Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

NYT: Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί άμαχους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες στη Γάζα

NYT: Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί άμαχους ...

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποχρεώνουν τους κρατούμενους να συμμετέχουν σε επικίνδυνες αποστολές

Διεθνή σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των New York Times πως Παλαιστίνιοι πρώην κρατούμενοι υποχρεώνονταν από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκτελούν επικίνδυνες για τη ζωή τους εργασίες, μεταξύ άλλων μέσα σε σήραγγες της Χαμάς.

Αν και η έκταση και η κλίμακα αυτών των επιχειρήσεων είναι άγνωστη, η πρακτική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από τουλάχιστον 11 ομάδες σε πέντε πόλεις της Γάζας, συχνά με τη συμμετοχή αξιωματικών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν εξαναγκαστεί να εξερευνήσουν μέρη στη Γάζα όπου ο ισραηλινός στρατός πιστεύει ότι οι μαχητές της Χαμάς έχουν προετοιμάσει ενέδρα ή παγίδα. Η πρακτική αυτή έχει γίνει σταδιακά πιο διαδεδομένη από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο.

 

Οι κρατούμενοι έχουν αναγκαστεί να ανιχνεύουν και να κινηματογραφούν μέσα σε δίκτυα τούνελ όπου οι στρατιώτες πιστεύουν ότι οι μαχητές εξακολουθούν να κρύβονται. Έχουν εισέλθει σε κτίρια εξοπλισμένα με νάρκες για να βρουν κρυμμένα εκρηκτικά. Τους έχουν πει να σηκώσουν ή να μετακινήσουν αντικείμενα όπως γεννήτριες και δεξαμενές νερού που οι Ισραηλινοί στρατιώτες φοβούνται ότι κρύβουν εισόδους σε σήραγγες ή παγίδες.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται αρκετά παραδείγματα όπως η ιστορία του Μοχάμεντ Σουμπέιρ, ενός 17χρονου που τέθηκε υπό κράτηση από τον ισραηλινό στρατό για περίπου 10 μέρες στις αρχές Μαρτίου.

«Οι στρατιώτες με έστειλαν σαν σκυλί σε ένα παγιδευμένο διαμέρισμα»
 

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ανέφερε ο Σουμπέιρ, οι στρατιώτες τον χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινη ασπίδα. Όπως αποκάλυψε, αναγκάστηκε να περπατήσει με χειροπέδες μέσα στα άδεια ερείπια της γενέτειράς του, Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, ψάχνοντας για εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει η Χαμάς. Για να αποφύγουν να ανατιναχτούν οι ίδιοι, οι στρατιώτες τον ανάγκασαν να προχωρήσει.

 

«Οι στρατιώτες με έστειλαν σαν σκυλί σε ένα παγιδευμένο διαμέρισμα», πρόσθεσε και συνέχισε: «Νόμιζα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές της ζωής μου».

«Με κλειστά μάτια σε ένα μισογκρεμισμένο 5ώροφο σπίτι»

Σε άρθρο των NYT γίνεται ειδική αναφορά και στην ιστορία του Μπασίρ αλ-Νταλού, ενός φαρμακοποιού από την πόλη της Γάζας, ο οποίος συνελήφθη στις 13 Νοεμβρίου στο σπίτι του. Αφού τον συνέλαβαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες του έδωσαν εντολή να γδυθεί και να μείνει με τα εσώρουχα. Στη συνέχεια του έδεσαν τα μάτια και τον οδήγησαν σε ένα μισογκρεμισμένο 5ώροφο σπίτι, όπου φοβόντουσαν ότι μπορεί να υπήρχαν βόμβες της ισλαμιστικής οργάνωσης ή κάποια κρυφή σήραγγα.

 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, τρεις στρατιώτες τον έσπρωξαν βίαια να προχωρήσει μπροστά και κατόπιν στάθηκαν σε ασφαλές σημείο, ενώ εκείνος εξερευνούσε ξυπόλητος τα συντρίμμια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από τα σπασμένα γυαλιά.

 

Κλείνοντας, οι Times ανέφεραν πως δεν βρήκαν αποδείξεις για τραυματισμό ή θάνατο κάποιου Παλαιστίνιου κρατούμενου ενώ χρησιμοποιούνταν ως ανθρώπινη ασπίδα.

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις