Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ακίνητα: Ποιοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα- Η «ανθρωπογεωγραφία»

Ακίνητα: Ποιοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελ...

Από ποιες χώρες προέρχονται και τι ακίνητα αγοράζουν

Άνθρωποι από 50 ετών και πάνω, επιχειρηματίες ή ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, είναι σήμερα το βασικό αγοραστικό κοινό εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Elxis-At Home in Greece εταιρείας που ειδικεύεται στην αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποταμιεύσει κάποια χρήματα και επιθυμούν να αποκτήσουν, κυρίως ένα νεόδμητο ακίνητο υψηλών προδιαγραφών στην ελληνική αγορά.

Με διαφορά, η πολυπληθέστερη κατηγορία αφορά σε αγοραστές με διαθέσιμο προϋπολογισμό, που ξεκινά από τις 250.000 ευρώ και φτάνει έως τις 600.000 ευρώ.

«Μέχρι πριν και το 2023, κατά κύριο λόγο, το “ταβάνι” των πελατών μας ήταν περίπου τα 450.000 – 500.000 ευρώ κι αυτό αφορούσε σχετικά μικρό αριθμό, καθώς οι περισσότεροι κινούνταν πέριξ των 300.000 – 350.000 ευρώ. Σήμερα, βλέπουμε ότι αυτό έχει αλλάξει και υπάρχει ζήτηση και για πιο ακριβά σπίτια, άνω των 500.000 ευρώ, ασφαλώς νέες κατασκευές με ιδιωτική πισίνα και μεγάλους χώρους, κήπος κι άλλες παροχές», σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis-At Home In Greece.

Το προφίλ των επενδυτών
Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά κύριο λόγο, όσοι τοποθετούνται σήμερα σε εξοχικές κατοικίες, είναι επιχειρηματίες, ή στελέχη επιχειρήσεων, ηλικίας από 50 έως 60 ετών, που έχουν ως προτεραιότητα την ίδια χρήση.

Επίσης, μια σημαντική αγοραστική ομάδα, αφορά νεότερους αγοραστές, ηλικίας από 35 έως 45 ετών, με υψηλά εισοδήματα, που προσβλέπουν όχι μόνο στην ίδια χρήση, αλλά επίσης την εκμετάλλευση για κάποιο χρονικό διάστημα και αργότερα και την μεταπώληση με αφορολόγητη υπεραξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Elxis, αυτή είναι και η βασικότερη διαφορά μεταξύ των νεότερων αγοραστών και των υπολοίπων, που εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία. Δηλαδή, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι επιλέγουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ένα ακίνητο για ίδια χρήση και σπανιότερα για να το εκμεταλλευτούν, ή να το μεταπωλήσουν με κέρδος.

Οι νεότερες ηλικίες
Αντιθέτως, δεν ισχύει αυτό στις νεότερες ηλικίες, ενώ διαφοροποιήσεις προκύπτουν και με βάση την προέλευση του αγοραστή. Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, οι πιο δραστήριοι επενδυτικά, είναι οι Ολλανδοί και δευτερευόντως οι Βέλγοι.

Περίπου οι μισοί αγοραστές που προέρχονται από τις χώρες αυτές, έχουν επενδυτικό προσανατολισμό και προχωρούν σε εκμετάλλευση του εξοχικού τους για το διάστημα που δεν το χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών, κυρίως οι Ολλανδοί δεν διστάζουν να το μεταπωλήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον διαπιστώσουν ότι μπορούν να έχουν και σημαντικό κέρδος.

Οι αυξήσεις στις τιμές
Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Elxis είχε επισημάνει ότι τα τελευταία χρόνια, οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών αυξάνονται με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό κατά 8%-10%, ανάλογα με την περιοχή. Μάλιστα, προβλέπεται ότι ο ρυθμός αυτός θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να θεωρείται ένας ελκυστικός προορισμός για όσους έχουν στόχο την επένδυση στην αγορά δευτερεύουσας κατοικίας.

Αντίστοιχα, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ, την Μεγ. Βρετανία στρέφονται κυρίως στην ίδια χρήση, αλλά πλέον και στην εξασφάλιση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», ακόμα και μετά την πρόσφατη αύξηση του ελάχιστου ύψους επένδυσης από τις 250.000 στις 400.000 ευρώ, εφόσον το εξοχικό βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα και όχι σε κάποιο νησί, όπου το όριο έχει πλέον αυξηθεί στις 800.000 ευρώ.

Για επενδυτικούς σκοπούς
Οι αγοραστές από χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, επίσης κινούνται περισσότερο με γνώμονα την ίδια χρήση, αλλά κάποιοι εξ αυτών έχουν ως στόχο και την εκμίσθωση, μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ειδικά όσον αφορά τους αγοραστές από την Γερμανία και δευτερευόντως και για εκείνους από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό αυτών, που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%, είναι ομογενείς, που επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο τους σπίτι στην χώρα απ’ όπου κατάγονται.

Οι περιοχές που προτιμούν
Οι αγοραστές εξοχικών κατοικιών στην κατηγορία των 250.000 – 600.000 ευρώ επιλέγουν τόσο περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όσο και άλλα σημεία λιγότερο προβεβλημένα, ανάλογα με τα «θέλω» του καθενός.

Για παράδειγμα, οι αγοραστές από την Βορειοδυτική Ευρώπη (π.χ. Ολλανδοί, Βέλγοι, Γερμανοί, Ελβετοί και Γάλλοι), προτιμούν την απόκτηση εξοχικού στην Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο και την Ρόδο. Ορισμένοι εξ αυτών επιλέγουν και κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων, όπου μπορούν να βρουν καλές ευκαιρίες επένδυσης, κάτι που ισχύει και για τους αγοραστές από τις ΗΠΑ.

πηγή ot.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις