Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ρεύμα: Τέλος τα υποχρεωτικά πράσινα τιμολόγια – Όσα αλλάζουν

Ρεύμα: Τέλος τα υποχρεωτικά πράσινα τιμο...

Από το 2025 τα πράσινα τιμολόγια, με την υποχρεωτική μορφή που έχουν σήμερα για τους παρόχους παύουν να υπάρχουν

Τίτλοι τέλους πέφτουν σταδιακά από το 2025 στο πράσινο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ειδικό προϊόν ήταν προορισμένο εξαρχής (άρθρου 138Α του ν. 4951/2022) να «ζήσει» έναν χρόνο και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2024, αν και όπως αναφέρεται στην σχετική νομοθετική ρύθμιση «Το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας προσφέρεται από τους Προμηθευτές και δύναται να επιλέγεται από τους Καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024».

Τι αλλάζει για όσους έχουν πράσινο τιμολόγιο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτό που αλλάζει από το 2025 είναι πως οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένες να προσφέρουν πράσινο τιμολόγιο στους νέους πελάτες τους. Όλοι όσοι όμως σήμερα έχουν ενταχθεί στα πράσινα τιμολόγια - και οι περισσότεροι χωρίς να δηλώσουν την σχετική πρόθεση αλλά από αδράνεια - θα παραμείνουν στο «πράσινο περιβάλλον» χωρίς ριζικές αλλαγές, ενώ εξετάζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η τυχόν ρύθμιση η οποία απαιτείται, ώστε οι πάροχοι να μην μπορούν, χωρίς τη συναίνεση του καταναλωτή, να του αλλάξουν τιμολογιακό περιβάλλον από το 2025.

«Θα διασφαλίσουμε ότι προστατεύονται τα συμφέροντα των καταναλωτών που επιθυμούν να έχουν αυτό τον τρόπο τιμολόγησης», εξηγούν αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διευκρινίζοντας πως τα πράσινα τιμολόγια νομοθετήθηκαν εξαρχής για ένα 12μηνο διότι «δεν μπορείς να έχεις ένα υποχρεωτικό, ρυθμιζόμενο προϊόν εις το διηνεκές με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Σε αυτό το περιβάλλον, οι βασικοί πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από το 2025 συνοψίζεται στα παρακάτω: 

Στροφή των επιχειρήσεων στα δυναμικά πορτοκαλί που απαιτούν έξυπνους μετρητές 
Δεν αλλάζει κάτι ριζικό στα πράσινα τιμολόγια πέραν όλων όσων είναι «θεσμικώς αναγκαία» (τέλος στην υποχρεωτικότητα κλπ) 
Εισαγωγή των διζωνικών τιμολογίων με αναλογικούς μετρητές για όσους έχουν νυχτερινό με αυτόματη μετάπτωση - Η νέα ζώνη φτηνών τιμών θα αφορά τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα  
Ενθάρρυνση των καταναλωτών να στραφούν στα μπλε σταθερά   
Μαζί με τα σταθερά μπλε και τα κυμαινόμενο κίτρινα, τα δυναμικά πορτοκαλί που θα πολλαπλασιάζονται όσο αυξάνονται και οι ψηφιακοί μετρητές θα καθορίσουν το νέο τοπίο στην λιανική του ρεύματος.

«Τα πράσινα τιμολόγια είχαν θεσμοθετηθεί νομοθετικά από την αρχή για μέχρι το τέλος του 2024. Θα παραμείνουν και στην επόμενη φάση χωρίς να είναι υποχρεωτικά για τους παρόχους αλλά και χωρίς να υπάρχει καμία αναστάτωση για τους καταναλωτές, μια που κανένα τιμολόγιο δεν θα αλλάζει χαρακτηριστικά χωρίς την ρητή βούληση του καταναλωτή. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Με τις τιμές;
Η απελευθέρωση της υποχρεωτικότητας στα πράσινα τιμολόγια δεν θα παίξει σοβαρό ρόλο στην πορεία των τιμών που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, καθώς ο ανταγωνισμός έχει επιτευχθεί. «Δεν γυρνάμε πίσω», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εχουμε μπει σε περίοδο που πέφτουν οι τιμές και ο ανταγωνισμός είναι έντονος, παρατηρούν κρατικοί αξιωματούχοι.   

Τέλος στο υποχρεωτικό πράσινο
Τα πράσινα τιμολόγια ήταν το όχημα ομαλής μετάβασης από το σύστημα των επιδοτήσεων στη νέα φάση και γι αυτό παύει από το 2025 να είναι υποχρεωτικό. «Όμως όσοι είναι σήμερα στο πράσινο τιμολόγιο παραμένουν εκεί για όσο καιρό θέλουν να παραμείνουν», αναφέρουν αρμόδιες πηγές, διευκρινίζοντας πως εφόσον απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση ή άλλη κανονιστική πράξη (ΥΑ ή ότι άλλο) η κυβέρνηση θα προχωρήσει.   

Σε κάθε περίπτωση, από το 2025 τα πράσινα τιμολόγια, με την υποχρεωτική μορφή που έχουν σήμερα παύουν να υπάρχουν. Οι εταιρείες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένες να τα προσφέρουν στους νέους πελάτες τους. Ωστόσο «οι πάροχοι δεν θα έχουν και την ελευθερία να αλλάξουν τιμολόγιο σε σημερινούς πράσινους καταναλωτές χωρίς τη δική τους συναίνεση», διαβεβαιώνουν από την κυβέρνηση.

Πώς θα διασφαλιστεί αυτό; «Αν χρειαστεί να ρυθμιστεί και νομοθετικά αυτή η μετάβαση θα γίνει. Μπορεί να είναι απλώς κανονιστική η απαιτούμενη ρύθμιση», εξηγούν αρμόδιες πηγές δείχνοντας ταυτόχρονα και προς την κατεύθυνση της αυτορρύθμισης μέσω του ανταγωνισμού. «Και τους παρόχους δεν τους συμφέρει να έρθουν απέναντι στους καταναλωτές αν επιχειρήσουν βιαίως να αλλάξουν το στάτους των πελατών τους», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.    

«Το πράσινο τιμολόγιο δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικό να το προσφέρει ο πάροχος σε νέους πελάτες, αλλά θα παραμείνει με τα βασικά χαρακτηριστικά του για όσους είναι σήμερα ήδη στα πράσινα», συμπληρώνουν πηγές με γνώση της διαδικασίας που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του 2024.

Οι περισσότεροι άλλωστε από τους καταναλωτές που είναι σήμερα στα πράσινα τιμολόγια, έχουν μείνει εκεί δια της αδράνειας τους (δεν επέλεξαν καν χρώμα ή εταιρεία) δεν έχουν ρητή σύμβαση και ενίοτε δεν αντιστοιχεί και το ΑΦΜ τους με το ΑΦΜ του μετρητή. Όλοι αυτοί οι καταναλωτές, που συχνά είναι - για παράδειγμα - ηλικιωμένοι, θα παραμείνουν στο τιμολογιακό περιβάλλον που βρίσκονται, στο οποίο έχουν άλλωστε ενταχθεί δια της αδράνειάς τους. Και αν χρειαστεί αυτό να αποτυπωθεί και σε σχετική νομοθετική ή κανονιστική ρύθμιση, αυτό θα γίνει διαμηνύεται από αρμόδιες πηγές. 

Η όποια ρύθμιση απαιτηθεί θα έρθει μέχρι το τέλος του 2024, αν και δεν επείγει - όπως αναφέρεται - καθώς «δεν αλλάζει κάτι στα χαρακτηριστικά του ειδικού τιμολογίου. 

Κίνητρα για μπλε και πορτοκαλί
Ταυτόχρονα με την σταδιακή απόσυρση του πράσινου τιμολογίου, η Πολιτεία θα ενθαρρύνει με κίνητρα την μετακίνηση προς τα σταθερά μπλε και τα δυναμικά πορτοκαλί τα οποία πάντως απαιτούν ψηφιακό μετρητή. Η μετάβαση προς τα σταθερά μπλε έχει νόημα, λένε αναλυτές, διότι οι τιμές εκτιμάται πως θα πέφτουν τα επόμενα χρόνια και γι αυτό είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή να ενταχθεί σε ένα σταθερό προϊόν ώστε να μην ασχολείται με την τιμή μήνα - μήνα.

Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, θα ενθαρρύνει με κίνητρα την σταδιακή μετακίνηση στα μπλε σταθερά. Μαζί με τα σταθερά μπλε και τα κυμαινόμενο κίτρινα, τα δυναμικά πορτοκαλί που θα πολλαπλασιάζονται όσο αυξάνονται και οι ψηφιακοί μετρητές θα καθορίσουν το νέο τοπίο στην λιανική του ρεύματος. Η ενθάρρυνση της μετάβασης στα πορτοκαλί τιμολόγια - που πάντως αφορούν μόνο όσους έχουν ψηφιακούς μετρητές - θα συνδυαστεί και με κίνητρα για αγορά έξυπνων συσκευών.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «η εισαγωγή για τις επιχειρήσεις του δυναμικού τιμολογίου, του πορτοκαλί σταδιακά θα μπορεί να διευκολύνει και τους καταναλωτές, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει ικανός αριθμός ψηφιακών μετρητών στους οικιακούς καταναλωτές. Υπάρχουν, ωστόσο, σε πολλές επιχειρήσεις και συνεχίζεται η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Συνεπώς, μπορούμε να πάμε στο δυναμικό τιμολόγιο.

Τέλος το νυχτερινό - Στα μεσημέρια και το σαββατοκύριακο η φτηνή ζώνη
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το 2025 περνάμε από το σημερινό νυχτερινό ρεύμα, σε ένα διζωνικό τιμολόγιο.

Οι φθηνές ώρες είναι πια τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές. Γι’ αυτό και έχει νόημα να μετατοπιστεί ζήτηση εκεί όπου υπάρχουν φθηνές τιμές, διότι αυτή η πρωτοβουλία θα επιτρέψει να είναι χαμηλότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κατά κανόνα εγκατεστημένοι αναλογικοί μετρητές, παλιάς τεχνολογίας. Με αυτό το δεδομένο, αντί να έχουμε νυχτερινό τιμολόγιο, θα πάμε σε δύο ζώνες: 

Τις μεσημεριανές ώρες καθημερινά (θα προσδιοριστεί το ωράριο, προσεχώς) και τα Σαββατοκύριακα (πολύ περισσότερες ώρες), τα οποία διευκολύνουν πολύ τα νοικοκυριά για τις δουλειές του σπιτιού (π.χ. πλυντήρια κ.λπ.).
«Τα νοικοκυριά έτσι, θα έχουν πραγματική εξοικονόμηση ρεύματος», αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, προσθέτοντας πως «το ρεύμα τώρα το βράδυ είναι πιο ακριβό, καθώς το παράγουμε κατά βάση από φυσικό αέριο, ενώ στην παρούσα φάση υπάρχουν τιμές χονδρικής που είναι κοντά στο μηδέν κατά τις μεσημβρινές ώρες, καθώς παράγεται το ρεύμα από φωτοβολταϊκά». 

imerisia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις