Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Ωρα αποφάσεων στην Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ:  Ωρα αποφάσεων στην Κεντρική Επιτροπή

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε.

Ένα βήμα πίσω έκανε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης υπό τον φόβο η Κεντρική Επιτροπή να προχωρήσει σε απόφαση αποκλεισμού του από την εκλογική διαδικασία.

Παράλληλα με την απόσυρση του εξωδίκου επιχειρεί να κάνει μια «ντρίπλα» και να εμφανίσει έκθετους τους «87», αν και ύστερα από αυτή την κίνηση καλής θέλησης συνεχίσουν να ανάβουν «κόκκινο φως» για τη συμμετοχή του στις εκλογές.

Οπως ανέφερε σε ανάρτησή του, «επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος). Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δεν θα την ακολουθούσα ποτέ. Γι’ αυτούς τους λόγους αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι».

Ηταν προφανώς μια κίνηση του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για να ακυρώσει την προειλημμένη, όπως όλα έδειχναν, απόφαση να μπει μπλόκο στην κάθοδό του στις εκλογές. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ΑΝΤ1 δεν είχε φανεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 Δυσπιστία υπάρχει στις τάξεις των «87» και είναι μεγάλη. Διατύπωναν την ερώτηση αν πιστεύει ή αν δηλώνει πως είναι ακόμη πρόεδρος μετά την απόφαση της Κ.Ε. Σε κάθε περίπτωση, με αυτή την κίνηση το κλίμα αποφορτίζεται αρκετά, χωρίς ωστόσο η περίπτωση η νέα πλειοψηφία να επιμείνει στη θέση της να μην είναι υποψήφιος να φεύγει από το τραπέζι.

Από τη στιγμή μάλιστα που το εξώδικο ταλαιπώρησε τον κόσμο, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πολλές ημέρες τώρα, δεν αποκλείεται η απάντηση να είναι συνολική για όλα όσα έχουν γίνει έως τώρα. Οι «87» συνεδρίαζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να αποφασίσουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν.
 
Στη συνεδρίαση της Π.Γ. που είχε προηγηθεί έγινε πρόταση αναβολής της συνεδρίασης της Κ.Ε. από την πλευρά του κ. Κασσελάκη. Νίκος Σκορίνης, Πάνος Ρήγας, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου υποστήριξαν αυτή την πρωτοβουλία και ο Παύλος Πολάκης ψήφισε λευκό ως προς την αναβολή. «Αν γίνει η Κεντρική Επιτροπή θα είναι η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωμένη μορφή», δήλωσε ο Νίκος Σκορίνης, με την κατάσταση μέσα στο όργανο να δραματοποιείται.

Η τοποθέτηση της Θεοδώρας Τζάκρη όξυνε τα πνεύματα, κάνοντας λόγο για περιστολή των δικαιωμάτων του Στέφανου Κασσελάκη: «Στις οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές της Π.Γ. προστέθηκαν κι άλλοι πέντε εκ των ενδιαμέσων, ο πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαρία Κουβέλη και η Γιώτα Μπελώνη, που με πρόσχημα το εξώδικο προσχώρησαν στο μπλοκ αυτό». «Δεν υπάρχει καμία περιστολή δικαιωμάτων», της απάντησε ο Νίκος Παππάς, συμπληρώνοντας: «Είναι δυνατόν να είμαστε στο ίδιο κόμμα και να στέλνονται εξώδικα;».

Η Ολγα Γεροβασίλη, αρκετές ώρες πριν ο Στέφανος Κασσελάκης προχωρήσει στην απόσυρση του εξωδίκου, ανέφερε στη συνεδρίαση πως «η δράση του Κασσελάκη είναι διασπαστική κίνηση. Οχι η αντίδραση του κόμματος απέναντι σε αυτή».

Πυρά από Φάμελλο, Πολάκη και Φαραντούρη
Οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη στον ΑΝΤ1, αρκετές ώρες πριν αποσύρει το εξώδικο, έκαναν σαφές πως η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος σε όποια απόφαση και αν καταλήξει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή. Για την έκπτωσή του από το αξίωμα του προέδρου ξεκαθάρισε πως «είναι και de facto και de jure πρόεδρος, διότι δεν νοείται να μην υπάρχει διαχειριστική και διοικητική ηγεσία ενός οργανισμού».

Σκηνικό ρήξης έχει στηθεί στην Κουμουνδούρου με τον Σωκράτη Φάμελλο να απαντά στον ΣΚΑΪ: «Αναρωτιέμαι και ανησυχώ μήπως είναι μία ακόμη ευκαιρία διχασμού ή αφετηρία διχασμού. Οσοι δεν μπορούν να παράγουν πολιτική δημιουργούν αντιθέσεις, εντυπώσεις και δυστυχώς διχασμό». Η σύγκρουση των υποψηφίων συνεχίστηκε με τον Παύλο Πολάκη να σχολιάζει τη συνέντευξη του τέως προέδρου: «Βαρετά πράγματα, άνευρα, κομπιάζοντα, τρικυμιώδη, πίσω-μπρος, χωρίς ειρμό, χωρίς γραμμή και χωρίς πρόγραμμα». Ο Νίκος Φαραντούρηςστον ΣΚΑΪ δήλωσε: «Θα ήθελα τον κ. Κασσελάκη αντί να στέλνει εξώδικα να κάτσει σε ένα τραπέζι πολιτικής συζήτησης για να καταλάβουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες για την επόμενη μέρα».

Για τον Στέφανο Κασσελάκη το κρίσιμο ραντεβού είναι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας πως είναι το μόνο όργανο που εγκρίνει τους υποψηφίους. «Το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο που μπορεί και θα όφειλε κατά τη γνώμη μου να εκφραστεί για ό,τι έχει γίνει. Ας πούμε ότι στο συνέδριο ακυρώνεται η άρση εμπιστοσύνης της Κ.Ε. Σας διαβεβαιώνω ότι θα προχωρήσουμε κανονικά τη διαδικασία εκλογής προέδρου».

Στο στόχαστρό του μπήκε και ο πρώην πρωθυπουργός τον οποίο κάλεσε να αναμετρηθεί μαζί του για το κόμμα. «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, το πιο έντιμο πράγμα θα ήταν να κατέβαινε απέναντί μου ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

 Ολα δείχνουν πως οι υποψήφιοι πρόεδροι θα συγκρουστούν έντονα το επόμενο διάστημα. Μέσα σε αυτό το βαρύ περιβάλλον ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος έχει παραιτηθεί από τα όργανα, πρότεινε στο Open αναβολή των εσωκομματικών εκλογών και πραγματοποίηση του συνεδρίου στις αρχές του 2025. Οπως τόνισε, υπάρχει κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να διαλυθεί. Για το κενό εξουσίας που θα προκληθεί, είπε πως θα μπορούσε να καλυφθεί από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις