Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κρυφή πηγή ζωής η σκόνη από τη Σαχάρα, αφού μεταμορφωθεί από την ατμοσφαίρα της Γης- ΒΙΝΤΕΟ

Κρυφή πηγή ζωής η σκόνη από τη Σαχάρα, α...

Υπέροχος πλανήτης

Η σκόνη που σηκώνεται από τηΣαχάρα δεν είναι μόνο μια φυσική ομορφιά στον ουρανό, αλλά και μια κρίσιμη πηγή θρεπτικών συστατικών και ζωής για τον θαλάσσιο κόσμο.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside, επισημαίνει πως τα σωματίδια σκόνης που ταξιδεύουν στον αέρα περιέχουν σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την άνθιση του φυτοπλαγκτόν, που βρίσκεται στον πυρήνα της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με τον βιογεωχημικό Timothy Lyons, η σκόνη που μεταφέρεται από τη Σαχάρα, καθώς παραμένει περισσότερο χρόνο στην ατμόσφαιρα και διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις, μετατρέπεται σε μια πιο διαθέσιμη μορφή σιδήρου για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. «Η μεταφερόμενη σκόνη σιδήρου φαίνεται να διεγείρει βιολογικές διαδικασίες, όπως ακριβώς ο εμπλουτισμένος σιδήρος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή στους ωκεανούς και στις ηπείρους», προσθέτει ο Lyons.

Η σκόνη της Σαχάρας είναι η μεγαλύτερη πηγή αερομεταφερόμενων σωματιδίων στον κόσμο, με περίπου 800 εκατομμύρια τόνους να μεταφέρονται δυτικά κάθε χρόνο, φτάνοντας μέχρι την Αμερική. Αυτή η σκόνη παίζει σημαντικό ρόλο στους βιοχημικούς κύκλους που δεσμεύουν τον άνθρακα και μετατρέπουν την ατμόσφαιρα σε οργανικές ουσίες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, καθώς η σκόνη ταξιδεύει, η ποσότητα του βιολογικά χρήσιμου σιδήρου που διαλύεται στο νερό αυξάνεται, λόγω των χημικών διεργασιών στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι η σκόνη που φτάνει σε περιοχές όπως η Αμαζόνιος και οι Μπαχάμες μπορεί να περιέχει σίδηρο ιδιαίτερα διαλυτό και προσβάσιμο για τη ζωή.

Η σκόνη αυτή, παρά την «άνυδρη» καταγωγή της, τροφοδοτεί μια ολόκληρη τροφική αλυσίδα χιλιάδες μίλια μακριά από τις πηγές της, εμπλουτίζοντας τόσο το φυτοπλαγκτόν στον ωκεανό όσο και τα φυτά στην Αμαζόνιο. Οι περιοχές αυτές παράγουν σημαντικά ποσά οξυγόνου, καθημερινά. Κάπως έτσι, η έρημη Σαχάρα γίνεται μία κρυφή πηγή ζωής για τους ωκεανούς, αφού η σκόνη της επεξεργαστεί από την ατμόσφαιρα της Γης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι περιοχές με αυξημένη βιολογική δραστηριότητα ευθυγραμμίζονται με τα μοτίβα της βιοενεργούς σκόνης. Επιπλέον, μια επταετής μελέτη διαπίστωσε ότι η σκόνη της Σαχάρας παρέχει στη λεκάνη του ποταμού Αμαζονίου περίπου 22.000 τόνους θρεπτικού φωσφόρου.

Ωστόσο, η σκόνη αυτή μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα, όπως αλλεργίες στους ανθρώπους και επιδράσεις στις καταιγίδες. Παρά τις προκλήσεις της, η σκόνη της Σαχάρα αποδεικνύει πως οι φυσικές διεργασίες της Γης είναι αλληλένδετες με τη ζωή που φιλοξενεί, κάτω από την ατμόσφαιρα.

Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Marine Science.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις