Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε το...

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή σε μια θυελλώδη συνεδρίαση

Τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη αποφάσισε τελικώς σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

H εισήγηση να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή, καθώς (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες) 138 μέλη, από τα συνολικά 151 που ήταν παρόντα, ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου. Σημειώνεται ότι η ομάδα Πολάκη τήρησε στάσης αποχής. 

«Δεν μπορεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ»
Ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ο Θύμιος Γεωργόπουλος είχε νωρίτερα σήμερα καταθέσει πρόταση διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν σέβεται καμία από τις αποφάσεις των οργάνων» και ότι ως εκ τούτου «δεν μπορεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, άλλα στελέχη (Μουζάλας, Θεοχαρόπουλος κ.ά.) έθεσαν θέμα αποκλεισμού του Στ. Κασσελάκη από την κούρσα για την κομματική ηγεσία.

Σε κλίμα έντασης
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, ήρθε επί της ουσίας να επισφραγίσει το βαθύτατο εσωκομματικό ρήγμα που έχει πια ανοίξει μεταξύ «κασσελίστας» και «87» αλλά και τον δυνητικά διαλυτικό διχασμό που σκιάζει πια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δρόμο προς το συνέδριο του Νοεμβρίου.

Τα αντιμαχόμενα εσωκομματικά στρατόπεδα προσήλθαν στην κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση ανταλλάσσοντας «πυρά» επί της διαδικασίας, με την πλευρά Κασσελάκη να θέτει ζήτημα απαρτίας και τους «87» από την άλλη πλευρά να καταγγέλλουν «προσπάθειες τορπιλισμού της διαδικασίας» που έχουν ως απώτερο στόχο «τη διάλυση και την απαξίωση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλευρά των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη αποφάσισε, τελικώς, να μην συμμετάσχει στη σημερινή διαδικασία, στην οποία εκπροσωπήθηκε μόνο από τη Θεοδώρα Τζάκρη.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί μια εβδομάδα απόλυτης έντασης, με «εκρηκτικές» διαρροές, επαπειλούμενες διαγραφές, εξώδικα και αντεγκλήσεις.

Το «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη που διέρρευσε στην Εφ.Συν. στις αρχές της εβδομάδας και, κυρίως, το εξώδικο με το οποίο έσπευσε να απαντήσει σε αυτήν τη διαρροή ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, υπογράφοντας μάλιστα ως «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», άνοιξαν έναν νέο κύκλο εντονότατης εσωκομματικής αντιπαράθεσης, με την Πολιτική Γραμματεία να σηκώνει το γάντι, αποκηρύσσοντας ως «πρωτοφανή» και «απαράδεκτη» την «πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρο», την οποία και «επέστρεψε» στον αποστολέα της.

Παρά τις κινήσεις Πολάκη που ακολούθησαν, με το αίτημα της συνάντησης των υποψηφίων προέδρων, και το βήμα πίσω από Κασσελάκη με την απόσυρση του εξωδίκου, το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε εκρηκτικό προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την -επίσης εκρηκτική- συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει στις 7-8 Νοεμβρίου θα μπορεί να λάβει μια διαφορετικού τύπου απόφαση και να επαναφέρει ως υποψήφιο τον Στέφανο Κασσελάκη όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του ότι μπορεί να γίνει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε πάντως από την πλευρά του ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μετά τη σημερινή απόφαση», ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί η υποψηφιότητά του στο επερχόμενο κομματικό Συνέδριο, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι αυτό δεν γίνεται γιατί η ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου και προηγείται του συνεδρίου.

Για μια σημαντική απόφαση που εξασφαλίζει τη δημοκρατική λειτουργία και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Στη δήλωσή του, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι η σημερινή «ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση καθώς υπήρξε προσπάθεια να υπονομευθεί η δυνατότητα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή» και ότι «δεν μπορούν να γίνουν δεκτές συμπεριφορές που αμφισβητούν τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων».

 

Μετά το πέρας της συνεδρίασης η ένταση κορυφώθηκε.

πηγη kathimerini

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις