όχι βιωσιμότητας και κόστους-οφέλους, αλλά με Αξιοπρέπεια και Ουσία>»

Η καμπάνια του ΤΕΕ ταξιδεύει σε όλη τη χώρα, με δεκάδες τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια, που θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο. Στόχος είναι να μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας, τον τελευταίο αιώνα και για τη μετάβαση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, με έμφαση στην ανθεκτικότητα, σήμερα και στη νέα εποχή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις