Νέα ανακάλυψη
Οι εκρήξεις σουπερνόβα δεν είναι απλά εντυπωσιακά κοσμικά γεγονότα που απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία βαρέων στοιχείων, όπως ο σίδηρος, που απελευθερώνονται στο Διάστημα και, κατά περιπτώσεις, φτάνουν μέχρι τη Γη.
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε, υπό την ηγεσία της Caitlyn Nojiri από το UC Santa Cruz, εξετάζει πώς οι εκρήξεις σουπερνόβα επηρέασαν τη πριν εκατομμύρια χρόνια και τον ρόλο της κοσμικής ακτινοβολίας στην εξέλιξη της ζωής.
Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν δύο περιπτώσεις συσσώρευσης του ισοτόπου Fe60 στον βυθό της Γης, που εντοπίζονται 2-3 και 5-6 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η πρώτη αφορά άμεση επίδραση από σουπερνόβα, ενώ η δεύτερη πιθανότατα σχετίζεται με τη διέλευση του ηλιακού μας συστήματος από τη “Τοπική Φυσαλίδα” – μια περιοχή που δημιουργήθηκε από 15 εκρήξεις σουπερνόβα τα τελευταία 15 εκατομμύρια χρόνια.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ακτινοβολία από τις εκρήξεις σουπερνόβα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο DNA, όπως διπλοκλωνικές θραύσεις, οι οποίες ενδεχομένως οδήγησαν σε μεταλλάξεις και αύξηση της διαφοροποίησης των ειδών στη Γη.
Η μελέτη μάλιστα υποδεικνύει ότι αυτή η ακτινοβολία μπορεί να συνδέεται με την επιτάχυνση της διαφοροποίησης των ιών στη λίμνη Tanganyika της Αφρικής πριν 2-3 εκατομμύρια χρόνια. Αν και η ακτινοβολία δεν ήταν αρκετή για να προκαλέσει μαζική εξαφάνιση ειδών, φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής στη Γη.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr